1. Start
  2. Manga Royals har öppnat!

Manga Royals har öppnat!


I lördags, den 30 oktober,  öppnande  utställningen Manga Royals - kunglig historia i mangastil på Livrustkammaren.  Lagom till årets höstlov erbjuder museet nyskapande  inspiration till Sveriges kungliga historia genom mangateckningar och historiska dräkter. Under veckan anordnar Riddarklubben mangaverkstad för alla som vill prova på att teckna i mangastil. Nu finns också den nya bilderboken Manga Royals – Kungliga kläder i mangastil i museibutiken. Boken är producerad av mangatecknarna i Nosebleed Studio som också samarbetat med Livrustkammaren i utställningen.

- Det här är verkligen något helt nytt i den svenska museivärlden, säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren. Vi kombinerar det gamla och det nya på ett helt unikt sätt och resultatet är både fantasifullt, roligt och lärorikt. Att samarbeta med mangatecknarna i Nosebleed Studio har verkligen varit kreativt och inspirerande.


Möt våra kungligheter som du aldrig sett dem tidigare
Kan en kung vara manga? Och vad händer om man kombinerar kunglig historia med mangateckningar? I utställningen Manga Royals - kunglig historia i mangastil på Livrustkammaren har kungar och drottningar inspirerat tecknarna från det svenska mangakollektivet Nosebleed Studio till äventyrliga och fantasifulla bilder i mangastil. 

Med fokus på dräktmode av högsta klass får vi möta våra svenska kungar, drottningar och prinsessor som man aldrig sett dem tidigare. Här utspelar sig bröllop, sjöslag och soaré med kortspel. Dräkterna är vanligtvis inte utställda i museet vilket ger en unik möjlighet att se dem under utställningsperioden.

Nio kungliga modedräkter från Livrustkammaren och lika många mangateckningar i storformat från Nosebleed Studio presenteras sida vid sida i den fantasifulla utställningen Manga Royals, som öppnade den 30 oktober.

Bland dräkterna som visas finns Gustav III:s jaktuniform, Drottning Sofias turnyrklänning, ett rustningsgarnityr från Karl X Gustav, och den spektakulära spelkortsklänningen som är en robe à la francaise från 1700-talet. En kavalkad med moderiktiga dräkter från olika epoker med de iögonfallande kungliga attributen som guld, silver,sammet, taft, siden och blänkande rustningsplåt.

Manga Royals - kunglig historia i mangastil är skapad av Livrustkammaren och det Malmöbaserade mangakollektivet Nosebleed Studio.

Mangateckningarna är ritade av medlemmar av Nosebleed Studio: Felix Östergård: Oscar I:s kröning, Joakim Waller: Drottning Sofia som vuxen samt hertig Karl, Linn Olsson: Drottning Sofia som ung och Tsar Alexander, Magnolia Winroth: Karl X Gustav och Gustav III och Natalia Batista: kronprinsessan Victoria samt spelkortsklänningen.


PRESSBILDER Livrustkammaren | Mediearkiv (news.cision.com)

Manga Royals. Utställn.bild Spelkortsklänningen.jpg

Manga Royals. Kunglig historia i mangastil.

Fotograf: Jens Mohr, Statens historiska museer
Kronprins Alexander av Ryssland ca nio år gammal. Det ser ut som om dräkten har flera delar men byxorna och västen sitter ihop – en onepiece från sent 1700-tal! Materialet är siden- och silvertyg med paljettbroderier. På insidan är dräkten fodrad med linne och siden. Mangateckning: Linn Olsson, Nosebleed Studio.

Manga Royals - kungliga kläder i mangatstil. Vy utställning

Fotograf: Jens Mohr, Statens historiska museer
Fån vänster: Drottning Sofias turnyrklänning/Mangteckning:Joakim Waller. Mitten: Kung Karl X Gustav/Mangateckning av Magnolia Winroth. Höger: kronprinsessan Viktoria/Mangateckning Natalia Batista. samtliga tecknare: Nosebleed Studio.

Manga Royals - mangaskisser

Fotograf: Jens Mohr, Statens historiska museer
I utställningen visas förarbetet och skisser till mangateckningarna. Ovan hertig Karl av Joakim Waller. Nedan "Spelkortsklänningen" av Natalia Batista. Båda Nosebleed Studio.

Manga Royals. Kunglig historia i mangastil.

Fotograf: Jens Mohr, Statens historiska museer
Dräkt i vitt siden buren av kronprinsessan Victoria vid sonens giftermål i London 1905. Victoria har på sig en dräkt från Augusta Lundins ateljé vid Brunkebergs torg i Stockholm. Hon var Sveriges första internationellt kända modeskapare och levererade ofta kläder till hovet. Dräkten är av vitt, guldinvävt siden med ett mönster i guld och silver i form av blåklint och råg. Mangateckning av Natalia Batista, Nosebleed Studio.

Manga Royals. Kunglig historia i mangastil.

Fotograf: Jens Mohr, Statens historiska museer
Drottning Sofias turnyrklänning Dräkten med livstycke och kjol med turnyr är tillverkad på 1870-talet. Den tilltagna bakdelen stöttades ofta av en kudde eller en ställning av metallband. Livstycket är stagat med valbarder. Materialen är siden och bomull, ärmarna är av tyll. Mangateckning av Joakim Waller.

Manga Royals. Kunglig historia i mangastil.

Fotograf: Jens Mohr, Statens historiska museer
Kung Karl X Gustav i rustning. Det är ett praktarbete av etsaren David Kohl. Den etsade dekoren visar stridsscener. Rustningen är tillverkad 1657. Den består av nio olika delar samt har en sluten hjälm. Dekoren är etsad och punsad. Etsning är en teknik där man fräter fram dekoren med syra. En puns är ett spetsigt verktyg som man slår på med en klubba. Mangateckning av Magnolia Winroth, Nosebleed Studio.

Manga Royals. Kunglig historia i mangastil.

Fotograf: Jens Mohr, Statens historiska museer
Hertig Karls uniform. Den består av en jacka i ylletyg och linne. Hatten är av ylle. Byxorna finns inte kvar och hur de såg ut exakt vet vi inte. Mangateckning: Joakim Waller, Nosebleed Studio.

Manga Royals. Kunglig historia i mangastil.

Fotograf: Jens Mohr, Statens historiska museer
Dräkt i mitten: en Robe a’ la Francaise – högsta mode på 1760-talet. Den sk "spelkortsklänningen". Mangateckning av Natalia Batista, Nosebleed Studio. Till vänster: Hertig Karl. Mangateckning av Joakim Waller, Nosebleed Studio.

Manga Royals. Kunglig historia i mangastil.

Fotograf: Jens Mohr, Statens historiska museer
Dräkten är en Robe a’ la Francaise – högsta mode på 1760-talet. Dekoren på framsidan håller formen med hjälp av hoprullade spelkort. Därför brukar den kallas ”spelkortsklänningen”. Vem som burit den från början vet vi inte. Den kom till Livrustkammaren 1917 och hade då tillhört journalisten Ebba de la Gardie. Hon skrev om mode och kändisar i bland annat Svenska dagbladet, Stockholms dagblad och Stockholmstidningen, ofta under signaturen Comtesse G (grevinnan G). Mangateckning av Natalia Batista, Nosebleed Studio.

Livrustkammaren Manga Royals. Tsar Alexander. Tecknad av Linn Olsson, Nosebleed Studio..jpg

Livrustkammaren Manga Royals. Drottning Sofia. Teckning av Joakim Waller, Nosebleed Studio

Fotograf: Fotomontage Samuel Lind
Drottning Sofia. Teckning av Joakim Waller, Nosebleed Studio. Utställning Manga Royals - kunglig historia i mangastil på Livrustkammaren.

Manga Royals jpeg Drottning Sofia Mangateckning av Joakim Waller, Nosebleed Studio

Livrustkammaren Manga Royals. Tsar Alexander. Tecknad av Linn Olsson, Nosebleed Studio.

Fotograf: Fotomontage: Samuel Lind
Tsar Alexander. Tecknad av Linn Olsson, Nosebleed Studio. Utställningsbild till Manga Royals - kunglig historia i mangastil på Livrustkammaren.

Kronprinsessan Victorias bröllopsklänning

Fotograf: Jens Mohr, Statens historiska museer
Dräkten är av vitt, guldinvävt siden med ett mönster i guld och silver i form av blåklint och råg. Den användes av den svenska kronprinsessan Victoria när sonen prins Gustaf Adolf gifter sig med sin trolovade Margaret, dotter till den brittiska prins Arthur den 15 juni 1905, i Windsor Castle utanför London. Dräkten kommer från Augusta Lundins ateljé i Stockholm, Sveriges första internationellt kända modeskapare och levererade ofta kläder till hovet.

Tsar Alexanders sidendräkt

Fotograf: Jens Mohr, Statens historiska museer
Dräkt med rock, väst och byxor. Byxorna och västen sitter ihop – en ”onepiece” från sent 1700-tal. Materialet är siden- och silvertyg med paljettbroderier. På insidan är dräkten fodrad med linne och siden.

Drottning Sofias turnyrklänning

Fotograf: Jens Mohr, Statens historiska museer
Dräkten med livstycke och kjol med turnyr är tillverkad på 1870-talet. Den tilltagna bakdelen stöttades ofta av en kudde eller en ställning av metallband. Livstycket är stagat med valbarder. Materialen är siden och bomull, ärmarna är av tyll.

Kung Karl X Gustavs rustning

Fotograf: Jens Mohr, Statens historiska museer
Rustningen är tillverkad 1657. Den består av nio olika delar samt har en sluten hjälm. Dekoren är etsad och punsad.

Gustav III:s jaktdräkt

Fotograf: Jens Mohr, Statens historiska museer
Uniformen består av rock, väst och knäbyxor i ylletyg, silkessammet samt band, så kallade galoner, av guld- och silver. Stövlar av svart läder med band av sämskskinn, överklätt med guldgalon. Dräkten är sydd av skräddaren LeDuc 1771.

Seriebok. Manga Royals - Kungliga kläder i mangastil -omslag

Manga Royals – Kungliga kläder i mangastil är en bilderbok med illustrerade verk av svenska kungligheter, de historiska kläderna de bar och ger dem liv igen i mangastil! Detta är resultatet av ett samarbete mellan mangatecknarkollektivet Nosebleed Studio och Livrustkammaren, museet om Sveriges kungliga historia.Författare/illustratörer: Natalia Batista, Linn Olsson, Joakim Waller, Magnolia Winroth och Felix Östergård. Åldersgrupp: 9 år uppåt. Säljs i Livrustkammarens museibutik