Slaget om Europa
Kriget och konsten under trettioåriga kriget
Det trettioåriga kriget från 1618 till 1648 var Europas första storkrig. Inget krig före 1900-talets båda världskrig har varit lika katastrofalt. I spåren följde död, svält och ett enormt lidande.
Kriget har ofta beskrivits som ett religionskrig, en kamp mellan katolicism och protestantism, men var också en strid om makten i Europa där lojaliteter kunde skifta. Nästan alla europeiska stater var indragna. En stark aktör var Sverige som blev en militär stormakt.
Samtidigt blomstrade konsten. Dyrbara föremål rörde sig under trettio års tid över Europa för att hamna på nya platser och i nya sammanhang.
Med ”Slaget om Europa” fortsätter Livrustkammaren att på ett föredömligt sätt lyfta fram kulturens funktion som maktmedel.
Porträtt av Gustav II Adolf, från Skoklosters slotts samlingar. Gustav II Adolfs blodiga skjorta från Lützen. Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM, CC-BY 4.0
I Livrustkammarens utställning ”Slaget om Europa. Kriget & konsten under trettioåriga kriget" berättas om denna brutala och långa händelse i vår europeiska historia. Vi visar föremål - krigsminnen, rustningar och vapen från trettioåriga kriget och konstföremål och krigsbyten som blev till maktmedel, gåvor och statussymboler för furstar och kungligheter. Idag finns de ännu bevarade i framför allt Livrustkammarens samlingar, men även på Skoklosters slott och i Historiska museet.
Utställningen riktar sig till alla historieintresserade och ger en fördjupad och lärorik bild av det trettioåriga kriget med fokus på krigets och konstens rörelse genom Europa. Här finns också kopplingar till skolans läroplan och ingår i visningarna i Livrustkammarens skolprogram för årskurs 4-6.
Kartor, digitala stationer och pröva-på-stationer
Genom de interaktiva digitala stationerna kan du följa konstnärernas och konstskatternas rörelser över Europas karta. Du kan söka på specifika konstnärer och specifika konstverk och följa deras ofta dramatiska väg genom det trettioåriga krigets Europa.
Program i anslutningen till utställningen
I samband med utställningen erbjuder Livrustkammaren några program:
Temavisning: Kriget och konsten
Välkommen på en temavisning i Livrustkammarens nya utställning om kriget och konsten - två sidor av samma mynt.
Föredrag: Lust, lek och nöjen under svensk stormaktstid
Hur roade sig människor i Sverige under 1600-talet? Det berättar historiker och författare Annika Sandén, som har bland annat skrivit boken Fröjdelekar. Glädje, lust och nöjen under svensk stormaktstid (Atlantis Bokförlag 2020).
Oljemålning, allegori över musiken, från 1500-talet. Foto: Jens Mohr, Skoklosters slott. Gustav II Adolfs värja, Livrustkammaren. Foto: Helena Bonnevier. Alla bilder SHM, CC-BY 4.0.
Se föremålen
Rustningar och vapen från trettioåriga kriget har sparats i gamla adliga rustkammare, i kungens egen rustkammare – Livrustkammaren eller i kyrkor som minnen efter numera, ofta bortglömda, officerare.
Gustav II Adolfs blodiga skjorta
Skjortan av fint linne med spetsar bars av kung Gustav II Adolf vid dödstillfället i Lützen den 6 november 1632. Genom de skott och hugg som han tillfogades har den fläckats av blod. Stora stycken har senare rivits bort av souvenirsamlare. Den utställda skjortan är en av tre som han bar för kylans skull.
Häftig ryttarrustning
Denna ryttarrustning, en så kallad halvrustning för det tunga kavalleriet, är troligen tillverkad i Tyskland.
Halvrustning, 1600-tal
Ryttarrustning ur Axel Oxenstiernas rustkammare på Tidö i Västmanland.
Vackert konst och design
Dyrbara föremål användes som maktsymboler och skänktes som diplomatiska gåvor. Genom vackra och ovanliga ting och mängden dyrgripar manifesterade ägaren sin status och rikedom.
Kruthorn med ur
Tillverkad i Sydtyskland cirka 1620-1630.
Bra att veta inför ditt besök
- Garderob: Intill museibutiken finns garderob och skåp där du kan låsa in dina värdesaker.
- Matsäck: Det är inte tillåtet att ta med mat och dryck in i museet.
- Barnvagn: Det går tyvärr inte att ta med barnvagnar in i museets utställningslokal. Det finns möjlighet att parkera och låsa fast barnvagnar utomhus i anslutning till museet.
Tillgänglighet
Alla publika utrymmen är tillgängliga för rullstol och det går även att låna en rullstol på plats. Vi jobbar ständigt med att förbättra vår tillgänglighet så att det ska vara lätt att besöka oss, både på plats och digitalt.
I samarbete med
Bellum et Artes är ett europeiskt samarbetsprojekt om kriget och konsten under trettioåriga kriget. I projektet deltar ett tiotal museer och forskningsinstitutioner i Tyskland, Sverige, Belgien, Polen, Spanien och Italien. Genom utställningar och workshops på olika platser utforskas konstens roll och betydelse för Europas gemensamma kulturarv. Projektet leds av Staatlische Kunstsammlungen Dresden och Leibniz-Institut für Geschichte und Kultur des östlischen Europa. Utställningen Slaget om Europa är Livrustkammarens bidrag.