
Samlingarna
Från början var museet det svenska kungahusets förråd av dräkter, rustningar och vapen. Under 1800-talet öppnade museet för besökare. Samlingarna består framför allt av praktföremål, dräkter och paradrustningar från kungliga ceremonier och vapen som ingått i kungafamiljernas samlingar. Dessutom finns kröningsvagnar och praktkarosser från hovstallet.
Välkända kungliga föremål
Vissa föremål har bevarats för att de varit med vid särskilt viktiga historiska ögonblick. Gustav II Adolfs uppstoppade häst Streiff från slaget vid Lützen 1632 och Gustav III:s maskeraddräkt från attentatet på operan 1792 är sådana exempel.

Unika samlingar från 1600-talet
Museets samlingar från 1600-talet är unika. De magnifika mansdräkterna och praktfulla sadlarna och schabraken har få motstycken i världen. Samlingarnas värde ökas dessutom genom den omfattande dokumentation som finns i form av inventarier, kvitton och räkenskaper som gör att vi ofta känner till inte bara vem som ägt föremålet utan också vem som har tillverkat det och för vilket tillfälle. Praktföremålen kompletteras av enklare ting som också är väldokumenterade eftersom de har ingått i hovets förvaltning.

Sök i vår databas
Sök i samlingarna
Vår samling är digitaliserad, och vi arbetar ständigt med att berika informationen om våra föremål och utöka antalet bilder. Du kan söka bland bilder och föremål som redan nu finns i vår databas på nätet. All information är fri att använda och större delen av all media är licensierad med öppna Creative Commons-licenser. Det förekommer även bilder av upphovsrättsskyddade verk, Statens historiska museer har genom avtalslicens med Bildupphovsrätt i Sverige (BUS) rätt att visa bilderna på Sök i samlingarna.
Vi använder samma databas som de andra museerna inom myndigheten Statens historiska museer. Därför hittar du föremål från alla museer i en och samma databas. Det gäller Ekonomiska museet, Hallwylska museet, Historiska museet, Livrustkammaren, Skoklosters slott, Sveriges museum om Förintelsen och Tumba bruksmuseum.
Föremålsbilder
Om du har frågor om föremålsbilder kan du mejla bilder@shm.se