Gymnasium

 • Dräkthistoria och mode

  ”Kläderna är historiens spegel” lär Ludvig XIV en gång ha sagt. I Livrustkammaren finns en unik dräktsamling och genom den kan man följa mode och trender från 1600-talet fram till 1900-talet. Kom helst till museet för detta program före 6/11 2017.

  Läs mer om Dräkt och mode »
 • Dynastin Bernadotte

  ”Var kom de ifrån, vad gjorde de och vart är de på väg?” Dynastin Bernadotte regerar Sverige under en händelserik tid. I programmet ingår värderingsövningar där vi diskuterar kungahusets roll i dag. Kom till museet för detta program före den 3/11 2017.

  Läs mer om Dynastin Bernadotte »
 • Kunglig historia

  Eleverna får en introduktion till museet. Vi visar föremål som direkt kan knytas till kungligheter och kända händelser såsom slaget vid Lützen och Gustav III:s maskeradbal.

  Läs mer om Sveriges kungliga historia »
 • Kan man vara mer hetero än kungen?

  Vi bjuder in eleverna till en annorlunda visning genom Sveriges kungliga historia, där vi undersöker kungamaktens uttryck i förhållande till den heterosexuella normen. 

  Läs mer om Kan man vara mer hetero än kungen? »
 • Att använda det förflutna

  I Livrustkammaren kan man ”känna historiens vingslag”. Vad betyder det? I museet möter vi det förflutna, men historia skapas i nuet.

  Det är inte en tillfällighet vilka föremål som bevarats och vilka föremål som ställs ut. Med visningen vill vi fördjupa elevernas förståelse för hanteringen av källor och hur vår bild av det förflutna tar form.

  Läs mer om Att använda det förflutna »