Ny basutställning 2019

Livrustkammaren är Sveriges äldsta museum och de unika samlingarna som skildrar Sveriges kungliga historia har hittills setts av miljontals besökare. Nu är det dags för Livrustkammaren att skapa en ny basutställning för att ge bättre förutsättningar för besökarnas tillgänglighet och för föremålens bevarande.

Ombyggnad pågår - välkommen ner till vagnhallen
Med anledning av arbetet med den nya utställningen kommer större delen av museet på entréplan att hålla stängt även under första halvan av 2019. Besökarfavoriter som hästen Streiff och Gustaf III:s dräkt från maskeradbalen står i magasin.
Under ombyggnadsperioden välkomnar vi våra besökare till museets nedre utställningsrum där man kan uppleva de kungliga vagnarna. Läs mer här >>
Den nya utställningen öppnar sommaren 2019. 

Älskade föremål och nya perspektiv
I den nya utställningen kommer vi visa såväl bekanta föremål som aldrig tidigare visade. En av de viktigaste nyheterna i utställningen är en sammanhållen kronologisk berättelse om monarkins makt under 500 år. Samlingarna kommer presenteras på nya sätt, genom befintlig och pågående forskning inom flera områden. Med en ny basutställning vill vi möta dagens besökare med en uppdaterad berättelse om Sveriges historia genom monarkin och personer kopplade till den, från Gustav Vasa till nutid.

För alla sinnen
Bland livrustkammarens många besökare utgör barn och skolungdomar en väsentlig del. Den nya utställningen kommer att vara lättare att förstå och beröra fler sinnen, vilket underlättar lärande. En stor del av museets besökare är utländska turister och vi kommer även göra det enklare för dem att ta del av utställningen. Att inte ha någon förkunskap om Sveriges historia ska inte vara något hinder. 
Den magiska känsla som idag finns i utställningen kommer vi värna om. Den rustika enkla elegans som präglat museet kommer vara vägledande även i den nya utställningen.

Korta visn dagligen