Porträtt Lovisa Ulrika med texten Lovisa Ulrika 300 år

Drottningjubileum!

– Lovisa Ulrika 300 år

Drottning Lovisa Ulrika är på många sätt värd att uppmärksammas, och alldeles speciellt den 24 juli då det är 300 år sedan hon föddes. Under en hel julivecka, mellan den 19 och 26 juli arrangeras en drottningjubileet till Lovisa Ulrikas minne, initierat av Livrustkammaren, Museet om Sveriges kungliga historia och i samarbete med en rad kulturaktörer. 

Bländande, viljestark och orädd

Lovisa Ulrika var det svenska 1700-talets stora personlighet, som kom från Berlin 1744 som en frisk fläkt från Berlin för att bli svensk kronprinsessa och senare drottning. Hon var en klart lysande stjärna begåvad med enorm viljestyrka, intelligens och ett sinne för det estetiska. Ambitiös och politiskt aktiv var hon inte var rädd för konflikter, vilket skaffade henne bittra fiender.

Arvet efter Lovisa Ulrikas insatser för kulturen och vetenskapen lever kvar idag i Kungl. Vitterhetsakademien som hon grundade, i Nationalmuseums samlingar, Confidencen, Drottningholms slottsteater, inredningar på de kungliga slotten bara för att nämna några.

Digitalt jubileum- 19-26 juli

Lovisa Ulrika var en mångfacetterad person som gjorde avtryck på många olika områden. Det bästa sättet att hylla henne på är därför tillsammans med andra aktörer som alla kan bidra med en liten bit till pusslet som ger oss bilden av denna bländande, starka kvinna. 

Delta i digitalt evenemang

Jubileet är ett helt digitalt evenemang som går att följa dag för dag på Livrustkammarens Facebook. Här presenteras inslag kring Drottning Lovisa Ulrika med minnen, gärningar, föremål och historiska tillbakablickar.

Drottningjubileet arrangeras tillsammans med: