Kalendarium

Format: 2017-09-24
B
När:
24 sep
Tid:
15–17.30
Pris:
40 kr för medlemmar i Riddarklubben. 60 kr för icke medlemmar. Barn under 3 gratis. Biljetter kan köpas i Livrustkammarens butik, www.tickster.se, på plats vid Stadshuset 24/9 från kl 14.30. Obs! Vid Stadshuset endast kontant betalning.

Riddarklubbens stora maskerad

Det är dags för årets fest i Stadshuset. Inte Nobelfesten alltså – utan Riddarklubben som har maskerad i Blå Hallen! Ta på dig din finaste riddarrustning eller prinsessklänning och delta i festen! Gycklare och musikanter står för underhållningen. Tillsammans fyller vi Stadshuset med massor av spännande skoj. Det blir stor dräktparad nedför trapporna till Blå Hallen. Du kan bland prova att smida, sminka dig, testa svärd eller prova rustning och prinsessklänning. Hertig Jonas med följe är på plats för att dubba alla riddare och prinsessor.

Gycklargruppen Hyckel och musikanterna Falska Gäss står för underhållningen.
Tillsammans fyller vi Blå Hallen med massor av historiskt skoj.  Du kan bland annat prova att smida, sminka dig som på 1700-talet, testa svärd eller prova rustning och prinsessklänning. Vi genomför den största massdubbningen av unga riddare och prinsessor sedan Kalmarunionens undertecknande.
Kl 15-17.30
Pris: 40 kr för Riddarklubbens medlemmar, 60 kr för icke-medlemmar.
Biljetter kan köpas från 1/9 i Livrustkammarens butik eller på www.tickster.se eller på plats vid Stadshuset 24/9 från kl 14.30. Obs! Vid Stadshuset endast kontant betalning.

Mer info Mindre info
F
När:
27 sep
Tid:
Kl 15 – 16.30
Pris:
Gratis

Utställningsproduktion som forskningsprocess

Att forska med hjälp av utställningar – hur gör man? Mattias Bäckström, fil. dr. idé- och lärdomshistoria, diskuterar frågan med utgångspunkt i sin nya bok "Att bygga innehåll med utställningar – utställningsproduktion som forskningsprocess (Nordic Academic Press, 2016)". 

Hur kan aktörer som museer, gallerier och konsthallar samt lösa konstellationer bedriva forskning med hjälp av utställningar? Vid seminariet den 27 september diskuterar Mattias Bäckström denna fråga ingående med utgångspunkt i sin nya bok Att bygga innehåll med utställningar. Utställningsproduktion som forskningsprocess (Nordic Academic Press, 2016). I boken undersöker han utställande som idé och process utifrån historiska, teoretiska och praktiska perspektiv. Dessa perspektiv lyfter han även fram vid seminariet när han presenterar en skiss över en ny sorts forskningsverksamhet som äger rum i och genom utställningsproduktioner: utställningsspecifik forskning.
Mattias Bäckström är fil. dr i idé- och lärdomshistoria samt forskare och postdoktor vid Senter for museumsstudier, Institutt for kulturstudier og orientalske språk, Universitetet i Oslo.

Mer information samt text från bokens inledning finns på förlagets webbplats: http://www.nordicacademicpress.com/bok/att-bygga-innehall-med-utstallnin...

Anmälan senast 20 september till Lizette Gradén

Mer info Mindre info
T
När:
28 sep
Tid:
17.30
Pris:
60 kr

Temavisningar av basutställningen

Nästa år firar Livrustkammaren 40 år på nuvarande adress med att inviga en ny, uppdaterad basutställning, där vi kommer att visa många gamla godingar men även föremål som inte tidigare har ställts ut i museet.  Den här hösten vill vi därför uppmärksamma den befintliga utställningen med specialvisningar med museets intendenter. Det blir krutrök, utsökta spetsar, uniformer och sagoprinsar innan vi börjar bygga om och laddar för en pampig nyöppning.

Torsd 28 september kl 17.30
Temavisning: Uniformer åt alla!
Intendent Gösta Sandell berättar om nationella dräkten och 1700-talets civila uniformer.

Pris: 60 kr

Torsd 19 oktober kl 17.30
Temavisning: Kunglig guldbrokad och lyxiga spetsar. Intendent Inger Olovsson berättar om kungliga dräkters tyger och trådar och reder ut begrepp som tuskaft, kypert och satin.
 
Pris: 60 kr

Torsdag 9 november kl 17.30
Temavisning: En sagolik barndom? Intendent Sofia Nestor berättar om kungliga barn i rum E.

Pris: 60 kr

Torsd 16 november kl 17.30
Temavisning: Krut, stål och blommor. Intendent Andreas Olsson berättar om kungliga vapen och rustningar i rum C.

Pris: 60 kr

Torsd 23 november kl 17.30
Temavisning: Tre skott, tre kungar

Pris 60 kr

Torsd 30 november kl 17.30
Temavisning: En enkel soldat med förgyllda knappar. Intendent Andreas Olsson går Karl XII inpå livet på årsdagen av kungens död i Halden 1718 och tittar närmare på karolineruniformen i rum A.

Pris: 60 kr

Mer info Mindre info
E
När:
28 sep
Tid:
18-19.45
Pris:

Språkkafé med visning i museet

Träna att tala svenska, fika (till självkostnadspris) och umgås med nya vänner! Vi börjar med en visning i museet och fortsätter sen med fika och samtal i Stensalen. Gratis. Samarbete med Internationella bekantskaper. För mer information, se www.internationellabekantskaper.se

Mer info Mindre info
E
När:
5 okt
Tid:
Alla konserter börjar kl 18
Pris:
De flesta konserter kostar 60 kr

Soundwall I, from strawberry fields

Soundwall är en serie musikverk av Eva Sidén utifrån fiktiva personer, platser och händelser i tid och rum. I det sexkanaliga verket "Soundwall I, from strawberry fields", har Eva Sidén använt originalinstrument från den fiktive kompositören K:s samtid,
såsom klavichord, cembalo och hammarklaver från 1700-talet.

Soundwall ges i Livrustkammarens hörsal mellan 5-22 oktober under museets öppettider. Sedan följer programmet för den 5, 12 och 19 oktober.

Utifrån ett utforskande av instrumentens klang och karaktär, improvisationer och flerkanalsinspelningar av ljudmaterialet har hon skapat ett elektroniskt mångkanaligt verk, spatialiserat i sex högtalare. Soundwall är även en spelplats för konserter och performance med Eva Sidén.

"Kompositören K levde troligen vid sekelskiftet 16-1700, detta enligt ett antagande då varken födelseplats eller år är fastställt. En period av sitt korta liv vet man dock att K arbetade på Stockholms slott. 1760 förklarades nämligen K som död i ett manuskript, eftersom hon inte gått att återfinna efter en promenad på borggården flera år tidigare.

Det finns tyvärr bara några få fragment bevarade av K,s musik, en tonkonst i den ”känslosamma stilen” som enligt utsagor var djupt berörande. K tycks hela sitt liv ha sökt efter musikens själ. Hon tillbad musikens helgon Cecilia, man har funnit rester av en torkad ros vid offerplatsen till henne i rummet på slottet där K arbetade med sina kompositioner, undervisade och övade. Spartanskt möblerat med ett klavichord, ett enkelt skrivbord och en sovalkov samt den lilla nisch där rosbladen återfanns. I några brevutdrag berättas det mycket kort om K, om hennes musik och om hur hon faktiskt går igen just på den här platsen. "

Med stöd av Stockholms läns landsting SLL, och Stockholms stad.
Tack till Scenkonstmuseet och EMS, Elektronmusikstudion Stockholm

Eva Sidén är verksam som pianist och som tonsättare av instrumental- och elektroackustisk musik/EAM, med ljud och konsert-installationer och platsrelaterade verk ofta i samarbete med rum och arkitektur och med konstformer som bildkonst, dans och text, teater. Som pianist framträder Eva Sidén framförallt som solist men också som musiker i ensembler. Hon konserterar med såväl egna verk som andras på musikfestivaler, i konserthus och på museer runt om i världen.

Med stöd av Stockholms läns landsting, Stockholms stad och Elektronmusikstudion i Stockholm.

Mer info Mindre info Boka
T
När:
5 okt
Tid:
17.30
Pris:
60 kr

Teckenspråkstolkad visning

Vi visar vår basutställning ”Från Vasa till Bernadotte – kunglig historia under 500 år” med teckenspråkstolk. Även hörande är välkomna.

Mer info Mindre info
E
När:
5 okt
Tid:
18-19.30
Pris:
60 kr

Singelkväll för historienördar: Hovet som Tinder?

Intendent Anja Kujala håller föredrag om artonhundratalets hovsamhälle: glamourös arbetsplats, mötesplats och äktenskapsmarknad för de adliga. Föredraget avslutas med fikamingel i Stensalen.

Mer info Mindre info
B
När:
7 okt
Tid:
13–15
Pris:

Klä dig som Sveriges tuffaste prinsessa!

Hur känns det att vara klädd som en prinsessa på 1600-talet? Ta chansen och prova en kopia av Drottning Kristinas prinsessklänning.

Mer info Mindre info
Barnvagn på Livrustkammaren BV
När:
11 okt
Tid:
11.15
Pris:
60 kr

Visning i barnvagnstakt: Bland guldbrokad och spetsar.

Om dräkter och kungligt mode. För dig med barn i barnvagn. Föranmälan krävs.

Mer info Mindre info
E
När:
12 okt
Tid:
18
Pris:
60 kr

Soundwall: Konsert

Konsert i Stensalen med musik av Eva Sidén och tonsättare fr. 1600- och 1700-talet. Klavichord, flygel och elektronik.

Soundwall är en serie musikverk av Eva Sidén utifrån fiktiva personer, platser och händelser i tid och rum. Med stöd av Stockholms läns landsting SLL, och Stockholms stad.

Tack till Scenkonstmuseet och EMS, Elektronmusikstudion Stockholm

Mer info Mindre info