Kalendarium

Generellt om våra evenemang

Nedanstående evenemang är öppna för medlemmar i Livrustkammarens Vänner. Drottningföredraget om Maria Eleonora 26 mars, som arrangeras gemensamt av Livrustkammarens Vänner och Livrustkammaren, är öppet för alla intresserade, men vänföreningens medlemmar får 100 kronor rabatt på biljettpriset. Du som ännu inte är medlem i vänföreningen är hjärtligt välkommen att bli det genom att betala medlemsavgiften (200 kr för enskild, 350 kr för par/familj och 125 kr för studerande) till Plusgiro 27 600-6 eller Swish 123 107 3329. Ange namn, adress och e-post. Får du inte plats med all information - skicka ett kompletterande mail till lrkvanner@gmail.com
 

Årsmöte Livrustkammarens Vänner (UPPSKJUTET - nytt datum fastställs senare)

Vänföreningens årsmöte hålls lördagen den 4 april kl. 11.30 i Hörsalen på Livrustkammaren.  Ingen föranmälan behövs till årsmötesförhandlingarna.Efter årsmötet visar och berättar statsheraldiker Henrik Klackenberg, ledamot av vänföreningens styrelse 2015-2018, om heraldik i den nya basutställningen. Därefter serveras lunch i Stensalen. Information om anmälan till denna kommer i nästa utgåva av Vänbladet. Efter årsmötet visar och berättar statsheraldiker Henrik Klackenberg, ledamot av vänföreningens styrelse 2015-2018, om heraldik i den nya basutställningen.Därefter serveras en lunchbuffé samt ett glas vin i Stensalen.

För anmälan kontakta Mårten Hougström på lrkvanner at gmail.com eller 070-565 37 55 senast 19 mars. Efter du fått klartecken att det finns plats sker inbetalning av 250 kronor till Plusgiro 27600-6 eller Swish 1231073329. Märk betalningen med 4/4. Avanmälan sker senast 8 mars till Mårten Hougström på telefon 070-565 37 55.
 

Bernadottedynastin genom 200 år - föredrag i Hörsalen på Livrustkammaren (INSTÄLLT)

Torsdagden 16 april kl 18.00

Jean Baptiste Bernadotte med familj
Fredric Westins målning med Karl XIV Johan och hans familj. Foto: Nationalmuseum

Mårten Hougström kommer hålla föredraget "Bernadottedynastin genom 200 år". I februari 1818 blev Karl XIV Johan Sveriges kung, vilket innebär att Bernadottedynastin år 2018 kunde fira 200 på tronen. Carl XVI Gustaf är den sjunde kungen från denna dynasti. Föredraget kommer att handla om de sju kungarna, men självklart också deras drottningar och en del andra personer i Bernadottedynastin.

För anmälan kontakta Mårten Hougström på lrkvanner at gmail.com eller 070-565 37 55 senast 14 april. Efter du fått klartecken att det finns plats sker inbetalning av 5 0kronor till Plusgiro 27600-6 eller Swish 1231073329. Märk betalningen med 16/4. 
 

I rikets tjänst - föredrag i Hörsalen på Livrustkammaren

Torsdagen 14 maj 17.00

Välkomna att lyssna på vår stipendiat 2018, historiker Martin Neuding Skoog, verksam vid Stockholms universitet och Försvarshögskolan, som berättar hur kriget påverkade samhällsutvecklingen under åren 1450-1550.

I sin bok "I rikets tjänst. Krig, stat och samhälle i Sverige 1450-1550" visar Neuding Skoog hur betydelsefull Gustav Vasas samordning av de stridande trupperna var för grundläggandet av den starka svenska statsmakten.

Vi får följa hur svenska trupper var organiserade och finansierade under den sena Kalmarunionens inbördes strider, under unionens sammanbrott och under Gustav Vasas styre.

Vi möter de olika militära aktörerna kyrkan, frälsemännen, städerna och bönderna. Dessutom studeras regenternas egna följen, värvningarna av legosoldater i  Östersjöområdet och framväxten av en kunglig armé under Gustav Vasas tid. Martin Neuding Skoogs avhandling är rik på intressanta detaljer från detta spännande skede i nordisk historia som vi får ta del av denna kväll.

För anmälan kontakta Mårten Hougström på lrkvanner at gmail.com eller 070-565 37 55 senast 12 maj. Efter du fått klartecken att det finns plats sker inbetalning av 50kronor till Plusgiro 27600-6 eller Swish 1231073329. Märk betalningen med 14/5. 

 

Slottsutflykt till Ekolsund och Sjöö (FULLBOKAT)

17 maj 2020

 

Välkommen till 2020 års slottsutflykt i Vännernas regi. I år besöker vi två slott i Mälardalen som båda har det gemensamt att de ägts av Gustav Vasa - Ekolsund och Sjöö.

  • Avresa: söndag 17 maj kl 9.00 Cityterminalen. Se skyltning ”Livrustkammarens Vänner”
  • Pris: 780 kr per person
  • Beräknad hemkomst: kl 16.00
  • I resans pris ingår: Bussresa. Inträde och guidning på Ekolsunds och Sjöö slott. Lunch (en rätt) inklusive dryck och kaffe. Färdledning från Livrustkammarens Vänner. Minsta antal deltagare: 30 personer

Med Claes-Johan Larsson som ciceron reser vi först till Ekolsund, som är en anläggning som bebotts av flera kungligheter. Platsen är känd sedan 1309 och den kanske mest kände innehavaren är Gustav III, som ofta vistades här som kronprins, men slottets två flyglar är drygt 100 år äldre. Det är en lång rad kända arkitekter som Simon de la Vallée, Nicodemus Tessin d ä, Carl Hårleman, Carl Fredrik Adelcrantz och Jean Eric Rehn har varit inblandade. Den magnifika parken blev förebild för anläggningen vid Drottningholm. Ekolsund var under familjen Kempes tid på 1900-talet mycket populärt för jakt. Det var kändistätt vid dessa tillfällen och i gästböckerna finner man namn som Gustav V, Prins Wilhelm, Nils von Dardel och Greta Garbo. Slottet som idag ägs av Raija Ohlin renoveras löpande för framtida bevarande.

Lunch äter vi på Ekolsunds Wärdshus som i sig är ett intressant objekt, byggnadsminnesförklarat 1985. Efteråt far vi vidare till Sjöö slott.

Sjöö, med anor från 1400-talet har tillhört flera släkter, men också under en kort period Vasaätten (Gustav I och sonen Erik XIV). Sedan 1814 är både slottet och godset i familjen Banérs ägo och är idag ett av Mälardalens största jordbruk. Under stormaktstiden var Johan Gabriel Stenbock ägare och som en av sin tids mäktigaste män hade han också ekonomiska resurser att bygga grunden till det hus vi ser idag. Uppdraget gick bl.a. till Nicodemus Tessin d.ä. Anläggningen är en av de få som faktiskt återges utan alltför stor överdrift i Dahlbergs Suecia antiqua et hodierna.

För anmälan kontakta Mårten Hougström på lrkvanner at gmail.com eller 070-565 37 55 senast 3/5. Efter du fått klartecken att det finns plats sker inbetalning av 780 kr till Plusgiro 27600-6 eller Swish 1231073329. Märk betalningen 17/5. Avanmälan sker senast 3/5 till Mårten Hougström telefon 070-565 37 55.
 

Sommarvandring - kungliga ceremonier 

Tisdagen 23 juni 14.30


Foro: Cecilia Lagersvärd

I Gamla Stan, mitt i stadens centrum, har många dramatiska kungliga händelser ägt rum. Händelser som dop, bröllop, kröningar och begravningar känner vi till eftersom de ofta har bevarats för eftervärlden i form av ögonvittnesskildringar, berättelser, målningar, fotografier och på senare tid även i rörliga bilder. Dessa ger oss en aning om hur det kan ha sett ut, eller kanske snarare hur kungamakten ville att vi skulle uppfatta budskapet som projicerades ut, med staden som scen och kyrkor och slott som scenografi i en magnifik pjäs i kunglig regi.

Hur såg dessa ceremonier ut, hur gick det verkligen till, och varför? Hur har dessa traditioner förändrats över tid? Vilka av dessa traditioner har vi kvar idag? Följ med Cecilia Lagersvärd, auktoriserad Stockholmsguide, på en vandring i dessa dramatiska händelsers fotspår, där vi får veta mer om dessa ceremoniers gestaltning och djupare innebörd. Vi passerar Kungliga Slottet och besöker Slottskyrkan, Storkyrkan och Riddarholmskyrkan på vår väg. Kom med och upplev strålande prakt, glädje och sorg i kunglig tappning!

Vandringen tar ca 1,5-2 timmar och avslutas centralt i Gamla stan. Efter vandringen finns möjlighet att till självkostnadspris besöka en trevlig lokal för lite samkväm. Vänligen ange även det vid anmälningstillfället, så att vi kan reservera lämpligt antal platser.

För anmälan kontakta Mårten Hougström på lrkvanner at gmail.com eller 070-565 37 55 senast 22 juni. Efter du fått klartecken att det finns plats sker inbetalning av 120 kronor till Plusgiro 27600-6 eller Swish 1231073329. Märk betalningen med 23/6. Avanmälan sker senast 21 juni till Mårten Hougström på telefon 070-565 37 55. Maximalt antal deltagare är 30 personer. Med reservation för ev. ändringar.

Samling: Livrustkammaren, utanför huvudentrén, Slottsbacken 3
 

Följ med oss på en exklusiv visning av H.M. Konungens hovstalls byggnad

Tisdagen 18 augusti 16.30


Foto: Bild nr 4 Charlotte Gawell/Kungligaslotten.se, övriga bilder Cecilia Lagersvärd

H.M. Konungens hovstalls byggnad utgör sedan mer än ett sekel en central plats för vårt svenska kulturarv avseende klassisk ridning, körning och kunglig ekipagekultur. En unik kulturskatt bestående av ett fyrtiotal vagnar och slädar, paradkupéer, kalescher, landåer, enklare fordon för träning och utbildning, specialkomponerade paradseldon och uniformer bevaras här och används regelbundet. Stallet rymmer idag ett tjugotal tränade och special-utbildade hästar för att genomföra korteger och transporter vid bland annat statsbesök, riksmötets öppnande, nationaldagsfirandet och högtidliga audienser. Hovstallet planerar och genomför dessutom omkring 6000 köruppdrag med motorfordon per år, inom ramen för kungafamiljens officiella program och hovets dagliga arbete.

Vi får en exklusiv visning av stallmästare Lars-Olof Nilsson som tar oss med genom hovstallets samtliga byggnader; stall, garage, vagnhallar och selkammare. Vi får också möta hästarna på nära håll. En och annan spännande anekdot får vi säkert också höra av Lars-Olof, som har många erfarenheter från såväl Kronprinsessan Victorias bröllop som statsbesök att dela med sig av.
Efter visningen dukas hovstallets läckra fikabuffé upp ute i trädgården, bestående av hembakt Key Lime paj toppad m maräng, blåbärspaj m vaniljsås, prinsesstårta, flädersaft, iste med citron & ingefära, kaffe & te. Meddela vid anmälan om du önskar laktos- alt. glutenfritt alternativ.

För anmälan kontakta Mårten Hougström på lrkvanner at gmail.com eller 070-565 37 55 senast 11 augusti. Efter du fått klartecken att det finns plats sker inbetalning av 335 kronor till Plusgiro 27600-6 eller Swish 1231073329. Märk betalningen med 18/8. Avanmälan sker senast 10 augusti  till Mårten Hougström på telefon 070-565 37 55. Maximalt antal deltagare är 30 personer. Med reservation för ev. ändringar.

Samling: utanför huvudentrén, Väpnargatan 1.