Romeo och Julia kören sitter vid ett uppdukat matbord iklädda renässanskläder.
Romeo och Julia kören. Foto: Urban Wedin
  1. Start
  2. Upplev renässansen live!

Upplev renässansen live på museet!

Nu öppnar vi upp för program på plats med musik, föreläsningar, Riddarklubben och teater. Flera program erbjuds även digitalt.

Föreläsning: Fingerbling som magiska ting

16 september, kl. 18.00
Fingerringen har sedan antiken varit det populäraste och mest burna smycket. Ringar kan berätta om civilstånd, yrkestillhörighet, lojalitet och mycket annat. Föredrag med Pia Bengtsson Melin, förste antikvarie på Statens historiska museer. Pia är disputerad konsthistoriker och har en förkärlek till allt som glittrar och glimmar. 

Live/digitalt: Musikalisk renässanskväll med
Romeo & Julia Kören

23 september, kl. 17.30 live på museet. Sänds digitalt kl 19.00
Välkommen på en musikalisk resa som tar oss tillbaka till Vasaättens hov och vidare ut i det samtida Europa! Under renässanskvällen framträder Romeo & Julia Kören vars konserter är lika mycket en musikalisk som visuell upplevelse. Vi får även höra om Vasaättens spännande historia genom berättelser av Anna Carlstedt och Anna Hedlin. Tillsammans ger de olika perspektiv på renässansen.

Biljetterna till på plats i museet är slutsålda.

Foto: Urban Wedin

Teater: Vasadottern

2 och 3 oktober, kl 15.00
När Gustav Vasas 19-åriga dotter avslöjas med en älskare hoppas hela Europa att skandalprinsessan ska kuvas. Brännmärkt, stenrik och frihetstörstande har Cecilia Vasa bara börjat. Kanske kan en vänskap med Englands drottning ge henne självständighet - eller varför inte ett liv som pirat?
En föreställning av Teater Kaleido, baserad på den sanna historien om Sveriges skandalprinsessa Cecilia Vasa.

Foto: Kristin Carlén

Föredrag: Från Gustav Vasa till skeppet Vasa

14 oktober kl 18-19
Alla reformer och förändringar som gjordes på 1500-talet la grunden för de offensiva krigen under Gustav Adolf, men de var långt ifrån konfliktfria. Anna Maria Forssberg, docent i historia och forskare på Vasamuseet berättar om en dramatisk och konfliktfylld tid och om en lika välkänd som snöplig förlisning på Stockholms ström 1628.

Riddarklubben: Plåthelg

16 oktober - 17 oktober kl 11-16
Varför har riddaren en mussla på knät? Hur känns det att bära rustning? Hur gör man egentligen en praktfull renässansrustning? Q&A irl i Mästarprovet. Du får svar på alla dina frågor. Riddarklubben visar och berättar för stora och små. Ta chansen att prova en 1600-tals barnrustning.

Foto: Jens Mohr/SHM

Prenumerera på vårt nyhetsbrev