Jag är Armfelt

Möt den store hjärtekrossaren Gustaf Mauritz Armfelt - Gustav III:s favorit. I utställningen "Jag är Armfelt" lär vi känna en man med ett öde likt en Hollywoodfilm.

Den berättar en historia om makt, kärlek, vänskap och hat mot en bakgrund av en värld i upplösning, regenters och nationers uppgång och fall.
 

 

Gustav III:s gunstling

I slutet av 1700-talet gör den unge finländaren Gustav Mauritz Armfelt kometkarriär vid hovet. Han blir snabbt Gustav III personliga rådgivare och får flera ansvarsfulla uppdrag, utmärkelser och förmåner. Men inte bara kungen charmeras av Armfelt. Med sin utstrålning och skönhet fängslar han alla i sin omgivning.

Armfelt och kvinnorna

Den stilige baronen har många älskarinnor. Den mest beryktade relationen är den med hovfröken Magdalena Rudenschöld och tillsammans utgör de centrum i nöjesvirveln runt kungen. Men när konungen själv bekostar Armfelts bröllop är det inte Magdalena Rudenschöld utan Hedvig De la Gardie som står vid hans sida. Hennes adliga namn ger en högre status.

Mannen, myten, legenden

Allt fler kom att avundas Armfelt hans framgångar. När kungen skjuts på Operan i Stockholm den 16 mars 1792 ser Armfelts fiender sin chans. Han tvingas lämna Sverige, anklagas för högförräderi och döms till döden.

Gustaf Mauritz Armfelts liv utvecklar sig till en dramatisk berg- och dalbanefärd och han blir ständigt indragen i nya krig, politiska förvecklingar och kärlekshistorier. Förföljd irrar han runt i Europa, men räddas gång på gång av välvilliga män och – inte minst – kvinnor. 

Utställningen pågår till 3 februari 2013.

Utställningen Jag är Armfelt är ett samarbete med Finlands nationalmusem.