Barn leker i Lilla Rustkammaren.

Video: Daniel Gustafsson, Livrustkammaren/SHM.

  1. Start
  2. Besök
  3. Kom och häng med oss i sommar

Kunglig sommarsvalka i Livrustkammaren

Drömmer du också om ett historiskt magiskt sommarlov? På Slottsbacken 3 i Stockholm kan du kliva rakt in i den kungliga svenska historien. Här finns föremålen, berättelserna och minnena från Gustav Vasa fram till idag – hela 500 år av historia. Upptäck glittrande vagnar, praktfulla rustningar och unika kungliga dräkter.

Sommarens öppettider 2024

Öppet alla dagar klockan 10-17 under juni, juli och augusti.

Visas dagligen 1 juni-31 augusti

Sommarens utställningar

Kritikerrosad tillfällig utställning

Teaterkungen

En trappa upp i museet hittar du den populära utställningen om 1700-talets blomstrande teaterliv. Här visas ett femtiotal unika dräkter från både Livrustkammaren och Kungliga Operan.

Historiskt utklädd person på en scen.

Kunglig historia under 500 år

Från Vasatid till nutid – besök Livrustkammarens permanenta utställning om Sveriges kungliga historia. Ta del av de spännande berättelserna om monarkin och människor och livsöden under 500 och alla föremål kopplade kungar, drottningar, prinsar och prinsessor.

Kungliga kläder i en museimonter.
Foto: Jens Mohr, Livrustkammaren/SHM.

Vagnhallens glimrande vagnar extra allt

En trappa ner i museet, i den gamla slottsvalven står de kungliga vagnarna på rad. De användes en gång av kungar och drottningar vid olika ceremonier som bröllop, kröningar och begravningar. Tänk att de en gång har rullat på gatorna dragna av ståtliga hästar!

En röd och guldig vagn.
Foto: Jens Mohr, Livrustkammaren/SHM.

Livrustkammaren i miniformat

Låt barnen gå på upptäcktsfärd i Lilla rustkammaren – här händer magiska saker! Utforska den kungliga historien, känn, kläm och häng tillsammans och ha kul.

Vuxen som läser för två barn.
Foto: Livrustkammaren, Carl-Olof Zimmerman /SHM.

Sommarens visningar

Svensk visning: dagligen klockan 12.00Engelsk visning: dagligen klockan 11.00

Häng med på visning – ingår i entrébiljetten!

Varje dag erbjuder vi guidade visningar av museets unika föremål och historier. Vi har också särskilda anpassade familjevisningar och specialvisningar av utställningen Teaterkungen.

Biljetter i visningen Kunglig historia

Visningarna ingår i entrébiljetten och behöver inte förbokas.

Två barn som kollar på en skimrande rustning.
Foto: Livrustkammaren, Jens Mohr/SHM.
Måndag-söndag klockan 13.00

Lystring undersåtar! Familjevisning för stora och små

Följ med på en spännande familjevisning för stora och små i Utställningen om Sveriges kungliga historia. Lär dig om kungar, drottningar, prinsar och prinsessor. Vi tittar på glänsande rustningar, uppstoppade hästen Streiff, kungliga dräkter gjorda av guld, glittrande vagnar och mycket annat.

Biljetter familjevisning

Visningarna ingår i entrébiljetten och behöver inte förbokas.

Gustav den tredjes maskeraddräkt som står utställd i museets utställning.
Foto: Jens Mohr, Livrustkammaren/SHM.
Måndag-söndag klockan 14.00

Guidade visningar i utställningen Teaterkungen

Följ med på en guidad visning och upplev prakten, makten och teaterkostymerna på Gustav III:s tid. För första gången visas ett femtiotal unika dräkter gemensamt i en utställning tack vare ett samarbete mellan Livrustkammaren och Kungliga Operan.

Biljetter till visning av utställningen Teaterkungen

Visningarna ingår i entrébiljetten och behöver inte förbokas.

Fredag 28 juni, klockan 15.00

Nördvisning om Gustav III

Välkommen på en nördvisning om en av Sveriges mest omtalade regenter. Älskad, hatad, beundrad och förlöjligad. Kronprinsen som blev kung på Parisoperan, monarken som blev skjuten under en maskerdbal, teaterkungen vars död blev en opera.

Biljetter till nördvinsingen om Gustav III

Fredag 2 augusti, klockan 15.00

Nördvisning om Teaterkungen

Välkommen på en extra lång nördvisning av succéutställningen Teaterkungen - Prakten, makten och teaterkostymerna på Gustav III:s tid.

Biljetter till nördvisningen om Teaterkungen

Onsdag 31 juli-söndag 4 augusti

Teaterkungen ♥ Stockholm Pride

Vi erbjuder dagligen under Prideveckan, vecka 31, visningar i succéutställningen Teaterkungen. Följ med på en guidad visning och upplev prakten, makten och teaterkostymerna på Gustav III:s tid. För första gången visas ett femtiotal unika dräkter gemensamt i en utställning tack vare ett samarbete mellan Livrustkammaren och Kungliga Operan.

Gå två betala för en under Prideveckan!

Mot uppvisande av biljett eller entréarmband till Stockholm Pride i kassan på Livrustkammaren erbjuder vi gå två betala för en. I priset 150 kronor ingår entré till hela museet och visningen. För dig som inte har biljett till Stockholm Pride ingår visningen i Livrustkammarens ordinarie entrébiljett som kostar 150 kronor. Alla entrébiljetter till Livrustkammaren köps på plats i museet.

Om visningen under Prideveckan

En guldig slottsmus med kungakrona.
Foto: Livrustkammaren, Jens Mohr/SHM.

Var gömmer sig Slottsmusen?

Visste du att Slottsmusen har bott i slottets källare i flera hundra år? Med hjälp av ett hemligt skrin kan du upptäcka Livrustkammaren med familjen. Men var har slottsmusen gömt sig egentligen? Slottsmuset är det populära barnspåret som du kan fråga efter i butiken.

Om slottsmusen

Lyssna till den kungliga historien!

Föredrar du ett besök på egen hand med en audioguide? Välkommen till vår butik i entrén, vi har audioguider på flera språk och kostar endast 20 kronor i hyra.

Alla ljudspår och priser

Välkommen in i butiken!

Livrustkammarens museibutik erbjuder många fina tips för dig som letar efter presenter och gåvor. Böcker, pyssel, leksaker, vackra saker för hem och inredning och väldoftande tvålar och vykort. Kanske hittar du ett minne från museet att ta med hem?

Barn som tittar på produkter i museibutiken.,
Foto: Daniel Gustafsson, Livrustkammaren/SHM.

Håll koll på vad som händer!

Bli först med att få information om nya utställningar, biljettsläpp och evenemang.

Kunglig dräkt med guldig brodyr.