190613_Lrk_vägledning_112web_topp
Foto: Erik Lernestål, Livrustkammaren/SHM (CC BY)

Samlingarna

I Livrustkammaren finns över 30 000 föremål. Flertalet har anknytning till svenska kungligheter från Gustav Vasa och fram till idag.

Från början var museet det svenska kungahusets förråd av dräkter, rustningar och vapen. Under 1800-talet öppnade museet för besökare. Samlingarna består framför allt av praktföremål, dräkter och paradrustningar från kungliga ceremonier och vapen som ingått i kungafamiljernas samlingar. Dessutom finns kröningsvagnar och praktkarosser från hovstallet.

Välkända kungliga föremål

Vissa föremål har bevarats för att de varit med vid särskilt viktiga historiska ögonblick. Gustav II Adolfs uppstoppade häst Streiff från slaget vid Lützen 1632 och Gustav III:s maskeraddräkt från attentatet på operan 1792 är sådana exempel.

Monter med en sadelklädd häst och ett flertal andra föremål.
Gustav II Adolfs uppstoppade häst Streiff finns att se i den permanenta Utställningen om Sveriges kungliga historia. Foto: Erik Lernestål, Livrustkammaren/SHM (CC BY)

Unika samlingar från 1600-talet

Museets samlingar från 1600-talet är unika. De magnifika mansdräkterna och praktfulla sadlarna och schabraken har få motstycken i världen. Samlingarnas värde ökas dessutom genom den omfattande dokumentation som finns i form av inventarier, kvitton och räkenskaper som gör att vi ofta känner till inte bara vem som ägt föremålet utan också vem som har tillverkat det och för vilket tillfälle. Praktföremålen kompletteras av enklare ting som också är väldokumenterade eftersom de har ingått i hovets förvaltning.

Sök i vår databas

Söker du fotografier av särskilda föremål, kan du söka i vår databas. 

Foto: Erik Lernestål/SHM

Föremålsbilder

Om du har frågor om föremålsbilder kan du mejla bilder@shm.se

Samlingsbesök

Vill du studera föremål eller göra ett besök i våra samlingar? Du är välkommen att kontakta vår Samlings- och forskningsavdelning.

Foto: Erik Lernestål/SHM

Frågor om samlingarna

För frågor om samlingarna, mejla vår samlingsenhet på
samlingar@livrustkammaren.se

Foto: Jens Mohr/SHM