Nyheter

Drygt 220 medlemmar lyssnade på föredraget om Drottningholms slott

Fasaden av Drottningholms slott

Drottningholms slott. Foto: Mårten Hougström

Tisdagen den 9 februari var det så dags för Livrustkammarens Vänner Digitals efterfrågade föredrag om Drottningholms slott, där Mårten Hougström berättade initierat om slottets växlingsrika historia och om de många vackra och konstnärligt högtstående interiörerna, allt illustrerat med ett rikhaltigt bildmaterial.

Slottet fick sitt namn redan 1579, när Johan III lät uppföra ett stenhus åt sin drottning Katarina Jagellonica. På initiativ av drottning Hedvig Eleonora (Karl X Gustavs änka) planerades och byggdes det nuvarande slottet från 1662 till omkring 1750, efter ritningar av arkitekterna Nicodemus Tessin d.ä., Nicodemus Tessin d.y. och Carl Hårleman. 1777 inköptes egendomen av den svenska staten, med dispositionsrätt för Gustav III, vilket kungafamiljen fortfarande har. Sedan 1981 har kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia sin officiella bostad i slottets södra länga.

Drottningholms slott räknas till den svenska stormaktstidens förnämsta slottsbyggnader och är Sveriges bäst bevarade kungliga slott. Slottsområdet med huvudbyggnaden, slottsteatern, Kina slott, Kantongatan, parkerna och malmen blev 1991 Sveriges första objekt på UNESCO:s världsarvslista.

Föredraget avslutades med en intressant frågestund, där flera av våra kunniga medlemmar bidrog med sin kunskap.Drygt 220 medlemmar hade anslutit sig till föredraget, vilket var rekord hittills för våra digitala evenemang.

Sveriges mest okända konstskatt?

Herkulesfontänen på Drottningholm. Foto: Lars Wesslau.

Onsdagen den 3 februari gästades vi av vänföreningens tidigare ordförande Lars Wesslau, som berättade om Sveriges ovärderliga samling av den nederländske skulptören Adriaen de Vries verk. de Vries föddes i Haag, sannolikt 1556, och utbildade sig i Florens och Milano. Via uppdrag i Turin kom han till kejsar Rudolf II:s hov i Prag, där han skulle bli kvar till sin död 1626, med många längre avbrott för arbete i Rom och i Augsburg.  Sverige äger den största samlingen i världen av skulpturer av Adriaen de Vries, vilken kom hit som krigsbyte i två omgångar, dels från Prag i juli 1648 under trettioåriga krigets sista dagar, dels från en plundring av Frederiksborgs slott i Danmark 1659 under kriget med Danmark 1658-60.

De 26 skulpturerna i Drottningholms slottspark är sedan början av 2000-talet kopior, medan de värdefulla och med tiden tämligen sköra originalen visas i Museum de Vries på Malmen vid Drottningholms slott. De vackra museet måste vara Sveriges mest otillgängliga museum, då det endast är öppet en (1) dag om året!

Runt 150 av vänföreningens medlemmar hade kopplat upp sig för att lyssna på föredraget, vilket följdes av frågor och diskussion.

Drottningserien fortsatte med ett föredrag om Ulrika Eleonora den äldre 28 januari

Målning av Jacques D' Agar. Foto: Nationalmuseum.

Livrustkammarens Vänner Digital i samarbete med Livrustkammaren bjöd 28 januari på ett intressant föredrag av Mårten Hougström om drottning Ulrika Eleonora den äldre, född i Köpenhamn 1656 och död i Stockholm 1693. 1675 ingicks trolovningen med Sveriges kung Karl XI, men bröllopet skulle dröja ända till 1680 då det Skånska kriget råkade komma emellan. Ulrika Eleonora - som blev drottning i fiendeland - var en bildad kvinna med goda språkkunskaper, hade konstnärliga och kulturella intressen, men ägnade sig också mycket åt välgörenhet för att hjälpa de mest utsatta i samhället. Hon blev mor till två regenter, Karl XII och Ulrika Eleonora den yngre.

Drygt 120 personer deltog i kvällens arrangemang och föredraget följdes av diskussion och frågestund.

Föredrag om drottning Victoria

porträtt drottning Victoria

Vänföreningen bjöd 13 januari på ett intressant föredrag av Mårten Hougström om drottning Victoria, kung Gustaf V:s gemål. Hon föddes 1862 i Karlsruhe som prinsessa av Baden, enda dotter till storhertig Fredrik I och kusin med Vilhelm II, Tysklands siste kejsare. Victoria var konstnärligt begåvad och fick en god utbildning på slottet i Karlsruhe, tillsammans med en grupp noga utvalda flickor. 1881 gifte hon sig med kronprins Gustaf, vilket onekligen var ett mycket passande parti, då hennes farmor var prinsessan Sofia Wilhelmina, Gustav IV Adolfs dotter. Därmed var hon släkt med Gustav Vasa, vilket var idealiskt för den då ännu relativt nya Bernadottedynastin, som gärna ville knyta an bakåt i den svenska historien.

Victoria var en viljestark kvinna, men hon hade dålig hälsa och vistades långa tider utomlands, först under många år på Capri, där hon inledde en nära vänskap med livläkaren Axel Munthe, senare i Rom, där hon avled 1930. I Sverige skapade hon Solliden på Öland, den nuvarande kungafamiljens privata sommarslott, då det öländska milda klimatet ansågs vara till gagn för hennes dåliga luftrör.

Det välkända Stråldiademet fick Victoria i bröllopsgåva av sina föräldrar och det har blivit ett av det svenska kungahusets mest använda diadem, som numera framförallt bärs av kronprinsessan Victoria.
Närmare tvåhundra medlemmar deltog i detta årets första event i Livrustkammarens Vänner och efter föredraget följde en livlig diskussion med många intressanta frågor.

2020 års sista evenemang - föredrag om dynastin Holstein-Gottorp

Gustav III och hans bröder Karl och Fredrik Adolf. Målning av Alexander Roslin.

Livrustkammarens Vänner sista digitala föredrag för året lockade över 170 deltagare. Mårten Hougström berättade kunnigt och engagerat om dynastin Holstein-Gottorps tid i Sverige, från 1751 när Adolf Fredrik blev kung fram till den barnlöse Karl XIII:s död 1818, med kung Gustav III (1771-1792) som den kanske mest lysande stjärnan bland dynastins regenter. När Carl XIV Johan blev kung 1818 var det starten för ätten Bernadotte på den svenska tronen, men de båda släkterna skulle komma att knytas samman när den blivande Gustav V 1881 ingick äktenskap med Victoria, prinsessa av Baden och barnbarnsbarnbarn till Gustav III.

Efter föredraget följde en längre diskussion, med många frågor från våra kunniga medlemmar.

Drottning Josefina - föredrag 3 december

Livrustkammarens Vänner Digital i samarbete med Livrustkammaren bjöd 33 december på ett intressant föredrag av Mårten Hougström om drottning Josefina, Oscar I:s gemål. Josefina av Leuchtenberg (sondotter till den franska kejsarinnan Joséphine de Beauharnais) var född i Milano som prinsessa av Bologna, men växte upp i München. 1823, vid 16 års ålder och efter vigselceremonier i både München och Stockholm, blev Josefina svensk och norsk kronprinsessa. 1844 kröntes hon till drottning i Storkyrkan. Mest känd är drottning Josefina kanske för de gnistrande juveler som genom henne hamnade hos det svenska hovet: de Leuchtenbergska safirerna (drottning Silvias favoritgarnityr) och Kamédiademet. Dessutom det magnifika Brasilianska diademet, som drottning Josefina ärvde efter sin syster Amalia, kejsarinna av Brasilien. Ett hundratal personer deltog och efter föredraget följde en diskussion med många intressanta frågor.

Föredrag om Bernadottedynastin

Livrustkammarens Vänner Digital bjöd onsdag kväll på ett intressant och välbesökt föredrag av Mårten Hougström om ätten Bernadottes 200 år (drygt) på den svenska tronen. Från den Pau-födde franske generalen Jean Baptiste Bernadotte - sedermera kung Carl XIV Johan, till vår nuvarande monark Carl XVI Gustav. Hur Bernadotterna genom strategiska äktenskap skaffade sig de kungliga anor ätten från början saknade och hur de olika regenterna gjort avtryck i den svenska historien, inom politiken såväl som kulturellt; det senare inte minst genom stiliga slottsinredningar och magnifika juveler. Efter föredraget följde en diskussion med många intressanta frågor från våra kunniga medlemmar.

I rikets tjänst - föredrag av Martin Neuding Skoog

Del av Gustav Vasas triumftavlor, akvarellkopia av Jakob Wendelius 1722. Foto: Kungliga Biblioteket.

Torsdagen den 19 november tog många medlemmar i vänföreningen chansen att lyssna på ett onlineföredrag av Martin Neuding Skoog. Martin tilldelades 2018 Livrustkammarens Vänner och Katarina af Silléns stipendium för sin avhandling "I rikets tjänst. Krig, stat och samhälle i Sverige 1450-1550".

Pragrovet 1648

Hans Christoph Königsmarck. En av huvudpersonerna i föredraget. Målningen finns på Skoklosters slott. 

På kvällen den 11 november hade Livrustkammarens Vänner ytterligare ett digitalt evenemang. Denna gång fick vi lyssna på ett mycket intressant föredrag om Pragrovet 1648, framfört av vår medlem Jenny Öhman. 

Onlineföredrag om drottning Hedvig Eleonora

2 november genomfördes Cecilia Lagersvärds föredrag om drottning Hedvig Eleonora (1636-1715), ett av föredragen i den serie med föredrag om Sveriges drottning som Livrustkammarens Vänner arrangerar tillsammans med Livrustkammaren. Över 130 medlemmar deltog.

Föredrag av 2019 års stipendiat My Hellsing

Hedvig Elisabeth Charlotte. Målning av Alexander Roslin.

28 oktober fick ett 20-tal medlemmar lyssna på ett mycket intressant föredrag av vänföreningens stipendiat 2019, My Hellsing. Det handlade om hertiginnan Hedvig Elisabeth Charlotte (Karl XIII:s gemål) och hennes vänskap med Sophie von Fersen. Föredraget ägde rum i Hörsalen på Livrustkammaren. 

Drottning Lovisa (1828-1871)

Det planerade onlineföredrag om drottning Hedvig Eleonora kunde 19 oktober på grund av tekniska problem inte genomföras som planerat. I stället framförde Mårten Hougström ett föredrag om drottning Lovisa (1828-1871), som var född som prinsessa av Nederländerna, gifte sig 1850 med kronprins Karl (XV) och blev sedan drottning 1859. 

Föredraget om drottning Hedvig Eleonora genomfördes i stället den 2 november.

Onlineföredrag om Windsor Castle

Höstens andra onlineföredrag, arrangerat av Livrustkammarens Vänner, ägde rum 12 oktober. Ämnet var Windsor Castle och föredraget framfördes av Claes-Johan Larsson, som är styrelseledamot i Livrustkammarens Vänner och dessutom var reseledare på den vänresa till fyra engelska slott som genomfördes i september 2019. Ett hundratal medlemmar deltog på mötet och Claes-Johans föredrag blev också mycket uppskattat av deltagarna. 

Föredrag om drottning Maria Eleonora

1 oktober  fortsatte serien med föredrag om Sveriges drottningar, ett samarbete mellan Livrustkammarens Vänner och Livrustkammaren. Denna gång handlade det om Maria Eleonora av Brandenburg (1599-1655), Gustaf II Adolfs gemål.

Cecilia Lagersvärd från vänföreningen höll föredraget och gav oss en spännande berättelse om en drottning, som för många nog inte är så känd. Föredraget ägde rum i Hörsalen på Livrustkammaren och var utsålt.

Livrustkammarens Vänners och Katarina af Silléns stipendium 2020

Vänföreningen instiftade 2003 ett stipendium som årligen delas ut till författaren av ett förtjänstfullt vetenskapligt arbete inom Livrustkammarens intresseområde. Sedan dess har stipendiet delats ut till forskare inom främst historia och konstvetenskap med historisk inriktning. Stipendiesumman är 20.000 kronor.

Årets stipendiat är Avigail Rotbain, som tilldelas stipendiet för sin avhandling Könets krona. Representationer av svenska drottningar från stormaktsenvälde till medborgarsamhället. Planen är att arrangera ett stipendieföredrag i februari 2021 och dela ut stipendiet vid samma tillfälle.

Avigail Rotbain (f. 1987) är historiker och disputerade vid Göteborgs universitet 2019. Hennes forskning handlar om drottningar och hur deras roller och personligheter framställdes för allmänheten. I hennes avhandling studerar hon representationen av svenska drottningar under 200 år: från 1600-talets stormaktsenvälde till 1800-talets medborgarsamhälle. Utifrån tillfällestryck, skrivna vid kungliga tilldragelser som bröllop, kröningar och begravningar, visar hon hur bilden av drottningen präglades av kontinuitet men också förändring. Avhandlingen sätter ljus på fyra drottningar: Ulrika Eleonora d.ä., Lovisa Ulrika, Sofia Magdalena och Josefina, och diskuterar både deras personspecifika förutsättningar och drottningrollen i stort. För närvarande förbereder Avigail Rotbain ett nytt forskningsprojekt om religiös erotik under 1600- och 1700-talen

 

Vandring från Djurgårdsbron till Waldemarsudde


Till höger Sankt Erik, Sveriges första isbrytare. Foto: Mårten Hougström

Torsdagen den 17 september deltog 19 medlemmar i en vandring, som startade vid Djurgårdsbron och avslutades vid Waldemarsudde. Cecilia Lagersvärd var ciceron. Vandringen blev mycket uppskattad av deltagarna och fint väder hade vi också.

Föredrag om Buckingham Palace


Buckingham Palace. Foto: Mårten Hougström

Onsdagen den 16 september var det dags för höstens första onlineföredrag, arrangerat av Livrustkammarens Vänner. Claes-Johan Larsson berättade om Buckingham Palace. Det var ett mycket intressant och uppskattat föredrag med strax över 70 deltagare, vilket är nytt rekord för denna typ av evenemang.


Besök på H M Konungens Hovstall

kunglig svart vagn

Den 18 augusti besökte 25 medlemmar i Livrustkammarens Vänner H.M. Konungens Hovstall i centrala Stockholm. Det blev ett mycket uppskattat evenemang . Deltagarna delades in i två grupper för en visning av stall, vagnar m.m. Därefter serverades en förnämlig tårtbuffé på innergården

Vandring på Skeppsholmen

kollage med olika bilder från Skeppsholmen

Onsdagen den 8 juli kväll tog 15 medlemmar i Livrustkammarens Vänner tillfället i akt att följa med på en guidad vandring på Skeppsholmen med Cecilia Lagersvärd som ciceron. Vädrets makter var med oss i sommarkvällen när vi vandrade genom fem sekler i den gamla unikt bevarade maritima miljön, idag hjärtat av den Kungliga Nationalstadsparken. Vännerna bjöds på en stärkande förfriskning halvvägs och kvällen blev lyckad. Bilderna har tagits av Kari Golab, medlem i Livrustkammarens Vänner. 

Fem digitala föredrag i vänföreningens regi under våren

vitt stort slott med trädgård
Rosersbergs slott. Foto: Mårten Hougström

Under våren har flera av vänföreningens evenemang fått ställas in på grund av situationen med coronaviruset. Under april och maj hölls därför fem föredrag via internet med gratis deltagande för vänföreningens medlemmar. Mårten Hougström höll tre föredrag (Bernadottedynastin, drottning Lovisa, Rosersbergs slott och dess kungligheter) och Claes-Johan Larsson två (Chatsworth House, Blenheim Palace). De två sistnämnda besöktes under vänföreningens engelska slottsresa i september 2019, där just Claes-Johan var reseledare. Initiativet med föredragen har varit mycket uppskattat bland medlemmarna och antalet deltagare blev allt fler under våren. 
 

Besök på Riddarhuset den 13 februari

Foto: Mårten Hougström

Den 13 februari deltog 29 medlemmar i en visning på Riddarhuset, där Oscar Langenskiöld berättade om Riddarhusets historia och visade oss olika rum. Vi fick också se ett antal föremål som tagits fram inför vårt besök.

Föredrag om drottning Louise

målat porträtt av drottning Louise

Den 30 januari hölls årets första föredrag i serien om Sveriges drottningar, ett arrangemang av Livrustkammarens Vänner och Livrustkammaren. Mårten Hougström talade om drottning Louise (1889-1965) och efter föredraget följde tesalong i Stensalen. Evenemanget var utsålt och ett 50-tal personer deltog.

Kunglig taffel

Dukat bord i Karl XI:s galleri på Kungliga slottet. Foto: Kungliga Husgerådskammaren.

Årets första evenemang i Livrustkammarens Vänner ägde rum torsdagen den 23 januari i Stensalen på Livrustkammaren. Temat var kunglig taffel och vi fick lyssna på ett mycket intressant föredrag av Lars Ljungström, förste indendent på Kungliga Husgerårdskammaren. Efter föredraget serverades ett glas vin och en tallrik godsaker i kunglig stil.

Svenska