Bakgrundsbilden visar Livrustkammarens stenvalv.
UPPTÄCK MUSEET

Om Livrustkammaren och våra föremål

Obs! Under 2018 är entréplanet i museet stängt för ombyggnad – men du är välkommen till nedre plan och de kungliga vagnarna.

Livrustkammaren är en riktig guldgruva för både stora och små besökare. Vi ser drottningars skimrande klänningar och undrar vad de tänkte och kände bakom fasaden av siden och sammet. Vi ser dramatiska minnen efter kungar som blivit hjältar redan i livet och ett med slagfält och årtal.

Gustav II Adolf överlevde flera kulor i krig. För att visa sin styrka och bygga ett monument över sig själv ställde han 1628 ut sina skottskadade dräkter. Det blev början till dagens museum.

Ursprungligen var Livrustkammaren de svenska kungarnas vapenförråd. Idag hittar du här vackra paradrustningar, praktfulla vapen och dräkter – ovärderliga föremål som bara finns i ett exemplar. Ackompanjerade av klapprande hovar finner du den sagolika kröningskarossen och andra kungliga praktvagnar.

Kläder och vapen är inte hela historien men liksom ögonvittnen kan de berätta. Utan dem hade vårt förflutna varit grått och vår förståelse fattig. På Gustav III:s maskeradkostym ser du fortfarande hålet efter skottet som dödade. Och leran på Karl XII:s blå kappa sitter kvar från när kungen sjönk skjuten ner vid löpgravens kant. Detta är historiska ögonblick, frusna i föremål.

Välkommen på en upptäcksfärd genom den kungliga historien!