
Om kung Gustav II Adolf och hans död vet vi mycket. Han var kultförklarad redan i livet. Hans minne har skiftat, men det lever. Nu vet vi också mer om hur ett tjugotal av hans soldater mötte döden på slagfältet. Sammanlagt stupade mellan 6000 och 9000 soldater på fälten runt Lützen i november 1632.
År 2011 hittade tyska arkeologer en av massgravarna som de dödade vräktes ned i efter striden. Ett 55 ton tungt jordblock med kvarlevorna efter 47 män lyftes upp ur marken och fördes till ett laboratorium i Halle. Efter noggranna undersökningar och analyser har massgraven preparerats omsorgsfullt och finns sedan hösten 2024 utställd på den nya minnesplatsen, Museum Lützen 1632, belägen vid den gamla minnesplasten över Gustav II Adolfs död.
Maik Reichel och Inger Schuberth, båda knutna till projektet med den nya minnesplatsen i Lützen, visar bilder och berättar. Föredraget hålls på engelska och svenska.
Föreläsare
Maik Reichel, historiker och konsthistoriker, före detta museichef och borgmästare i Lützen, numera myndighetschef i Magdeburg. Inger Schuberth, historiker och författare, bosatt i Tyskland och sedan 30 år verksam för Stiftelsen Lützenfonden i Göteborg.
- 180 kronor, ungdom (upp till 19 år) 30 kronor. Köp biljett på Tickster.
- Slottsbacken 3, 111 30 Stockholm
- Praktisk information inför ditt besök:
Barnvagn: Det går tyvärr inte att ta med barnvagnar in i museets utställningar. I anslutning till museets entré finns ett begränsat antal platser för barnvagnar. Av säkerhetsskäl får du inte ställa barnvagnar utanför entrén. Detta gäller för hela Kungliga slottet.
Garderob: Intill museets butik finns en garderob. Där finns hängare för kläder samt hatthyllor. I garderoben hittar ni också några låsbara skåp.
Matsäck: Vi har inget utrymme för matsäcksätning. Den känsliga miljön gör att det inte är tillåtet att äta eller dricka i museets utställningar, entré eller butik.
Toaletter: En halvtrappa ned mot de kungliga vagnarna.
Planera ditt besök