Kalendarium

Format: 2021-03-06
F
När:
11 mar
Tid:
18.00
Pris:
80 kr

Mästarprovet - en rustning blir till

Hur ser en nytillverkad rustning ut skapad med en av Livrustkammarens, och Europas, finaste rustning som förebild? Hur går det till att göra en rustning och vad använder man för verktyg och metoder?

Hösten 2019 blev Albert Collins den förste rustningsmakarmästaren i Sverige på närmare 250 år. Under föredraget berättar Albert Colins om sitt arbete med att tillverka mästarprovsrustningen, men också om hur rustningstillverkningen såg ut i Sverige under 1500-talet. Albert Collins berättar om 1500-talsrustningen, dess funktion, tillverkning och användningsområden.

Föredraget sker digitalt

För att ta del av föredraget behöver du en dator eller mobiltelefon med internetuppkoppling. För att ansluta till föredraget kommer du få en inbjudan via mejl till den mejladress som du angav vid biljettköp samma dag som föredraget äger rum.

Köp biljett på Tickster

Mer info Mindre info
B
När:
23 mar
Tid:
Till och med 5 mars Kl.13
Pris:
Gratis

Sportlov i Livrustkammaren – live på Facebook

Du kan inte komma till Livrustkammaren. Då kommer Livrustkammaren till dig. Riddarklubben, museets barnklubb, hjälper dig att utforska olika delar av den kungliga historien.

Vi kommer dyka ner i Gustav Vasas rustkammare, visa hur svärd och rustningar funkar. Vi kommer ha en ställföreträdande näsa på plats i Lützen 1632. Vi kommer ha styvkjol Grand Prix. Kolla på Adolf Fredriks vrålåk från 1751 samt hetsäta semlor. Vi kommer berätta om sporternas sport - fottorneringen, rustningar för barn, eldrör osv.

Delta i Facebook-evenemanget

Mer info Mindre info
F
När:
25 mar
Tid:
kl.18.00
Pris:
Pris: 80 kr, medlemmar i Livrustkammarens Vänner 49 kr

Drottning Sofia - digitalt föredrag

Sofia av Nassau föddes på slottet Biebrich i Wiesbaden 1836. Hon gifte sig på samma slott 1857 med prins Oscar och 1872 blev hon Sveriges och Norges drottning. Cecilia Lagersvärd från Livrustkammarens Vänner, berättar om hennes uppväxt och familj i Tyskland och hennes liv i Sverige efter giftermålet med den blivande Oscar II.

Digitalt evenemang

Föredraget är digitalt och kommer sändas via Zoom. För att ta del av föredraget behöver du en dator eller mobiltelefon med internetuppkoppling. Du får en inbjudan via mejl med länk till föredraget och instruktioner till den mejladress som du angav vid biljettköp.
 

Boka biljett på Tickster 

Mer info Mindre info