Format: 2017-08-18
ikebana E
När:
2 sep
Tid:
14.00
Pris:
Gratis

Ikebana i stensalen

Föreningen Ikebana International Stockholm firar sitt 25-årsjubileum med blomsterarrangemang i Stensalen. Ikebana har anor sedan 600-talet efter vår tid. Konstarten utvecklades ur en religiös, buddhistisk ceremoni att placera blommor vid sidan om Buddha-statyn i templen. Med tiden övertogs konstarten av samurajer och hovmän. Idag finns tretusen ikebana-skolor i Japan.

Utställningen är öppen till och med söndagen 3/9.

Mer info Mindre info
F
När:
7 sep
Tid:
17:30
Pris:

Arrangera blommor på japanskt vis

Ikebana International Stockholm berättar om den japanska konsten att arrangera blommor i olika typer av behållare. Hörsalen.

Mer info Mindre info
B
När:
24 sep
Tid:
15–17.30
Pris:

Riddarklubbens stora maskerad

Det är dags för årets fest i Stadshuset. Inte Nobelfesten alltså – utan Riddarklubben som har maskerad i Blå Hallen! Ta på dig din finaste riddarrustning eller prinsessklänning och delta i festen! Gycklare och musikanter står för underhållningen. Tillsammans fyller vi Stadshuset med massor av spännande skoj. Det blir stor dräktparad nedför trapporna till Blå Hallen. Du kan bland prova att smida, sminka dig, testa svärd eller prova rustning och prinsessklänning. Drottning Malin och Hertig Jonas är på plats för att dubba alla riddare och prinsessor.

Mer info Mindre info
F
När:
27 sep
Tid:
Kl 15 – 16.30
Pris:
Gratis

Utställningsproduktion som forskningsprocess

Att forska med hjälp av utställningar – hur gör man? Mattias Bäckström, fil. dr. idé- och lärdomshistoria, diskuterar frågan med utgångspunkt i sin nya bok "Att bygga innehåll med utställningar – utställningsproduktion som forskningsprocess (Nordic Academic Press, 2016)". 

Hur kan aktörer som museer, gallerier och konsthallar samt lösa konstellationer bedriva forskning med hjälp av utställningar? Vid seminariet den 27 september diskuterar Mattias Bäckström denna fråga ingående med utgångspunkt i sin nya bok Att bygga innehåll med utställningar. Utställningsproduktion som forskningsprocess (Nordic Academic Press, 2016). I boken undersöker han utställande som idé och process utifrån historiska, teoretiska och praktiska perspektiv. Dessa perspektiv lyfter han även fram vid seminariet när han presenterar en skiss över en ny sorts forskningsverksamhet som äger rum i och genom utställningsproduktioner: utställningsspecifik forskning.
Mattias Bäckström är fil. dr i idé- och lärdomshistoria samt forskare och postdoktor vid Senter for museumsstudier, Institutt for kulturstudier og orientalske språk, Universitetet i Oslo.

Mer information samt text från bokens inledning finns på förlagets webbplats: http://www.nordicacademicpress.com/bok/att-bygga-innehall-med-utstallnin...

Anmälan senast 20 september till Lizette Gradén

Mer info Mindre info
B
När:
7 okt
Tid:
13–15
Pris:

Klä dig som Sveriges tuffaste prinsessa!

Hur känns det att vara klädd som en prinsessa på 1600-talet? Ta chansen och prova en kopia av Drottning Kristinas prinsessklänning.

Mer info Mindre info
B
När:
21 okt
Tid:
15
Pris:

Riddarens bästa vapen

Varför har riddaren en mussla på knät? Var sitter slagpunkten på ett svärd? Hur använder du en pansarpik? Vilket är riddarens allra bästa vapen? Kom på specialvisning med museets expert!

Mer info Mindre info
F
När:
8 nov
Tid:
15-16.30
Pris:
Gratis

Digitala samlingar och kuratoriellt aktörskap

Sociala medier som Instagram och Pinterest förändrar maktrelationen på museerna. Nya yrkesgrupper skapar mening kring samlingarna och allmänheten får möjlighet att skapa sina egna berättelser utifrån museernas digitala utbud. Samtidigt blir kommunikationen beroende av tekniska system. Bodil Axelssom, biträdande professor i kultur och mediegestaltning vid Linköpings universitet, diskuterar utvecklingen.

Anmälan senast 1 november till Lizette Gradén

När föremålsdatabaser görs publika och en rad museiprofessioner kommunicerar med sociala medier ändras förutsättningarna för att tolka och använda samlingarna. Allmänhetens delningar av museiföremål på Instagram eller Pinterest skapar nya typer av samlingar. På museerna skapar fler yrkesgrupper än tidigare mening kring samlingar och gränser mellan professioner och avdelningar förändras. Kommunikationen blir också beroende av tekniska system. Hur kan makten över att kurera och tolka museiföremål beskrivas och förstås idag?

Bodil Axelsson är biträdande professor i kultur och mediegestaltning vid Linköpings universitet. Hon är forskningsledare för RJ-projektet I omlopp: auktoritet och aktörskap när museiföremål digitaliseras.

Mer info Mindre info
B
När:
11 nov
Tid:
13–15
Pris:

Klädd i plåt från topp till tå

Hur mycket väger en rustning? Går det att slå en kullerbytta i en rustning? Varför inte prova själv. Rustningsprovning för stora och små i Livrustkammaren

Mer info Mindre info
B
När:
16 nov
Tid:
Pris:

Årets riddare

Utdelning av priset Årets Riddare i Livrustkammaren. Priset går till den medlem som uppträtt extra ridderligt under året. Saft och bulle till alla som deltar.

Mer info Mindre info
Bal på slottet E
När:
18 nov
Tid:
18-23
Pris:
450 kr

Gör som Axel von Fersen − gå på bal på slottet!

Hösten 1773 anländer den unge, vackre greven Axel von Fersen till Paris och presenteras snart vid det kungliga hovet i Versailles. I slutet av november deltar han i flera baler i närvaro av den blivande Ludvig XVI och Marie Antoinette. Nu har också du chansen att gå i Axels fotspår och uppleva en maskeradbal på slottet! Lördagen den 18 november är det äntligen dags för årets dansbal i Livrustkammaren.Temat för i år är en maskerad år 1773. Hämta inspiration från den antika mytologin, Commedia dell'Arte, Elisabeth I:s hov eller varför inte djurriket? Endast 1770-talets fantasi sätter gränser!

Under den historiska maskeradbalen kommer du att få dansa tidstrogna danser till levande musik. Alla dansglada är välkomna, även du som inte har tidigare erfarenhet av historisk dans.

En historisk maskeradbal kräver givetvis en maskeraddräkt. Hämta inspiration från den antika mytologin, Elisabeth I:s hov eller varför inte djurriket? Endast årtalet 1773 och fantasin sätter gränser! En lista med kontaktpersoner som hyr ut historiska dräkter kommer att publiceras på Livrustkammarens facebooksida. Kom ombytt då det inte finns plats att byta om på slottet.

Vi bjuder på välkomstbål samt historisk konfekt efter 1700-talsrecept.

Danslistan kommer att publiceras efterhand på Livrustkammarens facebooksida. Inför balen är du varmt välkommen till tre förberedande dansträffar på Livrustkammaren, där vi lär ut danserna. De finns i kalendariet.

Vi hoppas att alla gäster besöker minst en av dessa dansträffar, helst fler, för optimal dansglädje på balen. Biljetter till dansträffarna köper man via Tickster från och med september 2017.

För den som behöver vila fötterna under balkvällen erbjuder vi exklusiva visningar av Livrustkammarens utställning om Axel von Fersen och Marie Antoinette som öppnar 27 oktober 2017.

Köp biljett till dansbal "Mascarade"  här eller  i Livrustkammarens butik. 
Köp biljetter senast 15 september på Tickster:

Mer info Mindre info