vit överdel till klänning med brodyr från 1906

Nationalism och nya ideal

1809 –1914

Rum 5 i Livrustkammarens nya bastuställning

1800-talet kom med kris och dramatik. Den franska revolutionen var bara en del i de omvälvningar som påverkade hela Europa. Religionens förlorade sitt grepp. Nationens roll blev viktigare. Folket började protestera mot orättvisor. Det var inte längre självklart att den svenska monarkin skulle leva vidare.

Ingen tronföljare

Ännu en gång hade landet en kung utan arvingar. Den danske prinsen Karl August valdes till tronföljare 1809, men avled året därpå i ett slaganfall. En delegation reste till Paris för att få godkänt av Napoleon, som var allierad med Danmark, att välja Karl Augusts bror. Men ett av sändebuden kom i kontakt med marskalken Jean Baptiste Bernadotte. Efter Napoleons godkännande tackade Bernadotte ja till att bli svensk tronföljare. Han valdes vid riksdagen i Örebro 1810 och adopterades av Karl XIII.

De som hoppats på en mäktig allierad i Napoleon blev besvikna. Bernadotte ingick en allians med Ryssland och besegrade den franska armén vid Leipzig 1813. Efter detta koncentrerade sig Bernadotte och de svenska trupperna på Norge. Erövringen fullbordades 1814 och en union bildades mellan de båda rikena.

En ny dynasti

Jean Baptiste Bernadotte blev den förste i en ny kunglig dynasti. 1818 kröntes den 55-årige Karl XIV Johan till Sveriges och Norges kung. Hans son, 18-årige Oscar, blev kronprins. Ceremonin skedde i Storkyrkan i Stockholm i maj och i Nidarosdomen i Trondheim i september.

Karl XIV Johans hustru, drottning Desideria, bodde kvar i Paris till 1823. Hon kröntes först 1829 i en egen ceremoni. Hennes kröningsklänning är försedd med de för svenska hovet karaktäristiska gallerärmarna.

Bild på Karl XIV Johans kröningsstövlar.
De här röda sammetsstövlarna med påsydda guldkronor bar Karl XIV Johan vid sin kröning. 

Prinsessan Josefina av Leuchtenberg var 16 år gammal när hon gifte sig med kronprins Oscar (sedermera Oscar I). Hans val av gemål var mycket betydelsefullt för den nya dynastin. I äktenskapet föddes fyra prinsar och en prinsessa. Med Josefina blåste nya vindar in på Stockholms slott. Prinsarna fick dela en enkelt inredd barnkammare och uppfostrades på liknande sätt som andra överklassbarn runt 1830. Två av prinsarna blev också kungar, Karl XV och Oscar II som också blev den sista unionskungen. Unionen upplöstes 1905 och Oscar II abdikerade från den norska tronen. Kungens valspråk ändrades från “Brödrafolkens väl” till “Sveriges väl”.

Ett kungligt tal som orsakade regeringskris

Borggårdskrisen år 1914 är en av de mest dramatiska händelserna i Sveriges parlamentariska historia. Den 6 februari tågade 30 000 bönder från hela landet mot Stockholms slott. Officiellt var bondetåget en protest mot statsminister Karl Staaff och den liberala regeringens försvarspolitik. Men här fanns också krafter som ville stärka kungens ställning och hejda den demokratiska utvecklingen.