Google Art Project

Nu hittar du delar av Livrustkammarens konstsamling på Google Art, ett digitalt världsmuseum som gör världens konstskatter tillgängliga för alla.

Upplev Livrustkammarens konstsamling på Google Art »

Ett konstmuseum på nätet

Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museet blir bland de första museerna i Sverige att ansluta sig till Google Art Project. Google Art Project är ett sökverktyg som Google lanserade under våren 2011 för att på ett nytt sätt presentera konst från välkända museer och gallerier världen över.

Redan tre månader efter starten i februari förra året hade Google Art 12 miljoner besökare och 90 000 personer hade då skapat sina egna virtuella samlingar. Genom att finnas med i Google art vill vi öka tillgängligheten till, och kunskapen om, våra tre museers konstsamlingar för en större nationell och internationell publik.

För närvarande finns drygt 1000 högupplösta bilder tillgängliga av konstverk av 461 olika konstnärer. 17 museer i nio olika länder finns i dagsläget representerade med ett urval av sina samlingar och nu har även ett mycket begränsat antal nordiska museer erbjudits möjlighet att delta.

Så fungerar det

Sökningen går till så att man navigerar runt i de olika museernas samlingar eller loggar in på ett eget konto där man sedan kan skapa egna virtuella samlingar, göra jämförelser och kanske utbyta erfarenheter med andra medlemmar. Vissa konstverk kan också studeras i gigapixel-teknik vilket betyder att de kan uppförstoras så att kan se minsta penseldrag och andra detaljer.

www.googleartproject.com