Romeo och Julia kören sitter vid ett dukat matbord och är uppklädda i renässanskläder
Foto: Urban Wedin

Digitalt evenemang

Digital renässanskväll med Romeo & Julia Kören

 23 september, klockan 19.00

För 500 år sedan, i augusti 1521 valdes Gustav Eriksson Vasa till riksföreståndare och två år senare till kung av Sverige. Resten är historia. När Gustav Vasa skulle manifestera sin nyvunna maktposition hade musiken en självklar plats, både till vardags och vid påkostade ceremonier. Till hovet anlände lyxvaror från kontinenten, som exklusiva dräkter, sadlar, vapen och rustningar, men även musikanter, instrument, noter och nya tankar och ideal.

Den 23 september bjuder Livrustkammaren in till en musikalisk resa som tar oss tillbaka till Vasaättens hov och vidare ut i det samtida Europa!

Romeo & Julia kören

Under renässanskvällen framträder Romeo & Julia Kören vars konserter är lika mycket en musikalisk som visuell upplevelse. Romeo & Julia Kören firar 30 år och bjuder på glimtar ur sin stora jubileumsföreställning som kretsar kring den italienske renässans-kompositören Bartolomeo Tromboncino. Romeo & Julia Kören har sedan 1991 utvidgat och utmanat den traditionella konsertformen och vävt samman dramatik, musik och koreografi till en genre-överskridande scenisk upplevelse för både öga och öra. Med scenisk närvaro och musikalitet skapar Romeo & Julia Kören en magisk värld för publiken att vara del av och svepas in, underhållas och beröras av musikens glädje och kraft.

Vasaättens spännande historia med Anna Carlstedt och Anna Hedlin

Vi får höra om Vasaättens spännande historia genom berättelser av Anna Carlstedt och Anna Hedlin. Tillsammans ger de olika perspektiv renässansen, tiden precis på tröskeln mellan medeltid och den moderna världen, när Vasaätten kom på tronen: De satte Sverige på kartan – och bjöd in hela den kända världen till oss här uppe i norr.

Fil. Dr. Anna Carlstedt är aktuell med boken Renässansrebeller – från Cecilia Vasa till kung Kristina – och kommer dela med sig av upptågen hos färgstarka personligheter vid Vasaättens lysande hov. Anna Hedlin, museivärd på Livrustkammaren, debuterade med boken ”Den som vill ha hare till frukost måste jaga om natten” som handlar om Henrik VIII:s hov.

  • Online
  • Observera detta är en digital konsert och du behöver ha tillgång till en dator eller telefon med internetuppkoppling för att kunna ta del av den. Du får en länk till livesändningen när du köper din biljett. På grund av den rådande situationen kan eventuella ändringar av programmet ske med kort varsel, håll dig uppdaterad via vår hemsida eller evenemanget på Facebook.