SPIT- Queer digital performance i Livrustkammaren om makt, sårbarhet och sexualitet - påminnelse
Mellan 29 april och 8 maj 2022 visas en digital performance med queertema i Livrustkammaren, projektet SPIT. I museets historiska miljöer får besökarna uppleva ljud och bild i samspel med museets permanenta samlingar. I hörsalen visas video, bilder och föremål samt liveföreställning.
SPIT är ett samarbete mellan Carl Olof Berg och matt lambert. Samarbetet mellan Berg och lambert påbörjades i augusti 2019 med syfte att undersöka olika perspektiv på maktpositioner, sårbarhet och sexualitet. SPIT undersöker saliv i förhållande till kroppen och dess existens i arkiv, dokument, koreografi, föremål och tid. Utifrån lamberts tidigare arbete med Livrustkammarens bibliotek och arkiv kontaktade Berg och lambert museet som plats för projektet. Under 2020 och 2021 har projektet tagit form genom bland annat dans, film och fotografering i Livrustkammarens utställningsrum. Fri entré.
SPIT live performance äger rum den 7 maj kl.15 på Livrustkammaren. 30-40 min. Gratis biljetter kan bokas via Tickster.
I SPIT medverkar även Jennifer Drotz Ruhn som fotograf/videograf, Bernt Karsten Sannerud med audio/ljud och Phia Hokkanen med scenkostym. Projektet stöds av Internationella dansprogrammet på Konstnärsnämnden och Konstverkets produktionsresidens på SITE Sweden.
matt lambert (1989)
matt lambert är doktorand på Konstfack och HDK Valand och grundare av The Fulcrum Project. lambert har en MA i kritiskt konsthantverk och en MFA i metallsmide. matts arbete har ställts ut i flera länder, bl a: Turner Contemporary i Margate, ArkDes och Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm, Museo de la Ciudad i Valencia och Walker Art Center i USA. lambert representerade USA i HOW Museum i Shanghai, representerade Norges bästa konsthantverk på Salon del Mobile i Milano och var inbjuden konstnär på Benakimuseet under Athens Jewelry Week. lambert har skrivit för Art Jewelry Forum, Garland, Metalsmith Magazine, Norwegian Craft och katalogerna till Athens Jewelry Week.
Carl Olof Berg (1975)
I sitt konstnärsarbete som koreograf, artist och regissör undersöker Berg queera perspektiv på manlighet, intimitet, sexualitet och maktstrukturer. Genom sina samarbeten inom dans, teater och konst presenterar han solidarisk performancekonst för en bred publik. Bland hans nuvarande uppdragsgivare finns GöteborgsOperans Danskompani, Riksteatern och Folkteatern Gävleborg. Bergs verk om queer manlighet har presenterats på internationella arenor som t.ex. Centre Cultural Mocambicano i Maputo, Segal Theatre vid CUNY i New York, Rockelmann & i Berlin och Musee la Vergeur i Reims. Foto:Jennifer Drotz Ruhn
.
PRESSKONTAKT
Maria Rosén
Pressansvarig och kommunikatör
Tel/Mob: +46 (0)8-402 30 15
e-post: maria.rosen@shm.se
Statens Historiska museer