Kungliga dräkter i en av museets montrar.
Foto: Jens Mohr, Livrustkammaren/SHM (CC BY).
  1. Start
  2. Om museet
  3. Samlingarna

Samlingarna

I Livrustkammaren finns över 30 000 föremål. Flertalet har anknytning till svenska kungligheter från Gustav Vasa och fram till idag.

Från början var museet det svenska kungahusets förråd av dräkter, rustningar och vapen. Under 1800-talet öppnade museet för besökare. Samlingarna består framför allt av praktföremål, dräkter och paradrustningar från kungliga ceremonier och vapen som ingått i kungafamiljernas samlingar. Dessutom finns kröningsvagnar och praktkarosser från hovstallet.

Välkända kungliga föremål

Vissa föremål har bevarats för att de varit med vid särskilt viktiga historiska ögonblick. Gustav II Adolfs uppstoppade häst Streiff från slaget vid Lützen 1632 och Gustav III:s maskeraddräkt från attentatet på operan 1792 är sådana exempel.

Monter med en sadelklädd häst och ett flertal andra föremål.
Gustav II Adolfs uppstoppade häst Streiff finns att se i den permanenta Utställningen om Sveriges kungliga historia. Foto: Erik Lernestål, Livrustkammaren/SHM (CC BY).

Unika samlingar från 1600-talet

Museets samlingar från 1600-talet är unika. De magnifika mansdräkterna och praktfulla sadlarna och schabraken har få motstycken i världen. Samlingarnas värde ökas dessutom genom den omfattande dokumentation som finns i form av inventarier, kvitton och räkenskaper som gör att vi ofta känner till inte bara vem som ägt föremålet utan också vem som har tillverkat det och för vilket tillfälle. Praktföremålen kompletteras av enklare ting som också är väldokumenterade eftersom de har ingått i hovets förvaltning.

Detaljer av en rustning ur samlingen
Foto: Erik Lernestål, Hallwylska museet/SHM (CC BY).

Sök i vår databas

Vår samling är digitaliserad, och vi arbetar ständigt med att berika informationen om våra föremål och utöka antalet bilder. Du kan söka bland bilder och föremål i vår databas på nätet. All information och media i databasen är fri att använda.

Vi delar databas med de andra museerna som ingår i myndigheten Statens historiska museer. Därför hittar du även föremål från Ekonomiska museet, Hallwylska museet, Historiska museet, Skoklosters slott och Tumba bruksmuseum i databasen.

Börja söka i databasen

Föremålsbilder

Om du har frågor om föremålsbilder kan du mejla bilder@shm.se

Samlingsbesök

Vill du studera föremål eller göra ett besök i våra samlingar? Du är välkommen att kontakta vår Samlings- och forskningsavdelning.

190613_Lrk_vägledning_043_PRESS
Foto: Erik Lernestål, Livrustkammaren/SHM.

Samlingsbloggen

En blogg om hur föremålen förvaltas, konserveringsarbete inför utställningar, låneverksamhet, besiktningar och ibland också fördjupande texter om föremål samt den forskning som sker vid myndigheten. Helt enkelt vardagen på samlingsavdelningen.

Målningar, skulpturer, pappersformer och mynt svävar framför hyllor.
Bildmontage: Ola Myrin, Statens historiska museer.

Frågor om samlingarna

För frågor om samlingarna, mejla vår samlingsenhet på
samlingar@livrustkammaren.se

31247; 31248; 31249; 31269
Foto: Jens Mohr, Livrustkammaren/SHM.