1. Start
  2. Livrustkammaren kan bli Årets museum 2021

Livrustkammaren kan bli Årets museum 2021

Livrustkammaren är en av finalisterna till den ärofyllda utmärkelsen Årets museum 2021. Priset delas varje år ut till ett svenskt museum som visat prov på nytänkande och samhällsförankrad verksamhet. Bakom utmärkelsen står Sveriges Museer och Svenska ICOM som nu valt ut Livrustkammaren, Grenna Museum och Norrköpings stadsmuseum till årets finalister.

– Det senaste året har varit tufft för alla, även för museerna. Så kanske behöver vi särskilt i år lyfta fram det fantastiska och inspirerande arbete som görs på institutionerna i landet, säger Patrik Steorn, juryordförande Årets museum, samt ledamot i Sveriges Museers styrelse.

Livrustkammaren är nominerad till en av finalplatserna med motiveringen:

”Med nytänkande digitala grepp har Livrustkammaren engagerat publiken med humor, inlevelse och kunskap. Museets nya basutställning lyfter fram kvinnorna och barnen i den kungliga historien och konstverk, dräkt och kulturhistoriska föremål kan upptäckas från alla håll i generösa montrar. Ett av Sveriges äldsta museer ligger i framkant genom att skapa ett öppet tilltal som väcker nyfikenhet, både på nätet och på museet.”

- Jag är så stolt och glad över att Livrustkammaren är nominerad till Årets museum! Det är väldigt roligt att det förnyelsearbete som pågått i flera år nu uppmärksammas på det här sättet.  Vi har jobbat fram en helt ny basutställning om Sveriges kungliga historia – den första på 40 år. Genom den vill vi att alla, oavsett förkunskaper, ska kunna ta del av den kungliga historien från Gustav Vasa till idag, säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren.

Förutom Livrustkammaren är även Grenna Museum och Norrköpings stadsmuseum nominerade till utmärkelsen Årets museum. Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) står bakom det prestigefyllda priset som delas ut av kulturminister Amanda Lind under museernas Vårmöte den 27 april.

Alla har kunnat föreslå sitt favoritmuseum till juryn som består av representanter från Sveriges Museer, Svenska ICOM och övriga kultursektorn. Bland de föreslagna kandidaterna har juryn nominerat tre finalister som man nu kommer att besöka digitalt för att få bättre inblick i deras respektive verksamheter. Juryn granskar museernas förmåga att bedriva kreativ och nytänkande verksamhet. Museets genomslag hos publiken och mervärdet för museisektorn har också stor betydelse för bedömningarna.

- Livrustkammarens arbete i sociala medier och digitalt har omdefinierat hur museiverksamhet kan bedrivas. Våra uppdateringar i sociala medier, filmer, visningar och digitala föredrag, når en mycket bred publik oavsett var de befinner sig. Detta har visat sig vara ett framgångsrecept, inte minst under coronapandemin och den periodvisa stängningen av museet, säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren.

– Museisverige fortsätter att visa upp en härlig bredd och kvalitet trots svåra omständigheter. Gemensamt för de nominerade är förmågan att väva samman personliga livsöden med historiska skeenden som också speglar vad det innebär att vara människa i sin samtid, säger Pontus Forslund som är ledamot i styrelsen för svenska ICOM.


Se alla motiveringar och mer information i pressmeddelandet från Sveriges Museer.

De kan bli Årets museum 2021 | Sveriges Museer (tt.se)

Kontakt Livrustkammaren:

Maria Rosén, pressansvarig

08-402 30 15

Maria.rosen@shm.se

Kontakt Sveriges Museer:

Anna Wallgren, kommunikatör

073- 951 79 68

anna.wallgren@sverigesmuseer.se







Bröllopstema

Fotograf: Erik Lernestål/Statens historiska museer
Sofia Magdalenas bröllopsklänning från 1766 och Gustav (III) brudgumsdräkt.

Årets museum 2021 nominerad

Livrustkammaren är en av finalisterna till Årets museum 2021.

1700-tal.

Fotograf: Erik Lernestål/Statens historiska museer
Kungligt bröllop anno 1766 – Sofia Magdalenas bröllopsklänning och kronprins Gustavs (III) brudgumsdräkt.

Kristina krönts till kung

Fotograf: Erik Lernestål/Statens historiska museer
Iklädd sin kröningsmantel (till vänster) kröntes Kristina till kung 1650. Vid hennes sida stod kusinen Karl Gustav som hon hade utsett till arvfurste.

Lilla Rustkammaren

Fotograf: Jens Mohr, Statens historiska museer
Lilla Rustkammaren - barnens nya magiska rum på Livrustkammaren

Malin Grundberg

Fotograf: Jens Mohr
Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren.