Kalendarium

Format: 2018-09-26
F
När:
4 okt
Tid:
17.30
Pris:
100 kr

Föredrag: Fest, spektakel och hovbaler

Vardagen vid de kungliga hoven tedde sig ofta enformig och trist. Festligheter var därför ett välkommet inslag i hovlivet med allt från pjäser och baletter till baler och värdskap som slutade först på morgonkvisten. Intendent Monica Sargren berättar om 1600-talets förlustelser vid de kungliga hoven.

Köp din biljett på Tickster

Mer info Mindre info
F
När:
25 okt
Tid:
17.30
Pris:
100 kr

Föredrag: Jag såg mordet på Axel von Fersen

Albrecht de la Chapelle var en finländsk adelsman som den 20 juni 1810 ville äta middag på värdshuset Lyktan vid Riddarhustorget. Då skulle han också få sitta på första parkett och se kronprins Karl Augusts begravningsprocession passera förbi på nära håll. Istället blev han ögonvittne till en av de mest dramatiska händelserna i svensk historia - mordet på processionens ledare, riksmarskalk Axel von Fersen.

I en handskrift som fram till nu bara varit känd inom släkten de la Chapelle berättar han om vad han såg och upplevde i Stockholm den dagen. Föredrag av fil. dr Mats Hayen.

Köp din biljett på Tickster

Mer info Mindre info
F
När:
1 nov
Tid:
17.30
Pris:
100 kr

Klädd i plåt – rustningar i Livrustkammarens samlingar

Intendent Andreas Olsson ger en introduktion till rustningshistoria i allmänhet och Livrustkammarens rustningar i synnerhet, med avstamp i helrustningens utveckling under medeltiden. Med tiden blev helrustningar alltmer påkostade statussymboler som användes för att legitimera kungarnas makt. Genom de bevarade paradrustningarna i Livrustkammarens samlingar kan man följa både den tekniska utvecklingen och lyxen i utförandet.

Efter föredraget kan du äntligen själv få prova rustningsdelar, hålla en rapir och känna tyngden av en ringbrynja.

Köp din biljett på Tickster

Mer info Mindre info