1. Start
  2. Pressvisning 25/9 kl 15 av "Maria Eleonora - hjärtats drottning"

Pressvisning 25/9 kl 15 av "Maria Eleonora - hjärtats drottning"

I Livrustkammarens färgstarka lilla utställning med hjärtat i fokus ges nya perspektiv på en drottning som genom århundraden fått ett sällsynt dåligt anseende – krigarkungen Gustav II Adolfs maka och drottning Kristinas mor Maria Eleonora. Möt drottningen som bevarade sin döda mans hjärta i en ask och vars dramatiska liv präglades av skönhet och lyx, maktspel och nattsvart sorg.
Hjärtligt välkommen till pressvisningen 25/9 kl 15 av Livrustkammarens nya utställning Maria Eleonora - hjärtats drottning.

I Livrustkammarens färgstarka lilla utställning med hjärtat i fokus ges nya perspektiv på en drottning som genom århundraden fått ett sällsynt dåligt anseende – krigarkungen Gustav II Adolfs maka och drottning Kristinas mor, Maria Eleonora. Möt drottningen som bevarade sin döda mans hjärta i en ask och vars dramatiska liv präglades av såväl skönhet och lyx som maktspel och nattsvart sorg.


Genom århundraden har drottningen Maria Eleonora (1599-1655) fått ett sällsynt dåligt anseende. Hon kallades visserligen för den vackraste drottningen i Europa, men betraktades redan under sin livstid som våpig, hysterisk och korkad. 2010 utkom Moa Matthis bok Maria Eleonora – drottningen som sa nej. Med genusperspektiv på det förflutna har Matthis skrivit om historien kring Maria Eleonora.

- Liksom boken framställer Maria Eleonora på ett nytt sätt, vill vi också göra det i utställningen. Att Maria Eleonora var en kvinna i ett samhälle dominerat av manliga maktstrukturer är väsentligt i vår förståelse av omdömena om henne, säger museichef Malin Grundberg.

I utställningen möts vi av hjärtat som symbol för kärlek och blodsband, men också av det fysiska hjärtat. Bland de fantasieggande föremål är kanske det mest uppseendeväckande den bevarade hjärteduken, där Gustav II Adolfs hjärta lades efter hans död och som Maria Eleonora bar med sig i ett guldskrin.

Pressvisning: 25/9 kl 15 
Var: Livrustkammaren, Slottsbacken 3, Stockholm
Utställningens namn: Maria Eleonora - hjärtats drottning
Utställningsperiod:  27 september 2013  t o m 14 mars 2014
Producent: Ann Grönhammar
Utställningsarkitekt: Karin Robling



Maria Eleonora - Hjärtats drottning (med text)

Fotograf: Livrustkammaren
I denna lilla färgstarka utställning med hjärtat i fokus ges nya perspektiv på en drottning som genom århundraden fått ett sällsynt dåligt anseende – krigarkungen Gustav II Adolfs maka och drottning Kristinas mor Maria Eleonora. Möt drottningen som bevarade sin döda mans hjärta i en ask och vars dramatiska liv präglades av såväl skönhet och lyx som maktspel och nattsvart sorg.

Maria Eleonora - Hjärtats drottning (utan tår)

Fotograf: Livrustkammaren
I denna lilla färgstarka utställning med hjärtat i fokus ges nya perspektiv på en drottning som genom århundraden fått ett sällsynt dåligt anseende – krigarkungen Gustav II Adolfs maka och drottning Kristinas mor Maria Eleonora. Möt drottningen som bevarade sin döda mans hjärta i en ask och vars dramatiska liv präglades av såväl skönhet och lyx som maktspel och nattsvart sorg.

Kärleksringen - Gustav II Adolf & Maria Eleonora

Fotograf: Erik Lernestål
Den märkliga ringen i guld och emalj har en vändbar medaljong som visar porträtten av Gustav II Adolf och Maria Eleonora. De gifte sig 1620 på Slottet Tre Kronor. Maria Eleonora kom från kurfurstefamiljen Brandenburg. Inköptes hösten 2012 vid antikmässan i Nordiska museet och har tidigare ingått i en tysk privatsamling.

"Hjärteduken"

Fotograf: Livrustkammaren
”Hjärteduken”, tyget som kungens hjärta låg i, när Maria Eleonora fick det. Var det direkt efter balsameringen i Weissenfels? Eller lät hon hämta det till Spandau i Berlin? Hon förvarade hjärtat i en guldask. Efter kungens gravsättning i Riddarholmskyrkan tvingades hon lägga ner hjärtat i kistan. Senare forskning visar att hon följde en etablerad sedvänja, som ger ny förståelse för agerandet.

Modedockan Pandora ca 1590

Fotograf: Erik Lernsestål
En slags föregångare till våra dagars modejournaler för hoven i Europa. En liten dam, klädd enl det spanska modet i tvådelad klänning. Dessa skickades ut från politiskt och kulturellt ledande länder för att diktera modet. Enl traditionen är den gjord av ”konung Carl den Nijondes prinsessa” Karl IX var far till Gustav II Adolf. Prinsessan är troligen Katarina, halvsyster till Gustav II Adolf

Maria Eleonora, 1599-1655, prinsessa av Brandenburg

Fotograf: Nationalmuseum
Maria Eleonora, 1599-1655, prinsessa av Brandenburg, drottning av Sverige, gift med kung Gustav II Adolf. Porträtt på Nationalmuseum i Stockholm av holländaren Michiel Jansz van Mierevelt. Olja på duk. 1619.