Gustav Adolfsdagen

6 november varje år firar vänföreningen Gustav Adolfsdagen. Livrustkammarens vänner bjuder då på fri entré hela dagen och Café Lützen i museet serverar Gustav Adolfsbakelser.

Gustav Adolfsbakelsen

Ladda inför dagen med att göra din egen Gustav Adolfsbakelse!

8 st Gustav Adolfsbakelser

Bottnar
3 ägg
1,5 dl socker
3/4 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Bred ut på bakplåtspappper och grädda i 200 graders ugnsvärme 5-8 minuter. När kakan har svalnat, ta ut 24 rundlar med pepparkaksmått. Dricksglas, helt raka, kläs med gladpack inuti (en strut av gladpacken gör att bakelsen inte fastnar på glasets kanter). En liten sockerkaksbotten läggs i glaset. Fyll på med svartvinbärskräm. Lägg på en botten, fyll på med fläderkräm. Lägg den sista bottnen ovanpå fläderkrämen. Ställ i kylskåp över natten eller en halv dag.

Fläderkräm
60 gr osaltat smält smör
1 ägg
50 gr socker
5 gr vetemjöl
1 dl outspädd flädersaft
1 dl vispad grädde

Blanda smör, ägg, socker, mjöl och saft, rör över vattenbad till dess att krämen tjocknat. Kyl den och blanda med grädden.

Svartvinbärskräm
75 gr kesella
1/4 dl crème fraiche
1/4 dl socker
cirka 1 dl svartvinbärsmarmelad
1 blad gelatin
1 dl vispad grädde

Blötlägg gelatinbladet. Rör samman kesella, crème fraiche, socker och marmelad. Smält gelatinet och rör ner det i blandningen. Rör till sist ner grädden.

Blodröd topp
1 dl passerade hallon
1 msk florsocker
1/2 ark gelatin, blötlagt och smält
Rör ihop ingredienserna och häll lite som en topp
över bakelserna.

Dekor
Runt kanterna ställs tre trianglar av mörk choklad, spetsarna blir en stiliserad krona.

Receptet kommer från Petra Gunnarsson i Trollhättan, vinnare i den tävling som utlystes i radioprogrammet Meny 2003, för att förnya Gustav Adolfsbakelsen. Medarrangörer i tävlingen var Livrustkammarens Vänner och Gastronomiska Akademiens Vänförening.