På egen hand

Klasser är välkomna att bedriva självstudier i museet under museets ordinarie öppettider:

Januari–april
Tisdag–söndag 11–17, torsdag till 20

Maj–juni
Måndag–söndag 11–17

Juli–augusti
Måndag–söndag 10–18

September–december
Tisdag–söndag 11–17, torsdag till 20

Boka gärna skrivplattor om ni ska arbeta med papper och penna i museet.

Observera att det tyvärr inte finns möjlighet att inta medhavd matsäck i museet.

Det är viktigt att ni meddelar bokningen vilken dag, tid samt antal som kommer då vi under vissa perioder har väldigt många klasser som vill besöka oss samtidigt. Ni meddelar bokningen genom att klicka på nedanstående länk eller ringa 08-402 30 30 (vardagar 9-12).

Egen lektion med Audioguiden

Många lärare väljer att komma till Livrustkammaren utan att beställa en visning för klassen. Ett alternativ kan då vara att använda Audioguiden för en kostnad av 20 kr/elev. Med Audioguiden sätter besökaren samman sin egen visning genom att välja mellan presentationer av olika föremål.

Här finns ett förslag på hur man kan lägga upp en lektion i Livrustkammaren med hjälp av Audioguiden. Lektionen är anpassad för elever som går skolår 3–5 och är 9–11 år.

Ordlista

Här är en lista på ord som kan dyka upp under ett besök i Livrustkammaren. Om du har bokat guidad visning så anpassar vi självklart den till elevernas språknivå men det kan ändå vara bra att gå igenom ordlistan innan besöket som en förberedelse

Ladda ner ordlistan här

Vandring i kungligheters spår

Ladda ner våra informationsblad om de fyra kungarna Gustav Vasa, Gustav II Adolf, Karl XII och Gustav III samt drottningarna Maria Eleonora, Hedvig Eleonora, Kristina och Sofia. Följ med på en rundvandring bland Livrustkammarens föremål och ta del av den spännande historien bakom dem. Ladda ner informationsbladen här:

Koll på kungar och drottningar?

Ladda ner vårt frågeformulär med tio frågor och tre svarsalternativ per fråga. Eleverna måste diskutera sig fram till svaret – det står inte i anslutning till föremålet.

Ladda ner frågeformulär här

Frågesport

Vandring med frågesport bland Gamla Stans gränder. Eleverna tränas i att utveckla sin orienterings- och samarbetsförmåga och får utveckla sin kunskap om historiska sammanhang. Promenaden tar ca 1,5 timme.

Slottsmusen

Slottsmusen kan med fördel användas av lärare som vill besöka museet på egen hand. Det är ett pedagogiskt hjälpmedel riktat mot förskolan och åk 0-3. Läraren lånar ett skrin i museets entré och tillsammans med klassen följer ni Slottsmusen på en spännande tur i museet. Kostnaden för Slottsmusen är 20 kr. 

Slottsmusen bor i Slottets källare och är flera hundra år gammal. Hon har varit med om mycket och har med sig sitt hemliga skrin. I skrinet har Slottsmusen lagt en massa spännande saker som på ett eller annat sätt hör ihop med det hon berättar om.