Sökformulär

Format: 2015-09-03
Bild på händer och ringbrynja. T
När:
19 apr
Tid:
Kl 18
Pris:
Ingår i entréavgiften

Syntolkad visning

Syntolkad visning – Sveriges kungliga historia. Med museipedagog Jonas Lindwall.

Mer info Mindre info Boka
Temavisning i Livrustkammaren,  Begravningen av Karl X Gustav och vad som hände sedan. T
När:
3 sep
Tid:
17.30
Pris:
Fri entré kl 17-20

Temavisning – Begravningen av Karl X Gustav och vad som hände sedan

Intendent Jonas Lindwall visar delar av utställningen Dödens teater och berättar om Karl X Gustavs slutliga öde. Hans begravning den 4 november 1660 var ett storslaget skådespel och kostnaderna skulle landa på en sjättedel av årets hela statsbudget.

Mer info Mindre info
T
När:
7 sep
Tid:
10.30
Pris:
Fri entré. Förboka.

Möten med minnen – Tre kungar, tre skott

Visning för personer med någon form av demenssjukdom tillsammans med närstående eller ledsagare med temat "Tre kungar – tre skott".

Ekot av skott som förändrade Sverige Gustav II Adolf, Karl XII, Gustav III. Tre kungar, tre dramatiska ögonblick: Lützen 1632, Fredriksten 1718, Operamaskeraden 1792. 

Visningen tar ca en timme men räkna med att vara här ca 1,5 timme.

 

 

Mer info Mindre info Boka
F
När:
10 sep
Tid:
17.30
Pris:
100 kr

Författarafton: Politik och passion

Ett kungligt äktenskap ska inte bara ge tronarvingar och därigenom garantera monarkins fortlevnad. I antologin "Politik och passion. Svenska kungliga äktenskap under 600 år" har sju forskare samlats för att genom svenska kungliga äktenskap belysa skiftande uppfattningar i historien om kön och sexualitet, klass och etnicitet, lycka och olycka, politik och passion. Flera författare deltar och berättar om sina bidrag under kvällen.

Boken täcker 600 år, från den engelska prinsessan Filippa, som vid 1400-talets början giftes bort med den svenske kungen Erik av Pommern, till kronprinsessan Victorias äktenskap med Daniel Westling från Ockelbo - en modern kunglig allians mellan kvinnan av börd och mannen av folket och en del av vår tids svenska nationsbygge.

I samarbete med Natur och kultur

Mer info Mindre info Boka
Riddarklubbens årliga maskerad i Stadshuset B
När:
13 sep
Tid:
15-17.30
Pris:
40 kr för Riddarklubbsmedlemmar och 60 kr för barn och vuxna som inte är medlemmar. Barn under 3 år gratis. Biljetter kan köpas i Livrustkammarens butik från 1/9 och på plats vid Stadshuset 13/9 från 14.30. OBS! Vid Stadshuset endast kontant betalning

Riddarklubbens årliga maskerad

Ta på dig din finaste riddarrustning eller prinsessklänning och delta i festen! Gycklargruppen Hyckel och folkmusikgruppen Korp står för underhållningen. Tillsammans fyller vi Stadshuset med massor av spännande skoj.

Äntligen är det dags för igen för Riddarklubbens årliga maskerad i Blå Hallen, Stockholms stadshus. Kl 15.00–17.30.

Det blir stor dräktparad nedför trapporna till Blå Hallen. Du kan bland prova att smida, sminka dig, testa svärd eller prova rustning och prinsessklänning. Du kan gå i gycklarskola eller testa att dansa som på 1500-talet. Drottning Malin och Hertig Jonas är på plats för att dubba alla riddare och prinsessor. 

Biljetter
Maskeraden kostar 40 kr för Riddarklubbsmedlemmar och 60 kr för barn och vuxna som inte är medlemmar. Barn under 3 år gratis. Biljetter kan köpas i Livrustkammarens butik från 1/9 och på plats vid Stadshuset 13/9 från 14.30. OBS! Vid Stadshuset endast kontant betalning

Läs mer om Riddarklubben

Mer info Mindre info
BV
När:
16 sep
Tid:
11.15
Pris:
Entré 100 kr, förboka.

Kunglig historia – från Vasa till Bernadotte

Visning i barnvagnstakt

I centrum står svenska kungar och drottningar – från slagfält och kröningar till bröllop och begravningar. Visning för vuxna med barn i barnvagn (ca 0–18 månader).

Mer info Mindre info Boka
Vasadrottningen Katarina Stenbock F
När:
17 sep
Tid:
17.30
Pris:
100 kr, förboka.

Vasadrottningen

Katarina Stenbock var änka efter Gustav Vasa och styvmor till tronföljaren Erik XIV. 

Karin Tegenborg Falkdalens berättar om sin nya bok om henne, en av kvinnorna vid 1500-talets Vasahov. 

Efter Gustav Vasas bortgång upplevde änkedrottningen Vasatidens många intriger, krig och konflikter om den svenska tronen. Katarina överlevde alla sina styvbarn utom ett och hon såg sex olika kungar på Sveriges tron.

Författaren och idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen har tidigare skrivit den kritikerrosade boken Vasadöttrarna.

I samarbete med Historiska Media och Clio – den historiska bokklubben. 

För Clio-medlemmar ges en specialvisning innan, kl 17.00, i Dödens Teater med utställningsproducent Inger Olofsson. Ange "Clio" vid bokning. 

Mer info Mindre info Boka
Otroligt, mekanisk arm i Livrustkammaren E
När:
19 sep
Tid:
11.00
Pris:
Fri entré för vuxna med barn

Otroligt

Upptäck det ovanliga förflutna! Livrustkammaren bjuder på aktiviteter för hela familjen.

Vi öppnar Otroligt – en utställning full av otroliga berättelser, från piratprinsessor till helvetesmaskiner – och ett uppstoppat bältdjur!

Mer info Mindre info
T
När:
24 sep
Tid:
17.30
Pris:
Fri entré

Rätt klädd för sorg och begravning

Tillsammansmed intendent Inger Olovsson tittar vi närmare på äldre tiders traditioner, på former och färger för sorgens klädsel.   

Mer info Mindre info
F
När:
1 okt
Tid:
17.30
Pris:
100 kr, förboka.

Dygd, ära och social status: begravningsfanornas bilder av 1600-talets samhälle

Kvällens gäst, fil dr Cecilia Candréus, textilvetare vid Uppsala universitet, berättar om fanornas symboliska budskap och lyfter även fram brodörerna bakom. 

Cecilia Candréus är fil.dr i Textilvetenskap, verksam som forskarassistent i textilvetenskap. Hon har framförallt arbetat med renässansens och barockens textilier med inriktning på kyrklig och heraldisk textil samt textila hantverkare. 

Mer info Mindre info Boka
Dödens teater Livrustkammaren T
När:
1 okt
Tid:
17.30
Pris:
Fri entré

Teckenspråkstolkad visning – "Dödens teater"

Visning av utställningen ”Dödens teater – kungliga begravningar från Gustav Vasa till Gustaf V”, tolkad till teckenspråk. 

Även hörande är välkomna.

Mer info Mindre info