Carl XVI Gustaf 40 år på tronen

Vad betyder kungen för dig? Carl XVI Gustaf har varit statschef i över 40 år. Under den tiden har han rest land och rike runt, deltagit i invigningar och jubiléer, hållit tal, delat ut Nobelpris och en massa andra saker. Kanske var du med någonstans? Kanske har du andra minnen som är förknippade med kungen? Minns du honom som Lillprins på 1940-talet eller som nygift på 1970-talet? Skriv och berätta om dina kungaminnen, lägg in en bild av ditt minne eller en film där du själv berättar. Här nedan kan du läsa andras berättelser om kungen och hans familj.

"Ers Majestät för jag lov"

Det har hänt på Restaurang WALENTINO i Stockholm för många Herrans år. Jag bestämde möte med min väninna Marta och min vän Lars-Erik. Först kom Marta och vi drack champagne och små pratade med hovmästaren Franko. (Jag tidigare arbetade med Franco på restaurang RICHE. Efter ringde telefon och hovmästaren Franko konstarenade att snart kommer Kungen med sina vänner och snart mycket riktig kom Ers Majestät med flera manliga kolleger . De beställde champagne, orkestern spelade upp till dans och då gick jag fram till kungen och frågade "för jag lov... ers Majestet.

Inskickat av: 
Elisabet Palmblad
21 november 2014

I mörkret i en biosalong

1984 hade jag turen att bli medbjuden till invigningen av utställningen "Terracottaarmén" på Östasiatiska museet. Kungen höll tal och sedan var det dags att se en film om utgrävningen. Filmsalen var helt nedsläckt när man gick in, så man visste inte vem man satte sig bredvid. När filmen var slut tändes lamporna och då upptäckte jag att mina närmsta bänkgrannar var drottning Silvia och hans Majestät Konungen, Carl XVI Gustav. Se där - något att berätta för barnbarnen!

Inskickat av: 
Kinna Björkvall
24 mars 2014

Mitt livs lunch

Jag tänkte berätta om mitt möte med kungen, som på sätt och vis förändrat mitt liv. Jag är yrkesfiskare i Mälaren och medlem i Mälarens FiskareFörbund. Vår ordförande ville försöka ge vår näring lite positiv PR och frågade helt enkelt kungen om han var intresserad av ett studiebesök. Han tackade ja. Efter att ha deltagit i fisket så steg alltså HMK Carl den XVI Gustav iland på vår brygga här i Svanviken. Det var i slutet av augusti 2012. Medan min sambo Ivan Eriksson visade runt, lagade jag gös och färskpotatis i vårt utekök. Sen åt vi lunch i båthuset, 7 personer och en var kung.

Inskickat av: 
Mona Loberg, Torsvi Svanviken
22 februari 2014

Jag körde över kungens skidor och mötte drottningen ensam i spat

Sedan barnsben har jag tillbringat alla vinterlov i Storlien, där vi haft stuga sedan början på 70-talet.
På denna tid var kungen kronprins, men jag kommer ihåg följande möte som lite pinsamt.

Inskickat av: 
Johanna Rosén
20 februari 2014

En dag i maj 1976 serverade jag lunch till kungen

Jag har jobbat på A 7 officersmäss i många år och en dag fick jag i uppdrag att servera lunch till kungen. Jag fick reda på det några dagar innan och fick inte berätta det för någon. Detta skulle ske 13 maj 1976. Jag och min man åkte dagen innan ut och plockade liljekonvaljer för att dekorera bordet med men inte ens min man fick reda på vem som skulle äta den lunchen.

Inskickat av: 
Ester Hansson, Gotlands Tofta, gm Ingrid Gothäll
1 januari 2014

Motvillig deltagare vid prinsdopet 1946

Den här berättelsen utspelade sig den 7 juni 1946. Här är ingredienserna: Den blivande kung Carl XVI Gustaf var nyfödd och skulle döpas i Slottskyrkan. Jag bodde på Norr Mälarstrand och var med i ett gäng på 5 grabbar. Vi var alla i 10-årsåldern. En av grabbarna hade fått ett luftgevär, av märket Diana, som vi skulle få provskjuta. Det skulle ske vid Västerbrons norra fäste i Rålambshovsparken. Där fanns nämligen rishögar med råttor och andra lämpliga mål. Det skulle bli jättespännande att för första gången i livet få prova ett luftgevär. Så det var med stor förväntan jag såg fram mot det.

Inskickat av: 
Raymond Delding, Nyhyttan
30 december 2013

Såg Vinter-OS i Lillehammer 1994 med kungafamiljen

Jag hade köpt en lotterivinst såld av Smålands Skidförbund från en tjej i Ljungby. Vinsten var de fyra sista dagarna på OS i Lillehammer, de 17:e olympiska vinterspelen, med resa, boende och vissa bestämda biljetter. Första dagen bjöd på final för herrar i Nordisk kombination och längdskidåkning 3 mil klassisk stil för damer. På kvällen åkte vi buss drygt en mil norrut till Hunderfossen. Där inkvarterades vi i små mysiga ”hytter” på fjällsluttningen med vacker utsikt över Mjösa-elva. Varje dag kunde man sen gratis åka fram och tillbaka till Lillehammer.

Inskickat av: 
Tomas Olofsson, Fröseberg
18 december 2013

Oväntad lunch med kungen i Kustladan 1984

Invigningen av Skuleskogens nationalpark och Höga Kustenleden, vandringsleden genom Höga Kusten, hade planerats i detalj ett år i förväg. Den 14 juni 1984 var den stora dagen. Själva invigningen och klippning av det berömda bandet skulle ske mitt i den 40 meter djupa Slåttdalsskrevan i centrala Skuleskogen där Höga Kustenleden passerar. Allmänheten skulle till fots ansluta både från den norra och södra entrén till nationalparken medan Kung Karl XVI Gustav skulle anlända per helikopter. Här skulle också en rad tal hållas under en gemensam lunch tilldelade i små ryggsäckar.

Inskickat av: 
Lennart Vessberg, Härnösand
16 december 2013

Mötte kungen och drottningen i Gislaved mitt första år i Sverige

1987 träffade jag Kungen och Drottningen på en arbetsplats i Gislaved när jag nyss kommit till Sverige. Jag lämnade blommor till drottningen. De var så fina och trevliga. Sedan kom det med i tidningen Värnamo Nyheter, där de skrev att de inte sett någon som nigit och bugat så djupt och fint. Det var jättespännande för mig.

Inskickat av: 
Sofia Sukbumrung
13 december 2013

Dora träffade kungen när hon shoppade

På nationaldagen 6 juni bjöd Livrustkammaren in besökare att berätta om sitt personliga möte med kungen eller kungafamiljen. Här berättar Dora när hon träffade kungen på en shoppingtur.

27 augusti 2013