1. Start
  2. Påminnelse! Pressvisning nyöppning av Livrustkammaren 13 juni

Påminnelse! Pressvisning nyöppning av Livrustkammaren 13 juni

Välkommen till pressvisning på Livrustkammaren torsdagen den 13 juni kl 09.00-11.00. Efter drygt ett års ombyggnadsarbete står en ny permanent utställning på plats i de anrika valven på Stockholms slott

Välkommen till pressvisning på Livrustkammaren torsdagen den 13 juni kl 09.00-11.00. Efter drygt ett års ombyggnadsarbete står en ny permanent utställning på plats i de anrika valven på Stockholms slott.

Livrustkammaren i Stockholm är ett av Sveriges äldsta museer och samlingarna från den svenska kungliga historien är unik och saknar motsvarighet både i Sverige och utomlands. Den 17 juni kl 15.00 invigs Livrustkammarens nya utställning av H.M. Konungen, i närvaro av H.M. Drottningen och kulturminister Amanda Lind.

– Efter 40 år med i princip samma utställning är det dags att uppdatera den kungliga historien och monarkins makt. Ny forskning och kunskap gör att det finns mycket nytt att lyfta fram och berätta, säger Malin Grundberg, museichef vid Livrustkammaren. Den nya utställningen kommer att visa fler perspektiv och inte minst drottningarnas och prinsessornas betydelse kopplat till föremålen.

En av nyheterna är också att 1800- och 1900-talen och vår samtid lyfts fram ännu tydligare och tar in den kungliga historien även i ett internationellt perspektiv och in i demokratins tidevarv. Efter ombyggnaden kommer besökarna att kunna ta del av en mer pedagogisk och tillgänglig berättelse, bland annat genom en kronologisk berättelse och nya interaktiva stationer.

Besökarna kommer även nu att få möta de populära ”highlightsföremålen” som Gustav II Adolfs häst Streiff, som han red på i slaget vid Lützen (1632), Karl XII:s uniform, Gustav III:s maskeraddräkt, tsar Ivans hjälm och Lochnerrustningen. Några föremål som fått en mycket mer framträdande plats i den nya utställningen är prinsessan Sofia Magdalenas bröllopsklänning (1700-talet) och Kronprinsessan Victorias myndighetsklänning (1995).

Bland de föremål som bara visats tillfälligt tidigare, men som nu får en permanent plats, är drottning Kristinas kröningsmantel, Fredrik (I) karolinska uniformsrock, prinsessan Sibyllas lindblomsgröna klänning som bars vid Gustaf V:s 90-årsfirande och prinsessan Sofia Albertinas klänning.

Livrustkammaren i ny skrud

Livrustkammaren och den tidigare utställningen skapades 1978 av Sven Ivar Lind och Gösta Hillfon. Den nya utställningen har en ny uppdaterad gestaltning, men den magiska Livrustkammarkänslan finns kvar. Formgivarna Tove Alderin Studio/TAS och JAC.TA Collaboration har sett till att skapa en vacker och stämningsfull utställning som kommer att hålla i många år. Rustik elegans har varit ett ledord i formgivningen som skett både i dialog med 1700-talsslottet och med våra vackra föremål.

Läs mer och se trailer!

https://livrustkammaren.se/sv/utstallningar/nyoppning

Program pressvisning 13 juni

Kl 9.00 Museichef Malin Grundberg och intendent Sofia Nestor presenterar utställningen i Stensalen på Livrustkammaren.

Kl 9.15 Visning av Livrustkammarens nya permanenta utställning av museichef Malin Grundberg, intendent Sofia Nestor och intendent Andreas Olsson.

Kl.11.00 Pressvisningen avslutas.

I museet finns fler medarbetare från Livrustkammaren på plats för att svara på frågor.

Möjlighet finns att fotografera och filma i utställningen.

Se tidigare pressmeddelande och fler pressbilder : http://livrustkammaren.se/sv/mynewsdesk#/pressreleases/nyoeppning-av-livrustkammaren-den-17-juni-foersta-foeremaalen-paa-plats-2867509

Välkomna!

Anmälan till pressvisningen till pressansvarig maria.rosen@shm.se senast 10 juni.

Vänligen uppge namn, roll och uppdragsgivare.

Streiff

Fotograf: Helena Bonnevier/Statens Historiska museer
Streiff var den häst som Gustav II Adolf red vid Lützen 1632. Hästen sårades i halsen under slaget, men dog först i Wolgast 1633. Efteråt monterades skinnet på en furustomme och ställdes ut i Livrustkammaren på Slottet Tre Kronor. Sadeln var en gåva från drottning Maria Eleonora då hon besökte Gustav II Adolf i fält 1629–1630.

Fredrik I karolinska rock

Fotograf: Helena Bonnevier/Statens Historiska museer
Fredrik I karolinska rock från 1716 är en av totalt fyra bevarade karolinska klädesrockar.

Benskena med rustningssko

Fotograf: Helena Bonnevier
Benskena med rustningssko till den förgyllda mässingsrustningen som Johan Gyllenstierna bar då han red i Karl X Gustavs begravningsprocession 1660. Den gyllene ryttare representerade där den avlidne kungen och det eviga kungadömet.

Tronföljarvaggan

Fotograf: Jens Mohr, Statens Historiska museer
Paradvaggan från 1655 används än idag vid dopet av tronföljare. Senast var det prinsessan Estelle som låg i den och hon var den första kvinnliga tronföljaren på över 350 år som fått ligga i den. Kronprinsessan Victoria har däremot inte fått ligga i den vid sitt eget dop, den jämlika tronföljden för män och kvinnor hade då ännu inte hunnit träda i kraft. Den nyfödde Karl (XI) fick vaggan i gåva av modern Hedvig Eleonoras föräldrar, hertigparet av Holstein-Gottorp.

Sibyllas klänning

Fotograf: Helena Bonnevier, Statens Historiska museer.
Sibyllas lindblomsgröna klänning buren på Gustaf V:s 90-årsdag 1948.

Modedocka

Fotograf: Helena Bonnevier, Statens Historiska museer.
Långt innan det fanns modemagasin skickades dockor klädda i det senaste runt mellan hoven i Europa. Den lilla damen visar modet i samhällets högsta skikt i slutet av 1500-talet. Dockan är klädd enligt spanskt mode, i en tvådelad klänning med styvt liv av siden och spets av guldtråd. Dockan har troligen tillhört Katarina, född 1584 och dotter till Karl IX. Sedan en modedocka spelat ut sin roll kunde den användas som leksak.

Gustav Vasas krönta hjälm

Fotograf: Helena Bonnevier, Statens Historiska museer.
Inköpt i 1540 i Augsburg. Detta är en av få krönta hjälmar som bevarats i världen.

Maria Eleonoras hjärteduk

Fotograf: Helena Bonnevier, Statens Historiska museer
Hjärteduken var den duk där Maria Eleonora förvarade kungens hjärta fram till hans begravning. Hjärtat hade tagits ut ur kroppen vid balsameringen och Maria Eleonora tog hand om det och förvarade det i en guldask. Hon ansågs av herrarna i rådet och förmyndarregeringen vara en ganska besvärlig person, och inte minst detta gillade man inte. Hon sörjde alldeles för intensivt och gjorde inte som herrarna ville. En tid efter begravningen lades hjärtat ner i graven.

Kyritzryttaren

Fotograf: Statens Historiska museer
Rustningen ingick i Karl X Gustavs begravningståg den 4 november 1660. Kyritzryttaren symboliserar den döde kungen och det eviga kungadömet i sorgetåget.

Sofia Magdalenas brudklänning

Fotograf: Helena Bonnevier, Statens Historiska museer
Prinsessan Sofia Magdalenas klänning – en robe du cour – är av silverbrokad och har ett tre meter långt släp. Den fanns med i hennes trousseau, hennes samlade tillhörigheter, när hon lämnade sitt gamla hemland för det nya.

Gustav III bröllopsdräkt

Fotograf: Helena Bonnevier, Statens Historiska museer.
Gustav (III):s dräkt (rock, väst, byxor) beställdes från Paris. Tillverkad i pärlemorskimrande silvertyg med applikationsbroderi i blå metallfolie, guldpaljetter och guldtråd. Rocken har en fastsydd serafimerkraschan.

Erik XIV:s kröningsmantel

Fotograf: Statens Historiska museer
Purpurfärgad kröningsmantel tillverkades till Erik XIV:s kröning 1561. Manteln är det äldsta plagg som bevarats från en svensk kröning. Efter Erik XIV har manteln burits av Johan III (1569), Karl IX (1607) och Gustav II Adolf (1617) vid deras respektive kröningar.