Enhörning som står i en skog vi ett vattenfall. Texten "Enhörningar, En familjeutställning" visas i slutet av videon tillsammans med en regnbåge.

Video: Samuel Voigt Lind

Utställningen visas: 29 oktober 2022 - 7 april 2024

Enhörningar. Tror du på mig så tror jag på dig 

Hur ser en enhörning ut? En vit häst med böljande man och ett långt spiralformat horn i pannan eller en lila liten ponny med vingar?  Enhörningen som myt har funnits i tusentals år och ser olika ut på olika platser i världen.

Under de senaste åren har enhörningen återigen tagit plats i populärkulturen och blivit symbol för alla människors rätt till kärlek. Nu som då - alltid full av magi och hemligheter. Men vem är enhörningen, egentligen? 

Föremål från fyra museer visas

Enhörningar. Tror du på mig så tror jag på dig är en familjeutställning om den mytomspunna enhörningen och vilken betydelse den haft och har än idag. I utställningen visas föremål som finns bevarade i Livrustkammarens samlingar men också på Historiska museet, Hallwylska museet och på Skoklosters slott.

Närbild på en enhlrning som utsmyckar en rustning
Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM.

Både ond och god

I de medeltida djurböckerna, de så kallade bestiarierna, beskrivs enhörningen som ett vilddjur med ett fruktansvärt läte och med ett horn i pannan som genomborrar allt som det träffar. Enhörningen kunde vara både ond och god beroende på sammanhanget. Under medeltiden hade enhörningen, precis som flera andra djur, en symbolisk betydelse. Den fanns målad på väggar och i valv, men också avbildad på föremål i kyrkorummet.

Broderad enhörning
Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM.

Kungliga enhörningar

På 1600-talet kom enhörningen att få stor betydelse även för adel och kungligheter. Enhörningar finns med i vapen över både familjer, städer och länder. Att enhörningen blev populär kan förklaras av att enhörningen ansågs ha samma egenskaper som en riddare skulle ha. Den kunde strida mot sina fiender och vinna, visa medlidande med andra levande varelser och vara sin älskade trogen. Under renässansen förekom parader och riddarspel där hästar kläddes ut till enhörningar med hjälp av konstgjorda horn i olika material. Både drottning Kristina och Karl XI använde enhörningar i sina ceremonier och fester.

Ett regnbågsfärgat rum i utställningen med en soffa och en kista med böcker.
Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM.

Magisk medicin

Eftersom enhörningen ansågs vara magisk blev enhörningshorn hårdvaluta då man tillverkade medicin från hornen. Det var narvalens långa och vridna tand som såldes som enhörningshorn för dyra pengar, men även betar från valross och elefant kunde fungera som ersättning och långt fram på 1700-talet användes enhörningshorn som medicin.  Inom folkkonsten samsas enhörningen med hjortar och blomsterkransar på kuddar och dynor.  De konstnärer som verkade inom konströrelsen symbolismen vid sekelskiftet 1800/1900 avbildade enhörningen som ett mystiskt och nästintill heligt väsen.

En kista med ett enhörnings skelett.
Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM.

Enhörningen idag

I de senaste årens populärkultur har enhörningen återigen fått ta plats. ”My Little Pony” och böckerna om Harry Potter är bara några exempel. Inom New Age- och hbtqi-rörelsen har enhörningen blivit en symbol för andlig styrka och rätt till kärlek. ”Unicorn” är ett relativt ungt begrepp och en benämning på uppstartsbolag som är värderade till över en miljard dollar.

Enhörningar må vara en fantasi men få symboler och berättelser är laddade med så mycket magisk, unik och hemlig kraft. Och för alla som tror på den, så finns den.

Något för hela familjen

I Lekhörningen kan alla åldrar utforska enhörningens värld och se unika enhörningsföremål – vad döljer sig i mystiska koffertar, i sagoböckerna och hur känns det att klappa en enhörning?

Kista med magiskt ljus och rök, kistan är fylld av böcker.
Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM.

Bra att veta inför ditt besök

  • Garderob: Intill museibutiken finns garderob och skåp där du kan låsa in dina värdesaker.
  • Matsäck: Det är inte tillåtet att ta med mat och dryck in i museet.
  • Barnvagn: Det går tyvärr inte att ta med barnvagnar in i museets utställningslokal. Det finns möjlighet att parkera och låsa fast barnvagnar utomhus i anslutning till museet.

Planera ditt besök

Tillgänglighet

Alla publika utrymmen är tillgängliga för rullstol och det går även att låna en rullstol på plats. Vi jobbar ständigt med att förbättra vår tillgänglighet så att det ska vara lätt att besöka oss, både på plats och digitalt.

Om tillgänglighet i museet

Enhörningar i butiken

Enhörningspussel, pyssla med enhörningar, mjukisenhörningar, enhörning som pepparkaksform och mycket mer.

Pennor med enhörningshuvuden på toppen.

Håll koll på vad som händer!

Bli först med att få information om nya utställningar, biljettsläpp och evenemang.

Barn som sätter en tygkrona på en stor leksakshäst