Livrustkammarens vagnhall

En våning ner hittar du de kungliga vagnarna

Längst ner i Livrustkammaren, under de suggestiva grå stenvalven, hittar du de kungliga vagnarna. Med guldblänk, dyrbara sammetstextilier och förspända hästar låter de oss ana något av prakten i forna tiders processioner.

Vagnarna är utpräglade statusobjekt. Deras uppgift var att synas – och synliggöra – kungamakten.

Kröningsvagnen, som använts av drottningar i kröningsprocession under 1700-1800-talen, är den äldsta och mest påkostade av de fem utställda vagnarna. Gammal kröningstradition föreskrev att kungen red till kyrkan på en vit häst, medan drottningen färdades i vagn. Alla vagnarna kördes sista gången i Karl XV:s kröningsprocession 1860.

Än idag används Hovstallets hästar och vagnar för att markera särskilt högtidliga tillfällen.

Under 2018 hittar du också utställningen I love you madly i vagnhallen, om den förbjudna kärleken mellan Marie Antoinette och Axel von Fersen.

Det händer i vagnhallen våren 2018

Temavisning: Kungliga lyxåk 

1 februari

Intendent Sofia Nestor och konservator Ann-Cathrin Rothlind berättar om det sena 1600-talets och 1700-talets förgyllda kungliga praktvagnar, deras funktion som statusobjekt och roll i kungliga ceremonier.

Biljetter köps i Livrustkammarens kassa innan visning.

Temavisning: I love you madly

8 mars, 22 mars, 12 april

Visning av museets nya utställning om Axel von Fersen och Marie Antoinette.

Biljetter köps i Livrustkammarens kassa innan visning.

Skräddarsydda guidade visningar i vagnhallen

Kungliga vagnar
Längst ner i Livrustkammaren finns kungliga paradvagnar, slädar och bärstolar. De är rikt utsmyckade med många symboler. När användes de och av vem? Vi berättar vagnarnas historia.

Ca 45 minuter

I love you madly
Visning av museets utställning om Axel von Fersen och Marie Antoinette.

De var unga, vackra och kära. De hade makt och inflytande över andra, men kunde inte bestämma över sina egna liv. Vi tittar närmare på den svenske greven Hans Axel von Fersen och hans relation till en av världens mest kända kvinnor: den franska drottningen Marie Antoinette. De brev de skickade till varandra berättar om deras omöjliga kärlek. Det första långa samtalet på en maskeradbal i Paris, Axels allt tätare besök hos drottningen i Versailles och de idylliska dagarna vid lustslottet Trianon. Och sedan de turbulenta revolutionsåren, den dramatiska flykten till Varennes, Marie Antoinettes avrättning och Axels bråda död då han lynchas av en folkmassa efter kronprins Karl Augusts begravning i Stockholm. Båda föll offer för hat under orostider.

Ca 45 minuter

Boka visning