Katanas japanska svärd i fakta och fiktion Livrustkammaren

Katanas

japanska svärd i fakta & fiktion

30 mars 2017 – 7 januari 2018

Du har sett det, men vad är det? Katanas är en lättsmält utställning om ett mytomspunnet stycke hårt stål. Från att ha varit krigarens identitetmarkör i japansk samurajkultur har svärdet blivit hollywoodhjältens favoritvapen. Genom tid och rum har katanans betydelse varierat. Det japanska svärdet är i sin nuvarande form cirka 1000 år gammalt och intresset för det har knappast avtagit. 

I utställningen Katanas visar vi ett antal japanska svärd ur Livrustkammarens vapensamling. Här får du bekanta dig med vad ett japanskt svärd egentligen är och kan vara och möter fiktiva karaktärer som inte tvekar att dra sin katana.

Samurajens själ

I japansk tradition kunde svärdet ha en närmast religiös betydelse. Det var en del av de kejserliga regalierna och kunde representera gudomlig närvaro. Även om flera olika samhällsgrupper kunde bära svärd kanske de flesta förknippar det japanska svärdet med samurajen. Svärdet var det föremål som tydligast visade vem samurajen var – en krigare och en del av samhällets elit. Det japanska svärdet sågs som en förlängning av samurajen och beskrevs som samurajens själ. Endast dessa samurajer fick bära två svärd i Edo-periodens Japan (1603-1867) och minst ett svärd bars alltid, till och med till sängs.

Den ceremoniella och traditionella tillverkningen har bidragit till fascinationen för japanska svärd och uppfattningen att de är närmast övernaturliga i sin funktion.

Rule of cool

De japanska svärdens mytomspunna bakgrund har gett dem en speciell roll i dagens populärkultur. Ständigt görs jämförelser mellan japanska och andra svärd. De dyker upp i alla möjliga sammanhang och enligt Rule of Cool är det japanska svärden coolare än andra vapen. Katanan blir i populärkulturen en lätt igenkännbar symbol för Japan och ett formidabelt vapen i skickliga händer. Kvalitén på bladet och mystiken mellan svärdet och dess ägare betonas ofta i film, serier, litteratur och dataspel (som t ex Kill Bill, Overvwatch, Deadpool, Groo, Onepiece). Där framställs de som vassare, tuffare, farligare och tåligare – de är helt enkelt bättre. Eller?