Kalendarium

Deltagande i vänföreningens evenemang

Våra evenemang är öppna för medlemmar i Livrustkammarens Vänner. Du som ännu inte är medlem i vänföreningen är hjärtligt välkommen att bli det genom att betala medlemsavgiften.

Pris medlemsavgift

En person: 200 kr
Par och familj: 350 kr
Studerande: 125 kr

Blir du medlem nu gäller medlemskapet automatiskt till och med 31/12 2021.

Så här betalar du medlemsavgiften

Plusgiro 27 600-6
Swish 123 107 3329

Ange namn, adress och e-post. Får du inte plats med all information - skicka ett kompletterande mejl till lrkvanner@gmail.com

Så här anmäler du dig till evenemang

För anmälan kontakta Mårten Hougström på lrkvanner@gmail.com eller 070-565 37 55 senast angiven sista anmälningsdag. Efter att du har fått klartecken att det finns plats sker inbetalning av deltagaravgiften till Plusgiro 27600-6 eller Swish 123 107 3329. Märk betalningen med datumet för evenemanget. Eventuell avanmälan sker senast angiven sista avanmälningsdag till Mårten Hougström på tel. 070-565 37 55.

 

Kommande evenemang:
 

Drottning Maria Eleonora - föredrag på Livrustkammaren torsdagen 1 oktober kl.18.00

Drottning Maria Eleonora (1599-1655), vem var hon? Välkommen på föredrag med Cecilia Lagersvärd från Livrustkammarens Vänner som berättar om drottning Maria Eleonoras uppväxt i Brandenburg, hennes liv som Sveriges drottning och Gustaf II Adolfs gemål. Föredraget är det sjätte i en serie föredrag om Sveriges drottningar och är ett samarbete mellan Livrustkammarens Vänner och Livrustkammaren. Biljetter säljs via tickster.com och vänföreningens medlemmar får 50% rabatt på biljettpriset. 

Carl Gustaf Tessin som samlare - visning på Nationalmuseum torsdagen den 8 oktober kl.17.30 (FULLBOKAT)

Porträtt Carl Gustaf Tessin
Carl Gustaf Tessin. Målning av Jacques-André-Joseph Aved. Foto: Nationalmuseum.

Vår förening vill gärna uppmärksamma 250-årsminnet av Carl Gustaf Tessins bortgång. Tessin stod under många år den kungliga familjen nära, dels genom sin vänskap med Lovisa Ulrika som rådgivare i politiska och estetiska frågor, dels som kronprins Gustav blivande Gustav III:s guvernör.
Greve Carl Gustaf Tessin (1695-1770) var son till Nicodemus Tessin d.y. den berömde slottsarkitekten. Han var en av 1700-talets ledande män i vårt land både som statsman, diplomat och kulturpersonlighet.

Som ung skickades han till Frankrike för att studera inredningsarkitektur. Där knöt han betydelsefulla förbindelser och utvecklade sig till konstkännare och samlare av stora mått. I Sverige blev Tessin en av grundarna till hattpartiet, chef för slottsbygget och dess inredning samt den som introducerade den franska rokokon.

Konst var hans stora passion. Tessin själv talar gärna om sin hunger att köpa konst. I hans dagbok finns de under rubriken "Tessins dårskaper".  Under sin tid som ambassadör i Paris 1739-1742 skapade han en av Europas mest framstående konstsamlingar. Han lärde känna konsthandlare, konstkännare och blev även personlig vän med konstnärerna t.ex. Chardin, Oudry och Boucher.
Tyvärr hade han även en alltför stor fallelse för livets goda. Det stod ett skimmer av fest och glädje kring Tessins person. Ekonomiska problem tvingade honom därför senare att sälja de värdefullaste delarna av sina samlingar. De inlöstes av staten via drottning Lovisa Ulrika och utgör stommen i Nationalmuseums äldre samlingar av teckningar, grafik och måleri. Sina sexton sista år levde Tessin på Åkerö med ekonomiskt stöd från vänner och släktingar.

Magnus Olausson, chef för samlingarna, berättar om Carl Gustaf Tessin och visar delar av samlingen som ger oss en unik bild av konstsmaken i Paris vid 1700-talets mitt. Samling sker i Skulpturgården på entréplanet.

Sista anmälningsdag: 2/10. Kostnad: 150 kronor. Sista avanmälningsdag 2/10

Windsor Castle - föredrag via internet måndagen den 12 oktober kl.19.00

Exteriören utanför Windsor Castle

Claes-Johan Larsson, styrelseledamot i Livrustkammarens Vänner, fortsätter att berätta om slotten som besöktes under vänresan i september 2019, där Claes-Johan var reseledare. Det här kvällen handlar det om Windsor Castle. På platsen har funnits ett kungligt residenssedan 800-talet. Den nuvarande anläggningen påbörjades av Wilhelm Erövraren, och är idag det äldsta och största slottet i Europa som bebos av en regerande monark.

Slottet har kontinuerligt blivit upprustat. Under besöket visades även de delar som är återställda efter den förödande branden 1992, där allt nu är minutiöst återskapat efter bilder och ritningar. Efter föredraget ges möjlighet till frågor och diskussion.

Sista anmälningsdag 11/10. Kostnad: 0 kronor.

Stockholms blodbad år 1520 - föredrag i Hörsalenpå Livrustkammaren torsdagen den 15 oktober kl.17.30 (FULLBOKAT)

tecknad bild från Stockholms blodbad
Kopparstick från Blodbadstavlan

Det är nu 500 år sedan avrättningarna av Stureanhängare på Stortorget vid Stockholms slott vilket vi uppmärksammar med ett föredrag av Bo Eriksson docent i historia vid Stockholms universitet och hedersledamot i vänföreningen. Händelserna i samband med festligheterna 1520 i november månad, då den danske kungen kröntes i Storkyrkan och firades efteråt, är en ofta berättad tragisk historia som går under namnet Stockholms blodbad. Efter tre dagars fest för att fira kröningen av den nye unionskungen Kristian II stängdes dörrarna till slottet. Stockholmarna fick order att stanna inomhus. Så startade Stockholms blodbad som pågick 8-9 november 1520 då ett trettiotal frälsemän samt omkring sextio-sjuttio andra personer fick sätta livet till vid de provisoriska rättegångarna. Bakgrunden till denna efterfest var att ärkebiskopen Gustav Trolle (d.1535) på själva kröningsfesten framkastade anklagelser om övervåld mot honom som person och kätteri av närvarande svenska riddare och frälsemän. De anklagade fängslades och dömdes dagen efter till döden för kätteri. I själva verket handlade det om att avrätta Stureanhängare och på så sätt göra sig av med unionsmotståndare.

Vi vet inte säkert vem som faktiskt bestämde att så många människor skulle dödas. Ansvaret vilar på Kristian II efter detta kallad Kristian Tyrann eller någon av hans rådgivare t.ex. den före detta ärkebiskopen Gustav Trolle. Ingen vet om blodbadet var planerat i förväg eller om det blev bestämt under de där dagarna i november på slottet Tre Kronor. Välkomna att lyssna på Bo Erikssons tolkning av denna tragiska händelse.

Sista anmälningsdag: 9/10. Kostnad: 125 kronor. Sista avanmälningsdag 9/10

 

Drottning Hedvig Eleonora – föredrag via internet måndagen den 19 oktober kl.19.00

Hedvig Eleonora blev drottning av Sverige 1654 genom sitt gifte med Karl X Gustav. Hon blev änka redan 1660, men fortsatte ha en mycket viktig roll i kungafamiljen fram till sin död 1715. Cecilia Lagersvärd, auktoriserad stockholmsguide och styrelseledamot i vänföreningen, berättar om hennes spännande liv. Efter föredraget ges möjlighet till frågor och diskussion.

Sista anmälningsdag: 18/10. Kostnad: 0 kr.

 

Ulriksdals slott och dess kungligheter - föredrag via internet torsdagen den 29 oktober kl.19.00

Ulriksdal blev ett kungligt slott 1669 när riksänkedrottningen Hedvig Eleonora köpte detsamma från Magnus Gabriel De la Gardie. Mårten Hougström, ordförande i Livrustkammarens Vänner, berättar om slottets historia, visar bilder från slottet, och berättar om de kungliga personer som haft största betydelse för Ulriksdals historia. Efter föredraget ges möjlighet till frågor och diskussion.

Sista anmälningsdag 28/10. Kostnad: 0 kronor.

 

Pragrovet 1648 - föredrag via internet onsdagen den 11 november kl.19.00


Hans Christoph Königsmarck

Jenny Öhman berättar om slutskedet av det trettioåriga kriget. Natten mellan den 15 och 16 juli 1648 genomfördes en kupp mot Prag av svenska trupper ledda av Hans Christoph Königsmarck. Stadens s.k. Lillsida plundrades och ett stort krigsbyte kom i svensk hand. I det här föredraget kommer händelserna som föranledde kuppen att belysas och flera av föremålens vidare historia att tas upp.

Sista anmälningsdag 10/11. Kostnad: 0 kronor.

I rikets tjänst - föredrag i Hörsalen på Livrustkammaren torsdagen den 19 november kl. 17.30


Del av Gustav Vasas triumftavlor, akvarellkopia av Jakob Wendelius 1722. Foto: Kungliga Biblioteket

Välkomna att lyssna på vår stipendiat 2018, historiker Martin Neuding Skoog, verksam vid Stockholms universitet och Försvarshögskolan, som berättar hur kriget påverkade samhällsutvecklingen under åren 1450-1550.

I sin bok "I rikets tjänst. Krig, stat och samhälle i Sverige 1450-1550" visar Neuding Skoog hur betydelsefull Gustav Vasas samordning av de stridande trupperna var för grundläggandet av den starka svenska statsmakten.

Vi får följa hur svenska trupper var organiserade och finansierade under den sena Kalmarunionens inbördes strider, under unionens sammanbrott och under Gustav Vasas styre.

Vi möter de olika militära aktörerna kyrkan, frälsemännen, städerna och bönderna. Dessutom studeras regenternas egna följen, värvningarna av legosoldater i Östersjöområdet och framväxten av en kunglig armé under Gustav Vasas tid. Martin Neuding Skoogs avhandling är rik på intressanta detaljer från detta spännande skede i nordisk historia som vi får ta del av denna kväll.

Sista anmälningsdag: 16/11. Kostnad: 50 kronor.

Dynastin Holstein-Gottorp i Sverige - föredrag via internet onsdagen den 9 december kl.19.00


Gustaf III och hans bröder Karl och Fredrik Adolf. Målningen utförd av Alexander Roslin.

Mårten Hougström, ordförande i Livrustkammarens Vänner, berättar om den dynasti som regerade Sverige från 1751 till 1818 genom kungarna Adolf Fredrik, Gustaf III, Gustaf IV Adolf och Karl XIII och om deras drottningar Lovisa Ulrika, Sofia Magdalena, Fredrika och Hedvig Elisabeth Charlotte. Efter föredraget ges möjlighet till frågor och diskussion.

Sista anmälningsdag 8/12. Kostnad: 0 kronor.