Maktspel Livrustkammaren utställning Stockholm museum Game of Thrones Erik XIV Elizabeth I Erik XIV

MAKTSPEL

Ett kostymdrama i Livrustkammaren

Vad har den svenska 1500-talsregenten Erik XIV gemensamt med filmens Elisabet I och fantasykungen Joffrey Baratheon från TV-serien Game of Thrones? I utställningen MAKTSPEL – ett kostymdrama i Livrustkammaren möttes historiska och fiktiva karaktärer. Det handlade om makt, våld och kärlek, och hur dagens populärkultur använder sig av det förflutna. 

Game of Thrones (HBO) är en av de senaste årens mest uppmärksammade tv-serier. Den utspelar sig i en fantasyvärld inspirerad av kläder, miljöer och händelser från flera sekler och geografiska platser. De Oscarsbelönade filmerna Elizabeth och Elizabeth: The Golden age är fiktion skapad i och för vår tid, men baseras på riktiga händelser i drottning Elisabeth I av Englands liv. Erik XIV:s livshistoria är omgärdad av dramatik och myter. Han ansågs galen, gifte sig med sin frilla och lät brutalt mörda sina fiender. Ibland överträffar verkligheten fiktionen.

Att använda det förflutna

Dräkterna som burits av karaktärerna i Game of Thrones bär referenser till såväl renässansen som modern science fiction. Elizabeths vita Swarovskiklänning från Elizabeth: The Golden age har ingen historisk förlaga utan är skapad för att förstärka bilden av en självsäker drottning. Filmkostymerna visas nu för första gången i Sverige och presenteras tematiskt tillsammans med historiska highlights. Erik XIV:s kröningsmantel och den dräkt hans rival Erik Sture bar när han mördades på order av Erik XIV är några av få bevarade 1500-talsplagg i världen.

Hall of fun

I slutet av utställningen finns ett rum dedikerat åt besökarnas egen upptäckarlust. Här kan du bland annat skapa din egen historiska ”selfie” genom att prova dräkter och accessoarer. Ett antal unika verk skapade av studenter från Konstfack utforskar hur textil och kläder kan kommunicera makt och status.

”I kampen om tronen vinner eller dör du”
Cersei Lannister, Game of Thrones

Maktspel pågick 14 mars 2014 till 6 januari 2015

Tack till:

HBO NORDIC logotyp Livrustkammaren museum stockholm utställning