Porträtt av  Kung Adolf Fredrik
Porträtt av Kung Adolf Fredrik. Foto: Nationalmuseum.

På plats i museet

Tesalong med Adolf Fredrik

Söndag 12 februari klockan 14.00

Adolf Fredrik av Holstein-Gottorp (1710-1771) har ofta beskrivits som kungen utan politisk makt som svarvade snusdosor och dog av att äta för mycket semlor! Men vilka delar av detta är egentligen sant? Eller finns det en annan bild av denna frihetstida kung, far till Gustav III, som kommit lite i skymundan av sin färgstarka gemål Lovisa Ulrika? När hovintrigernas och den politiska smutskastningens dimmor skingras träder en bild fram av en bildad och politiskt engagerad kung, som gjorde mycket för att stärka rikets försvar och som gav Kina slott i gåva till sin gemål. Claes Rainer berättar om en frustrerad Adolf Fredrik som fick se den lilla makt han hade inskränkas. När hans namnteckning på rådets beslut till och med ersattes av en namnstämpel fick han nog, och organiserade tillsammans med Lovisa Ulrika ett kuppförsök, som fick ödesdigra konsekvenser. Och vad säger de historiska källorna egentligen om den gamla skrönan om semlan och vad som hände den mörka vinterkvällen på Stockholms slott den 12 februari 1771?

Claes Rainer är historikern och processjuristen som genom sin forskning i 1700-talets brev, dagböcker och memoarer har skapat en nyanserad bild av en dramatisk tid i Sveriges historia. 2021 tilldelades han Axel Hirschs pris av Svenska Akademien för sin bok Lovisa Ulrika : Konst och kuppförsök.

Efter föredraget i Hörsalen fortsätter vi till vackra Stensalen för tesalong med semla. Du väljer själv om du vill köpa en biljett endast till föredraget eller en biljett där tesalongen ingår. Entré till Livrustkammaren ingår i biljettpriset.

  • Biljetterna är slutsålda.
  • Slottsbacken 3, 111 30 Stockholm