1. Start
  2. Om museet
  3. Museet om Sveriges kungliga historia

Museet om Sveriges kungliga historia

Praktfulla, vackra dräkter och glittrande vagnar berättar om sagolika kröningar, bröllop och begravningar vid det svenska hovet. Upptäck ett av Sveriges äldsta museer i Gamla stan i centrala Stockholm.

I slottets källarvalv

Livrustkammaren ligger i Kungliga slottets sydöstra hörn, med ingång från Slottsbacken. Det är ett fristående museum och hör alltså inte ihop med slottets övriga museer. Museerna har olika entréer och biljetter. Det är kostnadsfritt att besöka Livrustkammaren.

Foto: Erik Lernestål/SHM.

Ett av Sveriges äldsta museer

Livrustkammaren är ett av Sveriges äldsta museer. Från början var museet det svenska kungahusets förråd av dräkter, rustningar och vapen men har sedan 1885 varit ett museum öppet för allmänheten. Museet har flyttat mellan olika lokaler och har sedan 1978 funnits i Kungliga slottet.

Utforska välkända kungliga föremål

I Livrustkammaren kan du ta del av Sveriges kungliga historia från de senaste 500 åren. Bekanta dig med den uppstoppade hästen Streiff, Karl XII:s leriga blå uniform från 1718, drottning Sofia Magdalena spektakulära bröllopsklänning från 1766 och Gustav III:s kläder från maskeradbalen 1792 och mycket mer.

Foto: Erik Lernestål/SHM
Monter med en mycket vid guldfärgad klänning och en likaså guldfärgad mansdräkt.

Utställningen om Sveriges kungliga historia

Museets utställning är kronologiskt uppbyggd med dräkter och föremål från Sveriges kungligheter från Gustav Vasa till idag.

Aktuella utställningar

Vi har även tillfälliga utställningar. Just nu visas Mästarprovet där du möter rustningsmakaren Albert Collins som har utfört ett mästarprov i rustningssmide.

Foto: Ylva Sundgren

Kungligt kul för hela familjen!

I Lilla Rustkammaren stiger du in i en förtrollad värld. Prova klänningar och riddarkläder, lek, läs och rita. Eller följ med Slottsmusen på en spännande tur i museet. Vi erbjuder ett flertal aktiviteter och program för familjer och barn.

F

Planera ditt besök

Evenemang

Delta i evenemang, både på plats och online. Ibland behöver du boka biljett.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev