Föreläsning på plats
Lust, lek och nöjen under svensk stormaktstid
Evenemanget har redan passerat
Hur roade sig människor i Sverige under 1600-talet? Fanns i det vardagliga livet alls tid eller önskan att förlusta sig när utskrivningar till krigen tyngde, missväxt tvingade till svält och plågor, när ond, bråd död kunde vara en realitet? Faktum är att pigor, drängar och husfolk flitigt bevistade marknader och roades av teatersällskap, lindansare och dockspelare; de gick på otaliga förlovningsfester, bröllops- dop- och begravningskalas. I sin föreläsning belyser Annika Sandén ett 1600-tal som skiljer sig från det vi vanligtvis förknippar med svensk stormaktstid.
Annika Sandén är historiker och författare med stort intresse för det svenska 1600-talet. År 2020 utkom studien Fröjdelekar. Glädje, lust och nöjen under svensk stormaktstid (Atlantis Bokförlag 2020). Precis som de föregående monografierna Missdådare och Bödlar behandlar boken de vardagsnära historierna. Fröjdelekar nominerades till Stora Fackbokpriset 2020 och belönades 2022 med Svenska Akademiens Axel Hirschs pris.
- Höstens biljetter släpps den 26 augusti klockan 07.00 på Tickster.
Pris vuxen: 180 kronor
Ungdom (under 19 år): 30 kronor - Slottsbacken 3, 111 30 Stockholm
- Praktisk information inför ditt besök:
Barnvagn: Det går tyvärr inte att ta med barnvagnar in i museets utställningslokal. Det finns möjlighet att parkera och låsa fast barnvagnar utomhus i anslutning till museet.
Garderob: Intill museets butik finns en garderob. Där finns hängare för kläder samt hatthyllor. I garderoben hittar ni också några låsbara skåp.
Matsäck: Vi har inget utrymme för matsäcksätning. Den känsliga miljön gör att det inte är tillåtet att äta eller dricka i museets utställningar, entré eller butik.
Toaletter: En halvtrappa ned mot de kungliga vagnarna.
Planera ditt besök