Sofia Magdalenas brudklänning i tidens smak

Pris: 45 kr
 

Prinsessan Sofia Magdalena av Danmark var tjugo år gamla när hon 1766 ingick äktenskap med prins Gustav (senare Gustav III).

Hennes magnifika brudklänning är en hovklänning, robe de cour, av silverbrokad. Mönstret i silver och vitt är uppbyggt av girlander med blommor och blad.

Modellen karaktäriseras av ett stelt liv, en bred kjol med extrem vidd över höfterna och ett ca tre meter långt släp. Under kjolen bars en hård ställning, s k panier, som armarna kunde vila på. Ärmarna är av mönstrad, stärkt silkestyll och består av fyra plisserade volanger.

Under ett par dagar i september 1766 fick Köpenhamns invånare beskåda prinsessans brudutstyrsel och de många föremål som ingick i hennes omfattande utrustning. Utrustningen fraktades i förseglade kistor på 50 hästdragna vagnar till Stockholm.

Att klä sig såsom modet vid de europeiska hoven dikterade var bara en del av ett helt förhållningssätt. Det fanns precisa regler för alla tänkbara situationer, ex på vilket sätt man trädde in i ett rum eller dansade menuett. Att röra sig på ett elegant och ledigt sätt var av stor vikt på 1700-talet och krävde övning. Det hård snörda livet pressade ihop och lyfte upp bysten, samtidigt som midjan framhävdes. Den unga prinsessan levde upp till tidens kvinnoideal: Hög byst, rak rygg och en smal midja. Korsettens midjemått mäter endast 53,5 cm! 

Text: AnneMarie Dahlberg
Livrustkammaren
Stockholm, 2003