Nyheter

Pragrovet 1648

Hans Christoph Königsmarck. En av huvudpersonerna i föredraget. Målningen finns på Skoklosters slott. 

På kvällen den 11 november hade Livrustkammarens Vänner ytterligare ett digitalt evenemang. Denna gång fick vi lyssna på ett mycket intressant föredrag om Pragrovet 1648, framfört av vår medlem Jenny Öhman. 

Onlineföredrag om drottning Hedvig Eleonora

2 november genomfördes Cecilia Lagersvärds föredrag om drottning Hedvig Eleonora (1636-1715), ett av föredragen i den serie med föredrag om Sveriges drottning som Livrustkammarens Vänner arrangerar tillsammans med Livrustkammaren. Över 130 medlemmar deltog.

Föredrag av 2019 års stipendiat My Hellsing

Hedvig Elisabeth Charlotte. Målning av Alexander Roslin.

28 otktober fick ett 20-tal medlemmar lyssna på ett mycket intressant föredrag av vänföreningens stipendiat 2019, My Hellsing. Det handlade om hertiginnan Hedvig Elisabeth Charlotte (Karl XIII:s gemål) och hennes vänskap med Sophie von Fersen. Föredraget ägde rum i Hörsalen på Livrustkammaren. 

Drottning Lovisa (1828-1871)

Det planerade onlineföredrag om drottning Hedvig Eleonora kunde 19 oktober på grund av tekniska problem inte genomföras som planerat. I stället framförde Mårten Hougström ett föredrag om drottning Lovisa (1828-1871), som var född som prinsessa av Nederländerna, gifte sig 1850 med kronprins Karl (XV) och blev sedan drottning 1859. 

Föredraget om drottning Hedvig Eleonora genomfördes i stället den 2 november.

Onlineföredrag om Windsor Castle

Höstens andra onlineföredrag, arrangerat av Livrustkammarens Vänner, ägde rum 12 oktober. Ämnet var Windsor Castle och föredraget framfördes av Claes-Johan Larsson, som är styrelseledamot i Livrustkammarens Vänner och dessutom var reseledare på den vänresa till fyra engelska slott som genomfördes i september 2019. Ett hundratal medlemmar deltog på mötet och Claes-Johans föredrag blev också mycket uppskattat av deltagarna. 

Föredrag om drottning Maria Eleonora

1 oktober  fortsatte serien med föredrag om Sveriges drottningar, ett samarbete mellan Livrustkammarens Vänner och Livrustkammaren. Denna gång handlade det om Maria Eleonora av Brandenburg (1599-1655), Gustaf II Adolfs gemål.

Cecilia Lagersvärd från vänföreningen höll föredraget och gav oss en spännande berättelse om en drottning, som för många nog inte är så känd. Föredraget ägde rum i Hörsalen på Livrustkammaren och var utsålt.

Livrustkammarens Vänners och Katarina af Silléns stipendium 2020

Vänföreningen instiftade 2003 ett stipendium som årligen delas ut till författaren av ett förtjänstfullt vetenskapligt arbete inom Livrustkammarens intresseområde. Sedan dess har stipendiet delats ut till forskare inom främst historia och konstvetenskap med historisk inriktning. Stipendiesumman är 20.000 kronor.

Årets stipendiat är Avigail Rotbain, som tilldelas stipendiet för sin avhandling Könets krona. Representationer av svenska drottningar från stormaktsenvälde till medborgarsamhället. Planen är att arrangera ett stipendieföredrag i februari 2021 och dela ut stipendiet vid samma tillfälle.

Avigail Rotbain (f. 1987) är historiker och disputerade vid Göteborgs universitet 2019. Hennes forskning handlar om drottningar och hur deras roller och personligheter framställdes för allmänheten. I hennes avhandling studerar hon representationen av svenska drottningar under 200 år: från 1600-talets stormaktsenvälde till 1800-talets medborgarsamhälle. Utifrån tillfällestryck, skrivna vid kungliga tilldragelser som bröllop, kröningar och begravningar, visar hon hur bilden av drottningen präglades av kontinuitet men också förändring. Avhandlingen sätter ljus på fyra drottningar: Ulrika Eleonora d.ä., Lovisa Ulrika, Sofia Magdalena och Josefina, och diskuterar både deras personspecifika förutsättningar och drottningrollen i stort. För närvarande förbereder Avigail Rotbain ett nytt forskningsprojekt om religiös erotik under 1600- och 1700-talen

 

Vandring från Djurgårdsbron till Waldemarsudde


Till höger Sankt Erik, Sveriges första isbrytare. Foto: Mårten Hougström

Torsdagen den 17 september deltog 19 medlemmar i en vandring, som startade vid Djurgårdsbron och avslutades vid Waldemarsudde. Cecilia Lagersvärd var ciceron. Vandringen blev mycket uppskattad av deltagarna och fint väder hade vi också.

Föredrag om Buckingham Palace


Buckingham Palace. Foto: Mårten Hougström

Onsdagen den 16 september var det dags för höstens första onlineföredrag, arrangerat av Livrustkammarens Vänner. Claes-Johan Larsson berättade om Buckingham Palace. Det var ett mycket intressant och uppskattat föredrag med strax över 70 deltagare, vilket är nytt rekord för denna typ av evenemang.


Besök på H M Konungens Hovstall

kunglig svart vagn

Den 18 augusti besökte 25 medlemmar i Livrustkammarens Vänner H.M. Konungens Hovstall i centrala Stockholm. Det blev ett mycket uppskattat evenemang . Deltagarna delades in i två grupper för en visning av stall, vagnar m.m. Därefter serverades en förnämlig tårtbuffé på innergården

Vandring på Skeppsholmen

kollage med olika bilder från Skeppsholmen

Onsdagen den 8 juli kväll tog 15 medlemmar i Livrustkammarens Vänner tillfället i akt att följa med på en guidad vandring på Skeppsholmen med Cecilia Lagersvärd som ciceron. Vädrets makter var med oss i sommarkvällen när vi vandrade genom fem sekler i den gamla unikt bevarade maritima miljön, idag hjärtat av den Kungliga Nationalstadsparken. Vännerna bjöds på en stärkande förfriskning halvvägs och kvällen blev lyckad. Bilderna har tagits av Kari Golab, medlem i Livrustkammarens Vänner. 

Fem digitala föredrag i vänföreningens regi under våren

vitt stort slott med trädgård
Rosersbergs slott. Foto: Mårten Hougström

Under våren har flera av vänföreningens evenemang fått ställas in på grund av situationen med coronaviruset. Under april och maj hölls därför fem föredrag via internet med gratis deltagande för vänföreningens medlemmar. Mårten Hougström höll tre föredrag (Bernadottedynastin, drottning Lovisa, Rosersbergs slott och dess kungligheter) och Claes-Johan Larsson två (Chatsworth House, Blenheim Palace). De två sistnämnda besöktes under vänföreningens engelska slottsresa i september 2019, där just Claes-Johan var reseledare. Initiativet med föredragen har varit mycket uppskattat bland medlemmarna och antalet deltagare blev allt fler under våren. 
 

Besök på Riddarhuset den 13 februari

Foto: Mårten Hougström

Den 13 februari deltog 29 medlemmar i en visning på Riddarhuset, där Oscar Langenskiöld berättade om Riddarhusets historia och visade oss olika rum. Vi fick också se ett antal föremål som tagits fram inför vårt besök.

Föredrag om drottning Louise

målat porträtt av drottning Louise

Den 30 januari hölls årets första föredrag i serien om Sveriges drottningar, ett arrangemang av Livrustkammarens Vänner och Livrustkammaren. Mårten Hougström talade om drottning Louise (1889-1965) och efter föredraget följde tesalong i Stensalen. Evenemanget var utsålt och ett 50-tal personer deltog.

Kunglig taffel

Dukat bord i Karl XI:s galleri på Kungliga slottet. Foto: Kungliga Husgerådskammaren.

Årets första evenemang i Livrustkammarens Vänner ägde rum torsdagen den 23 januari i Stensalen på Livrustkammaren. Temat var kunglig taffel och vi fick lyssna på ett mycket intressant föredrag av Lars Ljungström, förste indendent på Kungliga Husgerårdskammaren. Efter föredraget serverades ett glas vin och en tallrik godsaker i kunglig stil.

Föredrag om drottning Hedvig Eleonora

Vår serie med föredrag om Sveriges drottningar fortsatte 5 december med Cecilia Lagersvärds föredrag om drottning Hedvig Eleonora (1636-1715). Omkring 65 pesoner lyssnade. Före föredraget var det tesalong i Stensalen.Foto: Per Ahlander.

Märta Måås Fjetterströms mattor

Utställningsmonter med mattor och en fotölj

Söndagen den 24 november fick 30 medlemmar i Livrustkammarens Vänner en guidad visning av utställningen på Kungliga slottet med Märta Måås Fjetterströms mattor. Därefter samlades vi i Stensalen på Livrustkammaren för en kaffebuffé.

Drottning Victoria 

porträtt på kvinna

Foto: Mårten Hougström

Livrustkammarens Vänner och Livrustkammaren arrangerar gemensamt en serie med föredrag om Sverige drottningar. Den 17 november berättade Mårten Hougström om drottning Victoria (1862-1930) och drygt 45 personer deltog i evenemanget. Nästa drottningföredrag hålls 5 december av Cecilia Lagersvärd och då handlar det om drottning Hedvig Eleonora. 
 

Vändagen den 6 november

6 november firades traditionsenligt Vändagen på Livrustkammaren. I Stensalen serverades Gustav Adolfsbakelser och kaffe. I Hörsalen fick My Hellsing ta emot Livrustkammarens Vänners och Katarina af Silléns stipendium på 20.000 kronor för sin avhandling om hertiginnan Hedvig Elisabeth Charlotte.
 

Föredrag om kungliga bröllop

Från Karls och Lovisas bröllop.

På vänföreningens evenemang på Livrustkammaren den 17 oktober ll fick vi lyssna på ett mycket intressant föredrag, framfört av Lena Rangström, om kungliga bröllop. Därefter serverades ett glas vin och lättare förtäring i Stensalen. Bilden: Vigseln 1850 mellan kronprins Karl (KV) och Lovisa av Nederländerna. 

Årets tredje föredrag i serien om Sveriges drottningar

Porträtt drottning Lovisa

13 oktober fortsatte vänföreningens och Livrustkammarens drottningserie med Mårten Hougströms föredrag om drottning Lovisa, som följdes upp med tesalong i Stensalen. Närmare 35 personer deltog i evenemanget och flera av deltagarna blev medlemmar i Livrustkammarens Vänner. Nästa drottningföredrag äger rum 17 november och då handlar det om Victoria (repris på föredraget från januari) och 5 december handlar det om Hedvig Eleonora. Bilden visar drottning Lovisa på Johan Christoffer Boklunds målning från 1861. Målningen finns att se på Ulriksdals slott. 

 

My Hellsing tilldelas Livrustkammarens Vänners och Katarina af Silléns stipendium 2019 

Porträtt My Hellsing framför ett slott

Livrustkammarens Vänner instiftade 2003 ett stipendium att årligen delas ut till författaren av ett förtjänstfullt vetenskapligt arbete inom Livrustkammarens intresseområde. Sedan dess har stipendiet delats ut till forskare inom främst historia och konstvetenskap med historisk inriktning. Stipendiesumman är 20.000 kronor och finansieras till hälften av för ändamålet avsatta medel från Livrustkammarens Vänner och till hälften av medel från Katarina af Silléns familj, vilket vi förstås är mycket tacksamma för.

Årets stipendiat är My Hellsing, fil dr i historia, som tilldelas stipendiet för sin avhandling Hovpolitik. Hedvig Elisabeth Charlotte som politisk aktör vid det gustavianska hovet från 2013. Boken kom ut som biografi 2015 och Hellsing har även skrivit en rad artiklar i ämnet.

Motiveringen lyder: My Hellsing undersöker genom Hedvig Elisabeth Charlotte hur kungliga kvinnor kunde fungera som politiska aktörer i historien. Hennes arbete har en nära koppling till Livrustkammarens samlingar och utställningar och bidrar med nya perspektiv till berättelsen om den kungliga historien under 1700-talet. Hovpolitiken under Gustav III:s tid belyses i avhandlingen på nya sätt och ger nya perspektiv på den kungliga historien och dess maktspel, som i allra högsta grad involverade även kvinnorna.

Stipendiet kommer att delas ut på Vändagen onsdagen den 6 november kl.12.30.

 

Visning av Karlbergs slott

Entré till slott

Karlbergs slott. Foto: Mårten Hougström

30 medlemmar var torsdagen den 3 oktober på en visning av Karlbergs slott, som fått sitt namn efter förste ägaren Karl Karlsson Gyllenhielm. År 1688 blev det ett kungligt slott då Karl XI förvärvade det. Kungafamiljen vistades mycket på Karlberg och Karl XII växte till stor del upp där. År 1792 bildade Gustav III Kungliga krigsakademien på Karlberg.

 

Vänresan till engelska slott 19-22 september

gruppbild framför slott i England

Reseledaren Claes-Johan Larsson rapporterar:

Livrustkammarens Vänners resa gick i år till en fantastisk samling engelska slott. Det var första gången på 4 år vi arrangerade en resa och det blev verkligen en resa i historiska fotspår. Den tog sin början i det dramatiska Peak District - Englands första nationalpark. En timmas bilfärd österut från Manchester möttes vi av ett kuperat landskap med höga hedar och djupa klippraviner genom vilka vi på vindlande smala vägar till slut kom fram till hertigens av Devonshire palatsliknande ”hus” Chatsworth. Efter en lunch i stallarna tog visningen av huset vid. Där finns förutom en fascinerande historia också konst från mer än sex sekler.

Parken med sina omgivningar är i sig värd ett besök. Lancelot ”Capability” Brown är mannen som planerat grunden till det som idag är en vacker engelsk park. Här finns också en unik anläggning fontäner och kaskader. Efter en totalt 3,5 timmar lång rundvandring for vi vidare söderut till Woodstock, byn där Blenheim Palace ligger. Hotellet The Bear har gamla anor vilket vi också märkte på de mysiga rummen och inredningen. Dessvärre kan vi nog inte säga detsamma om restaurangen där maten nog kunde muntras upp en del.

Efter en natts välbehövlig sömn besökte vi Winston Churchills födelsep(a)lats Blenheim Palace. Palatset är enormt och ett av de största privata palatsen i England. Hertigen av Marlborough är fortfarande den som sköter huset och på ägorna hålls ofta större evenemang som t ex racing och hästsport. Parkanläggningen är enorm, och även här har Capability Brown varit delaktig. Lunchen intogs i det nyligen renoverade ”Indian Room” med handmålade tapeter och en bedårande utsikt mot den franska trädgården. Maten var tack och lov god! Därpå stod vår busschaufför klar att ta gruppen vidare till Windsor, där vi checkade in i Sir Christopher Wrens fd hem alldeles invid Themsen. Hotellets restaurang visade sig vara mycket servicevänlig och flexibel. Här fick gruppen välja fritt ifrån den välkomponerade menyn.

Dagen därpå for vi tidigt in till London. Då Drottning Elizabeth vid den här tiden på året befinner sig i Skottland håller man Buckingham Palace öppet för besök. Först besökte vi the Queens Gallery i vilket man i år ställer ut drottningens samling av teckningar utförda av Leonardo da Vinci, en unik samling där många av tekningarna var välkända från litteraturen och planscher. Efter en kortare guidning av hovstallet stod själva palatset på tur. Inåt högtidlighåller man 200-årsminnet av drottning Victorias och Prins Alberts födelse, något som likt en röd tråd gick igenom hela visningen. När vi efter nära fyra timmars visning lämnade Buckingham Palace gick vi till drottningmoderns favorithotell the Goring. Detta klassiska londonhotell som ligger alldeles bakom palatset och var med sitt läge på bekvämt avstånd var dåvarande Fröken Middleton fick bo inför bröllopet med prins William. Vi avslutade dagen i London med en guidad tur längs Themsen över Tower Bridge förbi Towern och St Pauls innan vår chaufför körde oss via Piccadilly och Kensington tillbaka till Windsor.

Resans sista dag tillbringade vi i Windsor för att besöka slottet. Vi var flera som besökte högmässan i St George chapel i vilket vår kungs farfar Gustaf (VI) Adolf gifte sig med Margaret av Connaught. Slottet som till delar renoveras för att lättare kunna möta framtida besökskrav visar framförallt paradvåningen samt de äldre rummen inredda för Charles ll. Både här och i Buckingham Palace visar konst av både Holbein, van Dyck och Rubens för att nämna några. Vi kunde njuta av förnämlig arkitektur och enastående parkanläggningar. Förutom ösregn vid vårt besök på Windsor Castle fick Livrustkammarens Vänner njuta av sol och sensommarvärme under årets resa.

 

Besök på Svartsjö slott

Stina Odlinder Haubo var ciceron när ett 30-tal medlemmar besökte Svartsjö slott den 8 september. Vi fick visning av såväl slottet som parken och bjöds också på räksmörgås och dryck under rasten. 

Foto: Mårten Hougström

 

Specialvisning

När den nya basutställningen öppnades i juni arrangerades en specialvisning för vänföreningens medlemmar. Intresset var så stort att ytterligare en visning planerades. Denna genomfördes den 29 augusti, då museichefen Malin Grundberg berättade om förändringarna som genomförts och visade ett flertal spännande föremål i utställningen. 

Föremål som tillhört Gustav IV Adolf. Foto: Mårten Hougström

 

Temavandring på Djurgården

Måndagen 19 augusti ägde sommarens tredje och sista temavandring rum på Djurgården med 22 deltagare. Cecilia Lagersvärd var liksom vid de två tidigare vandringarna ciceron. Temavandringarna har varit mycket uppskattade och det är inte omöjligt att det blir en fortsättning nästa år. 

Rosendals Slott

Rosendals slott. Foto: Mårten Hougström. 

 

Temavandring i Hagaparken

Onsdagen den 17 juli genomfördes den andra av sommarens temavandringar i vänföreningens regi. Den ägde rum i Hagaparken med 23 deltagare och Cecilia Lagersvärd var vår ciceron. Vandringen startade vid Haga Norra Grindar och avslutades vid Stallmästergården.

Nästa vandring äger rum 19 augusti på Djurgården.

 

Gustaf III:s paviljong. Foto: Mårten Hougström

 

Nya basuställningen öppnades 17 juni

Solen strålade härligt från en klarblå sommarhimmel när Livrustkammarens efterlängtade nya permanenta basutställning invigdes av H.M. Konungen, i närvaro av H.M. Drottningen och kulturminister Amanda Lind. Tal hölls av Livrustkammarens museichef Malin Grundberg, av Maria Jansén, överintendent vid Statens historiska museer, och av kulturminister Amanda Lind. När portarna slogs upp stod Livrustkammarens Vänner redo vid ett eget bord i entrén för att välkomna gamla och nya medlemmar i föreningen.

Text: Per Ahlander

Tre medlemmar ur vänföreningen

Styrelseledamöterna Karin Yllfors, Claes-Johan Larsson och Sven Wifstrand var på plats när den nya basutställningen öppnades. Många var intresserade att få veta mer om vänföreningens verksamhet. Foto: Per Ahlander

Temavandring på Ulriksdal

11 juni genomfördes den första av sommarens temavandringar i vänföreningens regi. Platsen var Ulriksdal och vår ciceron Cecilia Lagersvärd. Vi vandrade bl.a. förbi Confidencen, värdshuset, slottskapellet, slottsparken och slottet förstås.

Ulriksdals värdhus, en pampig villa i vitt

Ulriksdals värdshus. Foto: Mårten Hougström

Uflykt till Tidö slott

Livrustkammarens Vänner genomförde 12 maj en utflykt till Tidö slott med 48 deltagare. Claes-Johan Larsson var färdledare. Det blev en mycket lyckad dag. På Tidö, som Axel Oxenstierna lät uppföra på 1600-talet, togs vi emot av slottets ägare David von Schinkel och fick sedan en visning av slottet, där det fanns mycket vackert och intressant att se. Lunch intogs i Riddarsalen och besöket avslutades med att vi fick titta på motormuseet som öppnar i sommar.

Slottet ägdes i omkring 200 år av Oxenstiernska familjen, men såldes 1840. Det hade sedan flera olika ägare, innan Tidö 1890 kom i familjen von Schinkels ägo.

Tidö slott

Riddarsalen

 

Uppskattat föredrag av Stina Odlinder Haubo 11 april

45 deltagare fick en mycket trevlig torsdagskväll i Stensalen på Livrustkammarens Vänners evenemang torsdagen den 11 april, Vi fick lyssna på ett mycket intressant föredrag om den katastrofala avskedsaudiensen och inredningar på Gustaf III:s Drottningholm, framfört av Stina Odlinder Haubo. Därefter intogs ett glas vin och lättare förtäring. 

Andra drottningföredraget 28 mars

Livrustkammarens Vänner arrangerar 2019 i samarbete med Livrustkammaren fyra föredrag om Sveriges drottningar. 28 mars berättade Mårten Hougström och Cecilia Lagersvärd om drottning Sofia Magdalena (1746-1813). Efter föredraget följde tesalong i Stensalen och vänföreningen fick flera nya medlemmar under kvällen.

 

Årsmötet 16 mars

Lördagen den 16 mars ägde årsmötet i Livrustkammarens Vänner rum i Stensalen på Livrustkammaren. Sanna Evers och Lina Sandels Sjöströmlämnade styrelsen och Cecilia Lagersvärd valdes som ny ledamot. Dessutom antogs nya stadgar. Efter årsmötet serverades en lunchbuffé och ett glas vin.


Premiär för serien med föredrag om Sveriges drottningar

Torsdagen den 31 januari var det premiär för serien med föredrag om Sveriges drottningar, ett samarbete mellan Livrustkammaren och Livrustkammarens Vänner. Mårten Hougström och Cecilia Lagersvärd höll gemensamt föredraget om Victoria (1862-1930). Evenemanget var utsålt och efter föredraget följde tesalong i Stensalen.

Foto: Per Ahlander

Visning på Grillska huset

17 januari genomfördes årets första evenemang i Livrustkammarens Vänner. 30 personer som fick en trevlig kväll på Grillska huset i Gamla Stan med berättelse om husets historia, visning och därefter följde kaffe och smörgås.

Taket i festvåningen

Martin Neuding Skoog årets stipendiat

Vänföreningen instiftade 2003 ett stipendium årligen delas ut till författaren av ett förtjänstfullt vetenskapligt arbete inom Livrustkammarens intresseområde. Sedan dess har stipendiet delats ut till forskare inom främst historia och konstvetenskap med historisk inriktning. Stipendiesumman är 20.000 kronor och fiinanseras till hälften av för ändamålet avsatta medel från Livrustkammarens Vänner och till hälften av medel från Katarina af Silléns familj, viket vi förstås är mycket tacksamma för.

Årets stipendiat är Martin Neuding Skoog, som tilldelas stipendiet för sin avhandling I rikets tjänst. Krig, stat och samhälle i Sverige 1450 - 1550.

Martin Neuding Skoog (f. 1980) är historiker verksam vid Stockholms universitet och vid Försvarshögskolan. Hans forskning är orienterad mot svensk och europeisk historia 1400–1600 med fokus på politik, konfliktforskning och militär kulturhistoria. I avhandlingen studerar han den tidigmoderna statens framväxt i Sverige med utgångspunkt i den militära utvecklingen under perioden 1450–1550. Här studeras dels hur centraliserad våldsutövning organiserades i ett samhälle med en svag stat, samt vilka politiska konsekvenser Gustav Vasas centralisering av de militära institutionerna senare fick. Martin behandlar både frälsegruppens militära betydelse, regentens eget följe, biskoparnas militära roll, städernas kårer, bondeuppbåden och den nya arméorganisation som växte fram under Gustav Vasas tid. För närvarande arbetar han med ett forskningsprojekt som behandlar militära entreprenörer i Östersjöområdet under 1500-talet.

På bilden från vänster: Vänföreningens vice ordförande beata Rotehlius, stipendiaten Martin Neuding Skoog och vänföreningens ordförande Mårten Hougström.

Föredrag om Karl XIV Johan och konsten 21 oktober

Söndagen den 21 oktober deltog 38 personer i vänföreningens evenemang med ett mycket intressant föredrag om Karl XIV Johan och konsten, framfört av Per Widén, som är konst- och idéhistoriker och forskar om historiemåleri och hur den svenska historien kom att bli ett viktigt ämne att skildra i konsten. Per är
verksam vid Stockholms universitet.

Karl XIV Johan var en flitig beställare av konst, kanske främst skulpturer som Karl XIII-statyn i Kungsträdgården och Bengt Erland Fogelbergs "Oden". Men kungens intresse för konsten och vad den kunde användas till var större än så, inte minst när det kom till historiemåleriet som fick ett första uppsving under period. Efter föredraget serveras kaffe och kaka i Stensalen.

Föredrag om Pfalziska dynastin 23 september

Lördagen den 23 september höll vänföreningens ordförande Mårten Hougström ett föredrag om Pfalziska dynastin. Det handlade om kungarna Karl X Gustav, Karl XI, Karl XII och regerande drottningen Ulrika Eleonora, som abdikerade 1720 till förmån för sin gemål Fredrik I. Efter föredraget serverades kaffe och kaka i Stensalen. 27 personer deltog i evenemanget.

Familjeporträtt, Karl XI, av Ehrenstrahl

Karl XI och hans familj i början av 1690-talet. Foto: Livrustkammaren

Svenska