Kalendarium

Vänföreningens kommande aktiviteter

Slottstur med privat visning av Örbyhus och lunch på Gammel Tammen 

Söndagen 6 maj 2018

Örbyhus Slott

I år går vårresan norrut till det av historik fyllda slottet Örbyhus. Vi får en privat visning under ledning av slottsherren Gérard de Roquette-Buisson som är gift med Charlotte (nee von Rosen), född och uppvuxen på Örbyhus. Det är verkligen ett slott i ordets riktiga bemärkelse då det gamla centralt belägna försvarstornet från 1450-talet fortfarande är en del av huset och de gamla försvarsmurarna från Gustav Vasas tid också är välbevarade. Den mest omtalade delen är Erik XIV:s fängelse. Här satt han fram till sin död 1577. Var hans ärtsoppa förgiftad?

Fram till 1641 var slottet i kunglig ägo. Därefter gick det i tur och ordning över till ätterna Banér, Bielke, de Geer, von Platen mfl innan familjen von Rosen övertog slottet i slutet av 1800-talet. Överceremonimästare Eugen von Rosen rustade upp slottet. Döttrarna Charlotte, som fortfarande bor kvar i huset och Christina (gift d’Otrante) som f ö är medlem i Vänföreningen har genom åren vårdat slottet och fört dess traditioner vidare. Örbyhus är i högsta grad ett levande slott och framför allt ett privat hem.

Vårutflykten avslutas med ett lunch på värdshuset Gammel Tammen som är en del av Österbybruks herrgård. Meny: Ärtsoppa med punsch. Öl, vin eller alkoholfritt ingår. Avslutningsvis serveras vi pannkakor med grädde och sylt. Kaffe ingår också.

Avresa: Söndag 6 maj kl. 08:00 från Cityterminalen. Beräknad hemkomst kl. 16:30.

Pris: 950 sek/person
I resans pris ingår: Bussresa.  Inträde och guidning på Örbyhus. Lunch inkl dryck och kaffe. Färdledare från Livrustkammarens Vänner.

Anmälan sker genom att betala in till PlusGiro 27600-6 senast 27 april. V.g. uppge namn. Avanmälan sker senast 27 april till Mårten Hougström tel. 070-565 37 55.

Minsta antal deltagare 25 personer. Med reservation för ev ändringar.