1. Start
  2. Pridevisningar; Kung Kristina – en Queer Queen. i ”Bilder av Kristina” under Prideveckan

Pridevisningar; Kung Kristina – en Queer Queen. i ”Bilder av Kristina” under Prideveckan

Följ med på en pridevisning i utställningen "Bilder av Kristina". Möt en av 1600-talets superkändisar – drottning Kristina. Få historiska personer är så omtalade och kontroversiella, bilderna av Kristina är många och motstridiga. Hon var flickan som blev kung, som bestämde sig för att gå sin egen väg. Livrustkammaren bjuder alla med pridearmband "Kom två och betala för en" under prideveckan.

Följ med på en pridevisning i utställningen Bilder av Kristina. Möt en av 1600-talets superkändisar – drottning Kristina. Få historiska personer är så omtalade och kontroversiella, bilderna av Kristina är många och motstridiga. Hon var flickan som blev kung, som bestämde sig för att gå sin egen väg. Hon vägrade gifta sig, klädde sig ibland som en man, abdikerade, stack ut i Europa, konverterade och bosatte sig i Rom. Under hela prideveckan erbjuds alla med pridearmband att kom två och betala för en. Visningarna ges dagligen kl 15 från 30 juli tom 3 augusti i Livrustkammaren                              

Teorier och gravöppning
Hennes sätt att ständigt bryta mot samtidens förväntningar har lett till att hennes biologiska och sociala kön har diskuterats och ifrågasatts. När Kristinas grav öppnades i Rom 1965 gick det så långt att forskarna lät röntga hennes kranium och bäcken för att ta reda på om hon varit en ”normal” kvinna. Bakom undersökningen låg bl a teorier, lanserade på 1930-talet av en professor i gynekologi, som hävdade att Kristina var ”pseudo-hermafrodit”. Trots att röntgenbilderna visade att hon var en kvinna, lever hermafroditteorin vidare än idag.

Ikon
Idag är Kristina en ikon bland många lesbiska och transpersoner. Hennes brott mot rådande normer har tillåtit andra att ge henne en mängd sexuella identiteter: trans-, bi-, homo-, hetero- eller var hon asexuell? 400 år efter Kristinas död fascinerar hon oss fortfarande och hennes livsöde aktualiserar frågor kring makt, kön och identitet! 

När: Dagligen under Stockholm Pride 30 juli – 3 augusti kl 15
Var: På Livrustkammaren, Slottsbacken 3 (i Kungliga Slottet)
Entré: Gå in två till priset av en i Livrustkammaren med Pridearmband hela festivalen! 90 kr/vuxen.
Fri entré för barn och ungdomar t o m 18 år
Museets öppettider: 10-18

Om utställningen:
Livrustkammaren.se/bilderavkristina

"En fenomenal utställning"QX

"En gåtfull drottning" DN

"Sveriges mest kända normbrytare" SvD

Pridevisningar; Kung Kristina – en Queer Queen. i ”Bilder av Kristina” under Prideveckan

Drottning Kristina (1626-1689), 2009

Historiskt porträtt av Drottning Kristina (1626-1689) av serietecknaren och illustratören Loka Kanarp. Serien ingår i "Pärlor och patroner — 60 historiska kvinnoporträtt" (2009).

Christina of Sweden – The Androgynous Queen. Konstverk ur serien The Regal Twelve av Alexia Sinclair.

Fotograf: Foto: Alexia Sinclair
The Regal Twelve är en serie digitala konstverk som kombinerar hundratals fotografiska element och illustrationer. Christina of Sweden – The Androgynous Queen placerar Kristina i en skog som gudinnan Artemis (grek. Diana) – jägare och beskyddare. Masken representerar andra ansikten och anspelar på Kristinas könsöverskridande beteende. http://publish.mynewsdesk.com/se/edit/images

Drottning Kristina i Palazzo Corsini, 1908

Fotograf: Statens Museum for Kunst, Danmark
Kristina lyfter upp kjolen för att värma baken mot brasan. Hennes tvetydiga könstillhörighet understryks av pipan och att hon beträder en traditionellt manlig sfär, den andliga och intellektuella. Olja på duk, Kristian Zahrtmann. Statens Museum for Kunst, Danmark

”Transvestiten” Kristina, 1656

Fotograf: Kungl biblioteket
”Transvestiten” Kristina gränsle på en häst iförd manskläder under resan till Frankrike, 1656. Reproduktion, samtida kopparstick av Saincton.