En himla historia

Kungar, drottningar och kalabalik

Pris: 95 kr
Läsålder: 6-9
 

Efter klassens besök på Livrustkammaren blir Hedda och Dilvin kvar. När museet stänger och mörkret sänker sig börjar konstiga saker hända.

Barnen får stifta bekantskap med Gustav II Adolfs spöke och tvingas ge sig ut på en tidsresa genom Sverige för att utföra olika uppdrag.

De måste hindra drottning Kristina från att abdikera, hitta mordvapnet som Gustav III dödades med och en massa andra grejer.

Om de misslyckas med något av de nio uppdragen får de aldrig komma hem igen.

En himla historia är något så ovanligt som en äventyrsberättelse och en faktabok i ett. Varje kapitel beskriver en viktig händelse i Sveriges historia och ett svårt uppdrag som Hedda och Dilvin måste klara av. Kapitlen avslutas med en faktaruta där man får lära sig mer om den specifika händelsen och tidsepoken. Sofi Hjorts text är kul, klurig och lätt att ta till sig, och Anna Jonssons illustrationer är fantasifulla och modiga. Blandningen mellan collage och tecknade bilder ger berättelsen extra liv och edge.

En himla historia är ett samarbete mellan Rabén & Sjögren och Livrustkammaren. All fakta är noggrant granskad av museets pedagoger.

Författare: Sofi Hjort
lllustratör: Anna Jonsson