Museichef Malin Grundberg

Välkommen till Livrustkammaren

Kvinnor stiger fram

Nu öppnar Livrustkammaren en ny permanent utställning, den första sedan 1978 när museet flyttade in i Stockholms slott. Efter fyra decennier är det dags att förnya museet om den svenska kungliga historien. I livrustkammarens samlingar finns kungliga föremål från 1500- talet till idag. Nu uppdaterar vi historieskrivningen om monarkins makt. Utställningen bygger på expertkunskap och forskning inom flera områden. den visar fler perspektiv och inte minst drottningarnas och prinsessornas betydelse. 1800- och 1900-talen och vår egen tid lyfts fram mer än tidigare, liksom internationella perspektiv på den svenska historien. på så vis berikar och fördjupar vi berättelsen om Sveriges historia.

Interaktiv utställning

Vi vill väcka intresse för Sveriges historia för en bred grupp i samhället. det gör vi genom att skapa en kronologisk berättelse om sveriges kungliga historia som fler kommer att kunna förstå. Regentlängden blir en tidslinje genom utställningen, och besökaren kan också närma sig historien med flera sinnen genom olika interaktiva stationer.

Nya föremål ställs ut

Utställningen visar föremål från dramatiska och kända ögonblick i den kungliga historien, som slaget vid Lützen och Gustav II Adolfs död, eller mordet på Gustav III på operan i Stockholm. Vi ställer också ut påkostade föremål från spektakulära ceremonier och fester, som drottning Kristinas kröning 1650. men, det finns även plats för flera aldrig tidigare utställda föremål. I utställningen möter vi de män och kvinnor som format den kungliga historien – genom krig, konflikter och kriser och in i vår egen tid.

Av Malin Grundberg, museichef

Specialmagasin om nyöppningen

Om konsten att konservera Gustav III:s pantalonger, accessoarerna som sätter guldkant på en kröning, Kung Kristinas kröningsmantel, museifotografens favoriter, höstens fullspäckade program och museichefens egna ord om nya Livrustkammaren – allt detta och lite till kan du läsa om i vårt specialmagasin om nyöppningen.

Specialmagasin i PDF-format