Grupporträtt av Karl XI:s familj med somriga inslag.

Kom och häng med oss i sommar!

Drömmer du också om ett historiskt magiskt sommarlov? Välkommen in till Livrustkammaren och njut av glittrande vagnar, praktfulla rustningar och unika kungliga dräkter. Och vare sig du är historienörd eller nybörjare – stor eller liten, häng med på en visning eller upptäck museet på egen hand.

Sommarens öppettider 2023

1 juni- 31 augusti har vi sommaröppet måndag–söndag 10-17.

Familjeutställningen Enhörningar

Känner du till den mytomspunna enhörningen? Den är både magisk och lekfull och finns avbildad på flera föremål som visas i utställningen. I utställningen Enhörningar – tror du på mig så tror jag på dig, finns massor av rolig kunskap om vad enhörningen betytt sedan tusentals år tillbaka och gör än idag.

En enhörning som står i en magisk skog.

Visningar och familjevisningar

Från 19 juni - 31 augusti erbjuder vi visningar dagligen för vuxna och familjer, både på svenska och engelska.

Två barn som kollar på en skimrande rustning.
Foto: Livrustkammaren, Jens Mohr/SHM.

Upplev på egen hand!

I den stora utställningen i slottets magiska källarvalv kan du se unika föremål från Sveriges kungliga historia under 500 år - praktfulla rustningar och vapen, påkostade dräkter och ståtliga kungliga vagnar från Gustav Vasa till idag.

Livrustkammarens basutställning rum E monter 6.

Vagnhallens glimrande vagnar extra allt

En trappa ner i museet, i den gamla slottsvalven står de kungliga vagnarna på rad. De användes en gång av kungar och drottningar vid olika ceremonier som bröllop, kröningar och begravningar. Tänk att de en gång har rullat på gatorna dragna av ståtliga hästar!

En röd och guldig vagn.
Foto: Jens Mohr, Livrustkammaren/SHM.

Livrustkammaren i miniformat

I Lilla rustkammaren händer förunderliga saker! Så spännande så att man måste klämma, känna, lukta och undersöka allt på en gång.

Vuxen som läser för två barn.
Foto: Livrustkammaren, Carl-Olof Zimmerman /SHM.
En guldig slottsmus med kungakrona.
Foto: Livrustkammaren, Jens Mohr/SHM.

Kluriga barnspåret Slottsmusen

Visste du att Slottsmusen har bott i slottets källare i flera hundra år? Med hjälp av ett hemligt skrin kan du upptäcka Livrustkammaren med familjen. Men var har slottsmusen gömt sig egentligen? Slottsmuset är det populära barnspåret som du kan fråga efter i butiken.

Om slottsmusen

Audioguide

Föredrar du ett besök på egen hand med en audioguide? Välkommen till vår butik i entrén, vi har audioguider på flera språk och kostar endast 20 kronor i hyra.

Alla ljudspår och priser

Välkommen in i butiken!

Presenter, prylar, böcker, dofter och leksaker…museibutiken är välfylld med finfina och kungligt kuliga saker för de flesta. Kanske hittar du en bok till stranden eller ett nytt pyssel för sommarlovets dagar?

Produkter från butiken, rustningshälmar och leksaker.
Foto: Jens Mohr, Livrustkammaren/SHM.

Håll koll på vad som händer!

Bli först med att få information om nya utställningar, biljettsläpp och evenemang.

Kunglig dräkt med guldig brodyr.