Kalendarium

Generellt om våra evenemang

Nedanstående evenemang är öppna för medlemmar i Livrustkammarens Vänner. Drottningföredragen om Louise 30 januari och Maria Eleonora 26 mars, som arrangeras gemensamt av Livrustkammarens Vänner och Livrustkammaren, är öppna för alla intresserade, men vänföreningens medlemmar får 100 kronor rabatt på biljettpriset. Du som ännu inte är medlem i vänföreningen är hjärtligt välkommen att bli det genom att betala medlemsavgiften (200 kr för enskild, 350 kr för par/familj och 125 kr för studerande) till Plusgiro 27 600-6 eller Swish 123 107 3329. Ange namn, adress och e-post. Får du inte plats med all information - skicka ett kompletterande mail till lrkvanner@gmail.com

Kunglig Taffel - Hovlivets måltider och de dukade bordens historia (FULLBOKAT)

Torsdagen den 23 januari kl.17.30, föredrag i Stensalen på Livrustkammaren 

Dukat bord i Karl XI:s galleri på Kungliga slottet. Foto: Kungliga Husgerådskammaren.

Välkomna att lyssna på vår föredragshållare Lars Ljungström som sedan många år är förste intendent vid Kungliga Husgerådskammaren i Stockholm. Detta är ett intressant föredrag om hur den officiella måltiden utvecklats sedan 1500-talet, både här hemma och med internationella jämförelser. Vi kommer att se hur detaljer i den nutida dukningen visar sig ha rötter långt bak i historien och får prov på serviser och silver som använts på de svenska kungliga borden. Efter föredraget bjuder vi på ett glas vin och något gott därtill.

Anmälan föredrag

Fullbokat. Avanmälan sker senast 16 januari till Mårten Hougström på telefon 070-565 37 55.

Föredrag om drottning Louise torsdagen

30 januari kl 17.30, hörsalen på Livrustkammaren

målat porträtt av drottning Louise

Drottning Louise (1889-1965), vem var hon? Välkommen på föredrag i Hörsalen och med efterföljande tesalong i stämningsfulla Stensalen. Mårten Hougström från Livrustkammarens Vänner berättar om drottning Louises uppväxt som prinsessa av Battenberg och därefter som lady Mountbatten, giftermålet med Gustaf (VI) Adolf och livet som Sveriges kronprinsessa och drottning. Föredraget är det femte i en serie föredrag om Sveriges drottningar. Biljettpris: 250 kr (150 kr för medlemmar i Livrustkammarens Vänner).

Biljettbokningen på Tickster

Visning av Riddarhuset torsdagen (FULLBOKAT)

13 februari kl 17.30, Riddarhuset, Riddarhustorget 10, Stockholm

Interiör Riddarhuset. Vackra målningar i taket och bänkrader

Foto: Dick Norberg, Riddarhuset

Vi har nu glädjen att kunna erbjuda våra medlemmar en specialvisning av Riddarhuset, som uppfördes 1641-1674 och ligger på nordvästra sidan av Gamla stan. Det anses av många som Stockholms vackraste byggnad och är ett av Sveriges främsta byggnadsverk från stormaktstiden.

Guidad visning

Välkomna till denna spännande visning av den svenska adelns samlingsplats sedan trehundrasjuttio år. Samling sker vid Riddarhusets entré.Riddarhusamanuens Oscar Langenskiöld tar emot oss och berättar om Riddarhusets och adelns historia. Vi får se palatsets våningar och föremål med kunglig anknytning som annars inte visas. I Riddarhussalen möts vi av de många vapenplåtarna i koppar och den berömda plafondmålningen "Dygdernas rådslag" med moder Svea utförd av David Klöcker Ehrenstrahl.

Anmälan visning Riddarhuset

För anmälan kontakta Mårten Hougström på lrkvanner at gmail.com eller 070-565 37 55 senast 10 februari. Efter du fått klartecken att det finns plats sker inbetalning av 150 kr till Plusgiro 27600-6 eller Swish 1231073329. Märk betalningen 13/2. Avanmälan sker senast 6/2 till Mårten Hougström telefon 070-565 37 55.

Brunkeberg och torget som försvann - föredrag i Stensalen på Livrustkammaren

Söndagen den 15 mars kl 13

Stella Fare kommer att lyfta fram aspekter av stadens historia som du kanske inte känner till. Stockholm står i fokus i Stella Fares värld. Kunskapen om staden måste stärkas nu när vi är i behov av fler bostäder och ökad kollektivtrafik. Hur ska detta ske utan att unika värden går till spillo. Främst kommer vi att få ta del av de människor som bodde och verkade vid torget fram tills dess att allt revs. Det blir ett spännande återseende av något vi alla hört om och sett. Vi avslutar med en kaffebuffé.

Anmälan föredrag

För anmälan kontakta Mårten Hougström på lrkvanner at gmail.com eller 070-565 37 55 senast 11 mars. Efter du fått klartecken att det finns plats sker inbetalning av 230 kronor till Plusgiro 27600-6 eller Swish 1231073329. Märk betalningen med 15 mars. Avanmälan sker senast 8 mars till Mårten Hougström på telefon 070-565 37 55.

Föredrag om drottning Maria Eleonora

Torsdagen 26 mars kl 17.30, hörsalen på Livrustkammaren

Drottning Maria Eleonora (1599-1655), vem var hon? Välkommen på föredrag i Hörsalen och med efterföljande tesalong i stämningsfulla Stensalen. Cecilia Lagersvärd från Livrustkammarens Vänner berättar om drottning Maria Eleonoras uppväxt i Brandenburg, hennes liv som Sveriges drottning och Gustaf II Adolfs gemål. Föredraget är det sjätte i en serie föredrag om Sveriges drottningar: 250 kr (150 kr för medlemmar i Livrustkammarens Vänner).

Länk till biljettbokningen på Tickster

Årsmöte Livrustkammarens vänner


4 april kl 11.30, hörsalen på Livrustkammaren

Årsmötet äger rum i Hörsalen på Livrustkammaren. Efter årsmötet visar och berättar statsheraldiker Henrik Klackenberg, ledamot av vänföreningens styrelse 2015-2018, om heraldik i den nya basutställningen. Därefter serveras lunch i Stensalen. Information om anmälan till denna kommer i nästa utgåva av Vänbladet.

Slottsutflykt till Ekolsund och Sjöö

17 maj 2020

Välkommen till 2020 års slottsutflykt i Vännernas regi. I år besöker vi två slott i Mälardalen som båda har det gemensamt att de ägts av Gustav Vasa - Ekolsund och Sjöö.

Resinformation

  • Avresa: söndag 17 maj kl 9.00 Cityterminalen. Se skyltning ”Livrustkammarens Vänner”
  • Pris: 780 kr per person
  • Beräknad hemkomst: kl 16.00
  • I resans pris ingår: Bussresa. Inträde och guidning på Ekolsunds och Sjöö slott. Lunch (en rätt) inklusive dryck och kaffe. Färdledning från Livrustkammarens Vänner. Minsta antal deltagare: 30 personer

Besök Ekolsund

Med Claes-Johan Larsson som ciceron reser vi först till Ekolsund, som är en anläggning som bebotts av flera kungligheter. Platsen är känd sedan 1309 och den kanske mest kände innehavaren är Gustav III, som ofta vistades här som kronprins, men slottets två flyglar är drygt 100 år äldre. Det är en lång rad kända arkitekter som Simon de la Vallée, Nicodemus Tessin d ä, Carl Hårleman, Carl Fredrik Adelcrantz och Jean Eric Rehn har varit inblandade. Den magnifika parken blev förebild för anläggningen vid Drottningholm. Ekolsund var under familjen Kempes tid på 1900-talet mycket populärt för jakt. Det var kändistätt vid dessa tillfällen och i gästböckerna finner man namn som Gustav V, Prins Wilhelm, Nils von Dardel och Greta Garbo. Slottet som idag ägs av Raija Ohlin renoveras löpande för framtida bevarande.

Lunch på Ekolsunds Wärdshus

Lunch äter vi på Ekolsunds Wärdshus som i sig är ett intressant objekt, byggnadsminnesförklarat 1985. Efteråt far vi vidare till Sjöö slott.

Besök Sjöö

Sjöö, med anor från 1400-talet har tillhört flera släkter, men också under en kort period Vasaätten (Gustav I och sonen Erik XIV). Sedan 1814 är både slottet och godset i familjen Banérs ägo och är idag ett av Mälardalens största jordbruk. Under stormaktstiden var Johan Gabriel Stenbock ägare och som en av sin tids mäktigaste män hade han också ekonomiska resurser att bygga grunden till det hus vi ser idag. Uppdraget gick bl.a. till Nicodemus Tessin d.ä. Anläggningen är en av de få som faktiskt återges utan alltför stor överdrift i Dahlbergs Suecia antiqua et hodierna.

Anmälan slottsutflykt

För anmälan kontakta Mårten Hougström på lrkvanner at gmail.com eller 070-565 37 55 senast 3/5. Efter du fått klartecken att det finns plats sker inbetalning av 780 kr till Plusgiro 27600-6 eller Swish 1231073329. Märk betalningen 17/5. Avanmälan sker senast 3/5 till Mårten Hougström telefon 070-565 37 55.