Kliv in i historien

Elever från i årskurs 9 i Lillholmsskolan har ”klivit in” i konstverk från Nationalmuseum, iklädda dräkter från Livrustkammarens rekvisitaförråd. Förra året samarbetade klassen med Nationalmuseum i ett konstäventyr. I år samverkar klassen med Livrustkammaren i en tidsresa som inleddes med att de tecknade av föremål i museet, botaniserade bland dräkter, blev fotograferade i tidstypiska kläder och därefter skrev om tidsresan med målning och foto. Efter fotograferingen har de med hjälp av Photoshop frilagt bilderna och placerat sig in i målningarna från Nationalmuseum.

Bilderna och texterna ställs nu ut i Livrustkammarens permanenta utställningen.

Ett fruktbart samarbete mellan bildlärare och svensklärare

Under svensklektionerna har eleverna varit sysselsatta med att skriva berättelser där de i tidstypiska kläder berättar om deras rollfigurer som är samtida med målningarna; själva berättelsen har formen av en inre monolog. De utgör själva, klädda i tidstypiska kläder från Livrustkammaren, illustrationer till sina texter. Efter fotograferingen har de på bildlektionerna med hjälp av Photoshop frilagt bilderna och placerat sig in i målningarna från Nationalmuseum.

Eldsjälar

Bildläraren Sten Canevall och svensklärarna Elin Christensen och Tuva-Stina Lindén har i ett par års tid drivit projektet.

- Det är fantastiskt givande och inspirerande att arbeta med att låta ord och bild befrukta varandra i undervisningen, säger Sten Canevall och fortsätter, det är verkligen positivt att se hur våra elever på ett kreativt sätt tar till sig och bearbetar delar av det svenska kulturarvet genom att skapa sina egna bilder och berättelser.

Läs mer om projektet här »

Utställningen visades 5 september - 24 november 2013