Närbild av svärd med blått handtag och gulddetaljer.

30 mars 2017 - 7 januari 2018

Katanas

Du har sett det, men vad är det? Katanas var en lättsmält utställning om ett mytomspunnet stycke hårt stål. Från att ha varit krigarens identitetmarkör i japansk samurajkultur har svärdet blivit hollywoodhjältens favoritvapen.

Genom tid och rum har katanans betydelse varierat. Det japanska svärdet är i sin nuvarande form cirka 1000 år gammalt och intresset för det har knappast avtagit. I utställningen Katanas visades ett antal japanska svärd ur Livrustkammarens vapensamling. Besökaren fick bekanta sig med vad ett japanskt svärd egentligen är och kan vara.

Samurajens själ

I japansk tradition kunde svärdet ha en närmast religiös betydelse. Det var en del av de kejserliga regalierna och kunde representera gudomlig närvaro. Även om flera olika samhällsgrupper kunde bära svärd kanske de flesta förknippar det japanska svärdet med samurajen. Svärdet var det föremål som tydligast visade vem samurajen var – en krigare och en del av samhällets elit. Det japanska svärdet sågs som en förlängning av samurajen och beskrevs som samurajens själ. Endast dessa samurajer fick bära två svärd i Edo-periodens Japan (1603-1867) och minst ett svärd bars alltid, till och med till sängs.

lm_dig25236
I utställningslokalen var ett golv fyllt med låtsas blod och i en monter syns fyra filmaaffischer, bland annat Kill Bill

Svärd ur museets samling

I Livrustkammarens samlingar finns ett antal japanska svärd som tillförts samlingarna under 1800- och 1900-talet. Detta kan tyckas vara märkligt men i synnerhet Karl XV var en stor vapensamlare. Att ha också utomeuropeiska vapen representerade i samlingarna har varit vanligt sedan 1500 och 1600-talet.

LRK_WEBB_katana_delar

Du kanske även är intresserad av