Rustningsmakaren Albert Collins som står och håller i en hjälm tillhörande en rustning
Foto: Ylva Sundgren

Mästarprovet – En rustning blir till

Utställningen visas till 24 april 2022

Hur ser en nytillverkad rustning ut skapad med en av Livrustkammarens, och Europas, finaste rustning som förebild? Besökaren fick möta rustningsmakaren Albert Collins som har utfört ett mästarprov i rustningssmide.

En rustning blir till

I utställningen fanns färdiga rustningen, rekonstruktioner av underplaggen och delar att prova på egen hand. I bilder och film får du ta del av tillverkningen som har skett med traditionella metoder med rekonstruerade 1500-talsverktyg.

Foto: Jens Mohr/SHM

Tolkning av rustning från 1560-talet

Besökaren fick uppleva ett helt unikt mästarprov i både kvalitet och hantverksskicklighet. I utställningens fanns en rustning som är en tolkning av något som skulle kunna ha varit tillverkat i Sverige på 1560-talet.

Foto: Jens Mohr/SHM

Rustmakaren själv

Mästarprovet bygger på ett projekt där Albert Collins tillverkade en hel rustning. Syftet har varit att återinföra rustningsmakeriet som officiellt yrke som man kan ta gesäll- och mästarbrev i.

Foto: Jens Mohr/SHM

Följ med in i smedjan

Besökaren fick se när han tillverkar en benskena, smider fingerlameller och mycket mer. På Alberts Youtube-kanal får du en unik möjlighet att följ det högklassiga hantverket.

Foto: Jens Mohr/SHM

Håll koll på vad som händer!

Bli först med att få information om nya utställningar, biljettsläpp och evenemang.