Premiär för Lilla Rustkammaren, utställningen Mästarprovet och filmen om Livrustkammaren.
Lagom till höstlovet, den 23 oktober, är det premiär för Lilla Rustkammaren, ett nytt rum i museet där de yngsta besökarna kan upptäcka och utforska Sveriges kungliga historia. Samtidigt öppnar utställningen Mästarprovet – en rustning blir till som bygger på ett projekt där rustningssmeden Albert Collins tillverkat en rustning enligt förlaga från Livrustkammarens rustningar från 1500-talet.
Lilla Rustkammaren – magiskt kungliga upplevelser för barn
Som en fortsättning till Livrustkammarens nya basutställning som öppnade i juni 2019 är det nu dags att öppna Lilla Rustkammaren, ett permanent rum med aktiviteter och upplevelser för barn. Nu välkomnar vi våra yngre besökare att se och uppleva vår kungliga historia ut ett nyfiket barnperspektiv. I Lilla Rustkammaren har vi tagit ett kliv ut ur montrarna och rakt in i den kungliga, förunderliga historien. Under den glimrande stjärnhimlen händer magiska saker! Balansera en krona på ditt huvud, kryp in under drottning Kristinas mantel, utforska kuriosakabinettet och upptäck konservatorns ateljé. Men vad gör hundporträtten på väggen här? Och vad är det som luktar på slottet? Rekommenderad ålder upp till 12 år.
- Äntligen öppnar vårt efterlängtade och mycket efterfrågade rum för barn i Livrustkammaren. Barn och unga och deras familjer är viktiga besökare för oss. Vårt tidigare mycket populära lek- och lärrum har fått namnet Lilla Rustkammaren och knyter an till museets innehåll på ett lekfullt och roligt sätt. Tillsammans med interaktiva inslag i vår nya basutställning som öppnade förra året kommer Lilla Rustkammaren att göra ett besök i Livrustkammaren till en upplevelse för såväl stora som små, säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren.
Unik hantverksskicklighet i utställningen Mästarprovet
Hur ser en nytillverkad rustning ut skapad med en av Livrustkammarens, och Europas, finaste rustning som förebild? *) Hur går det till att göra en rustning och vad använder man för verktyg och metoder? I utställningen Mästarprovet - en rustning blir till får vi möta rustningsmakaren Albert Collins som har utfört ett mästarprov i just rustningssmide.
Mästarprovet bygger på ett projekt där Albert Collins tillverkat en rustning som kan ha varit gjord i Sverige på 1560 talet. Syftet har varit att återinföra rustningsmakeriet som officiellt yrke som man kan ta gesäll- och mästarbrev i.
I utställningens bilder och film får man ta del av tillverkningen som har skett med traditionella metoder med rekonstruerade verktyg från 1500-talet. Här finns den färdiga rustningen, rekonstruktioner av underplaggen och delar av rustningen att prova på egen hand. Ett unikt mästarprov både kvalitet och hantverksskicklighet.
Mästarprovet – en rustning blir till är en tillfällig utställning som pågår till och med den 30 september 2021. Utställningen är ett samarbete rustningsmakare Albert Collins.
*) Förlagorna är främst två rustningar tillverkade i Arboga 1560-64 Lrk2616 och Lrk2610, samt skriftliga källor, förteckningar från Arboga faktori, riksarkivet mm. Rustningen är ingen exakt kopia av någon av dem, men en trovärdig tolkning av en rustning som kan ha tillverkats i Sverige på 1560-talet.
- Vi är glada att öppna den tillfälliga utställningen Mästarprovet. Den anknyter på ett fint sätt till Livrustkammarens ursprung som just rustkammare och allt det arbete som ligger bakom museets föremål, inte minst rustningarna. Vi vet att historiskt hantverk lockar även idag och nu kan besökare se hur en rustning blir till, säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren.
Kungliga kammare och förråd – filmen om Livrustkammarens historia
I museets hörsal visar vi den nyproducerade filmen Ett museum blir till – berättelsen om Livrustkammaren. Efter en spännande museiupplevelse i utställningen kan du nu slå dig ner i hörsalen och följa med på en lekfull, filmisk resa ledd av en mycket speciell ciceron, den lilla slottsmusen och hans vänner. I filmen görs några nedslag i Livrustkammarens långa och mångfacetterade förflutna. Det berättas om hur kungliga kammare och förråd med sina samlingar genom historien omvandlas till museet om Sveriges kungliga historia.
Arbetsgrupp Livrustkammaren
Ansvarig beställare: Malin Grundberg, museichef
Övergripande projektledare: Jonas Lindwall, intendent
Lilla Rustkammaren: Sofi Hjort, intendent
Mästarprovet: Jonas Lindwall, intendent och Albert Collins, rustningssmed
Grafisk formgivare: Charlotta Andersson
Filmprojekt Ett museum blir till – berättelsen om Livrustkammaren: Andreas Olsson
Kontakt Albert Collins/ Via Armorari www.viaarmorari.com viaarmorari@yahoo.com 0709-72 66 73