Sökformulär

Format: 2014-09-03
Bild på barnvagnsvisning. BV
När:
18 apr
Tid:
Kl 11.15
Pris:
Ingår i entréavgiften

Jag är Armfelt

Jag är Armfelt – en visning i barnvagnstakt i den nya utställningen om Gustav III:s gunstling, en man med ett öde likt en Hollywoodfilm. Den berättar en historia om makt, kärlek, vänskap och hat mot en bakgrund av en värld i upplösning, regenters och nationers uppgång och fall.

Välkommen att anmäla dig till våra visningar i barnvagnstakt! Visningarna är för föräldralediga med barn upp till ca ett årsålder som sitter i barnvagn. Visningen ingår i entréavgiften. Vi får tyvärr inte rum med hur många barnvagnar som helst så därför måste du anmäla dig innan.

 

 

 

.

Mer info Mindre info Boka
F
När:
4 sep
Tid:
Kl 17.30
Pris:
100 kr

Författarafton med Herman Lindqvist

Herman Lindqvist berättar om Erik XIV med anledning av sin nya bok "Erik XIV: Prakt. Drömmar. Mörker". Torsdag 4 september kl 17.30.

Erik XIV, Gustav Vasas äldste son, är nog vår mest missförstådde och baktalade kung. I dag minns vi honom kanske bara som kungen som blev galen, gifte sig med kvinnan av folket, Karin Månsdotter, blev avsatt av sina bröder samt avled av förgiftad ärtsoppa.

I verkligheten var Erik XIV så mycket mer. Han var en lysande renässansfurste, bildad, begåvad, språkkunnig. Han var en skicklig musiker, kompositör och konstnär och även en realistisk politiker.

Erik XIV är också en av huvudpersonerna i årets stora utställning Maktspel - ett kostymdrama i Livrustkammaren. Här kan du bland annat se Erik XIV:s purpurfärgade kröningsmantel och överdådiga paradrustning!

Mer info Mindre info Boka
T
När:
8 sep
Tid:
Kl 11
Pris:
Gratis!

Möten med minnen

Kl 11 ges en visning för personer med demensdiagnos och anhöriga. Tema: Kungliga vagnar.

Visningen är en del av Alzheimerfondens landsomfattande projekt ”Möten med minnen”.

Visningen tar ca en timme men räkna med att vara här ca 1,5 timme.
OBS! Begränsat antal platser. Boka genom att klicka på bokaknappen ovan eller ring 08-402 30 30 (vardagar kl 9-12). Anmäl er båda med namn. Om ni anmäler er via mejl skickas en bekräftelse på att ni är inbokade på visningen.

Mer info Mindre info Boka
T
När:
11 sep
Tid:
Kl 17.30
Pris:
Fri entré kl 17-20

Temavisning om Erik XIV och de hemska Sturemorden

Intendent Sofia Nestor berättar om det dramatiska och blodiga maktspelet om Sveriges tron för snart 450 år sedan. Kl 17.30.

Visning i anknytning till den aktuella utställningen Maktspel - ett kostymdrama i Livrustkammaren där Erik Stures dräkt är utställd. Vad skedde egentligen då Erik XIV lät avrätta den unge Erik Sture och hans far och bror? Vad var motivet bakom?

 

Mer info Mindre info
B
När:
13 sep
Tid:
Kl 11-15
Pris:
Fri entré för barn & unga upp till 18 år. 90 kr/vuxen.

Familjelördag: Spöket Labans dag i Livrustkammaren

Familjelördag Kl 11-15: Spöket Labans dag i Livrustkammaren.

Högläsning kl 12 & 14. Filmvisning före, mellan och efter högläsningen.
Spökpyssel och Labans bokstavsspår – en spännande tävling i museet.

Allt om utställningen Spöket Laban i slottet Gomorronsol

Mer info Mindre info
BV
När:
17 sep
Tid:
Kl 11.15
Pris:
90 kr inklusive entré.

Maktspel – visning i barnvagnstakt

Vi tittar på årets stora utställning Maktspel – ett kostymdrama i Livrustkammaren.

I kampen om tronen vinner eller dör du. I årets utställning Maktspel förenas historiska och fiktiva karaktärer i berättelser kring eviga teman som makt, våld och kärlek. Här ställs Erik XIV, kung av Sverige, Elisabeth I, drottning av England och Joffrey Baratheon, kung över de sju kungarikena i fantasylandet Westeros, sida vid sida.

I centrum för Maktspel står dräkter och rustningar från TV-serien Game of Thrones och de prisbelönta filmerna Elizabeth och Elizabeth – The Golden Age (med Cate Blanchett i huvudrollen). Dräkterna från filmens värld kompletteras i utställningen med äkta historiska föremål som till exempel Erik XIV:s kröningsmantel och Erik Stures dräkt, två av ett fåtal bevarade klädesplagg från 1500-talet i världen. I utställningen berättar vi om maktspel och intriger i fakta och fiktion och diskuterar de ofta flytande gränserna där emellan.

Mer info Mindre info Boka
Författarafton på Livrustkammaren F
När:
18 sep
Tid:
Kl 17.30
Pris:
100 kr. Begränsat antal platser. Förhandsboka

Författarafton: Furstinnan & stjärntydaren

Forskaren och författaren Anna Carlstedt presenterar sin tredje populärvetenskapliga bok – Furstinnan & Stjärntydaren kl 17.30. Detta är den spännande berättelsen om tre kvinnliga renässansregenter, deras maktspel och deras astrologer.

Elisabet I av England, Drottning Kristina och Katarina av Medici i Frankrike – alla kom de att omge sig med stjärntydare och vetenskapsmän som Nostradamus och John Dee. Boken utgör en studie av maktens magi och magikernas makt. 

Anna berättar att det var en scen ur filmen Elizabeth – The Golden Agedär jungfrudrottningen för ett samtal med sin astrolog, som gav henne idén till till boken. I årets utställning Maktspel - ett kostymdrama i Livrustkammaren kan du se den fantastiska klänningen Cate Blanchett bar som Elizabeth I i just denna scen. I utställningen visas även kläder från tv-serien Game of Thrones och historiska plagg från 1500-talet. Läs mer om utställningen här 

I samarbete med Gidlunds bokförlag.

Anna Carlstedt
Anna Carlstedt

Mer info Mindre info Boka
Spöket Laban i Livrustkammaren museum Stockholm B
När:
18 sep
Tid:
Kl 10.30
Pris:
Fri entré, men föranmälan krävs

Lästräff med Laban

Vi visar utställningen ”Spöket Laban i slottet Gomorronsol”. Sedan blir det sång, ramsor, musik och lästips för små barn med bibliotekarie Anja Tegman Bigrell från Dieselverkstadens bibliotek. Kl.10.30.

Passar barn mellan 6 och 18 månader men äldre syskon är välkomna.

Fri entré. Begränsat antal platser. Förhandsboka.

 

Mer info Mindre info Boka
T
När:
25 sep
Tid:
Kl 17.30
Pris:
Fri entré kl 17–20

Etikett, kropp & kläder vid det Elisabetanska hovet

Hur går, står och dansar en drottning iförd korsett, släp och styvkjortel? En visning om hur kläder påverkar kroppen med intendent Monica Sargren 17.30 i utställningen Maktspel.

Hur är det över huvud taget möjligt att röra sig i hårt snörd korsett, styvkjortel, släp och peruk? Under den här visningen går vi Elisabet I in på bara kroppen och undersöker hur hon rörde sig och hur hon bar sina kläder.  Välkomna till en nära historien-upplevelse i Livrustkammaren!

Mer info Mindre info
B
När:
28 sep
Tid:
Kl 15–17.30
Pris:
40 kr för Riddarklubbsmedlemmar och 60 kr för barn och vuxna som inte är medlemmar. Barn under 3 år gratis. Biljetter kan köpas i Livrustkammarens butik från 1/9 och på plats vid Stadshuset 28/9 från 14.30. OBS! Vid Stadshuset endast kontant betalning

Riddarklubbens årliga maskerad

Äntligen är det dags för igen för Riddarklubbens årliga maskerad i Blå Hallen, Stockholms stadshus. Kl 15.00-17.30.

Det är återigen dags för årets fest i Stadshuset. Det är inte Nobelfesten utan Riddarklubben som har maskerad i Blå Hallen!

Ta på dig din finaste riddarrustning eller prinsessklänning och delta i festen! Gycklargruppen Bastardus Sans och folkmusikgruppen Korp står för underhållningen. Tillsammans fyller vi Stadshuset med massor av spännande skoj.

Det blir stor dräktparad nedför trapporna till Blå Hallen. Du kan bland prova att smida, sminka dig, testa svärd eller prova rustning och prinsessklänning. Drottning Malin och Hertig Jonas är på plats för att dubba alla riddare och prinsessor.

Biljetter
Maskeraden kostar 40 kr för Riddarklubbsmedlemmar och 60 kr för barn och vuxna som inte är medlemmar. Barn under 3 år gratis. Biljetter kan köpas i Livrustkammarens butik från 1/9 och på plats vid Stadshuset 28/9 från 14.30. OBS! Vid Stadshuset endast kontant betalning

Läs mer om Riddarklubben och bli medlem »

Mer info Mindre info
www.kvinnligakrigare.se F
När:
2 okt
Tid:
Kl 17.30
Pris:
100 kr

Föredrag: Kvinnliga krigare under medeltiden?

Kl 17.30 berättar Stefan Högberg, arkivarie i Göteborg, om länsherrar, korsfarare och andra kvinnor som utmanade medeltidens normer.

Mer info Mindre info