Historien om Sverige
SVT:s Historien om Sverige består av tio delar och bygger på rekonstruktioner av historiska skeenden och personer från istiden till våra dagar. Med noggrant valda inspelningsmiljöer gestaltas historien med målsättning att skapa nyfikenhet och intresse för vår gemensamma historia.
Livrustkammarens experter medverkar
I SVT:s serie Historien om Sverige kan du känna historiens vingslag när över 100 experter, inklusive museimyndigheten som Livrustkammaren ingår i, berättar om föremål som vittnar om samhällets utveckling. Flera av våra systermuseer medverkar i serien:
- Ekonomiska museet
- Historiska museet
- Hallwylska museet
- Tumba bruksmuseum
- Skokloster slott
- Sveriges museum om Förintelsen
Statens Historiska museer har varit med och bidragit med innehåll och även som faktagranskare. Historiker och arkeologer från myndigheten finns också representerade i serien tillsammans med många viktiga och betydelsefulla föremål från museernas samlingar.
Program kopplat till serien!
Djupdyk i den svenska historien tillsammans med oss! Under fyra temavisningar i vår utforskar vi 500 år av kungliga triumfer, nederlag, kärlek, smärta och makt.
Självständighet och maktkamp
I den första visningen berättar vi om det turbulenta 1500-talet då både inre stridigheter och hot utifrån utmanade vasaättens nyvunna maktposition.
Stormakten Sverige
I seriens andra visning tittar vi närmare på 1600-talet, en tid då Sverige etablerade sig som en maktfaktor runt Östersjön.
Frihetstid och revolution
Den tredje visningen handlar om en omvälvande tid med statskupper, kungamord och jakt på tronföljare. Och Gustav III förstås.
Nationalism och nya ideal
I vårens sista temavisning berättar vi om tiden efter franska revolutionen. En tid när politiska omvälvningar påverkade hela Europa och det inte var självklart att den svenska monarkin skulle leva vidare.