Renässansens mode i papper, utställning på Livrustkammaren

Renässansmode i papper

Familjen Medici utanför ramen

16 september 2016–19 mars 2017

Entréavgift: 50 kr

Nutid möter historia i utställningen Renässansmode i papper där familjen Medici gästar Livrustkammaren i vackra renässansdräkter.

Renässansmode i papper visar en kollektion med handmålade dräkter som är inspirerade av renässansens mäktigaste familj, Medici i Florens. Dräkterna är tillverkade i papper av den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave och presenteras nu för första gången i Sverige och Norden.

”Frågan är om någon tidigare utställning på Livrustkammaren har överraskat så mycket som den nu aktuella.” Dagens Nyheter 

”Det som imponerar mest är de magnifika spetsarna, minutiöst utskurna i papper. Vilket klosterarbete!" Svenska Dagbladet

Utanför ramen

Dräkterna i papper låter ana prakten från det florentinska renässanshovet: överdådiga former, starka kulörer, spets, krus, släp, rosetter och volanger. Isabelle de Borchgrave har använt historiska  konstverk och porträtt som grunden för sitt arbete. Hon skapar också det vi inte ser hos porträtten: nederdelen av dräkten och skor, baksidor av dräkter och fantastiska håruppsättningar.

Inblick i renässansen

Kollektionen består av 28 handmålade pappersdräkter, burna av kvinnor, män och barn, samt en häst, allt i naturlig storlek. Tillsammans förmedlar de inte bara det extravaganta kostymerna hos prakten hos det florentinska renässanshovet utan ger också en inblick även i hur det svenska renässanshovet under Vasatiden kan ha tett sig; från den här tiden finns inga historiska dräkter bevarade. I utställningen visas historiska föremål ur Livrustkammarens egna samlingar, som kragar, handskar, och solfjädrar sida vid sida med accessoarer i papper. Dessa pappersverk har Isabelle de Borchgrave tillverkat exklusivt för denna utställning. Genom pappersobjekten och de historiska föremålen, möts historia och nutid  och en ny bild av en kunglig värld kommer till liv. 

Studio med papper

I anslutning till utställningen finns en studio där besökarna får möjlighet att se och känna på de material i papper som Isabelle de Borchgrave använder till sina verk. 

Om konstnären

Isabelle de Borchgrave är en belgisk konstnär och skulptör (född 1946 i Bryssel) och har främst uppmärksammats för sina färgstarka målningar och avancerade pappersinstallationer och dräkter i naturlig storlek. Hon finns representerad på ett flertal museer världen över. Isabelle de Borchgrave har även varit verksam som designer och gjort klänningsdetaljer åt modeskaparen John Galliano när han var chefsdesigner för modehuset Christian Dior.

Om familjen Medici

Den berömda familjen Medici är en släkt som styrde Florens under flera århundraden. Ursprungligen levde Medici på den toskanska landsbygden, men blir från 1200-talet en välbeställd borgarsläkt i Florens. Genom handel och bankaffärer blev de en av Europas rikaste familjer och dess huvudmannen, Cosimo den äldre, grep 1434 makten i Florens. Cosimos ättlingar styrde Toscana fram till 1737.

Medicéernas rikedomar medförde att de blev Europas främsta renässansmecenater under 1400- och 1500-talen. Till Medici hörde fyra påvar: Leo X, Clemens VII, Pius IV och Leo XI, och två franska drottningar: Katarina av Medici och Maria av Medici.

Utställningen är producerad med stöd från Holmen. 

Holmen, logotyp

Holmen är en skogsindustrikoncern som tillverkar kartong, tryckpapper och trävaror och bedriver verksamhet inom skogsbruk och energi. 2015 uppgick Holmens omsättning till 16 Mdr och antalet medarbetare till cirka 3 300. Aktien är noterad på Nasdaq Stockholm, Large Cap. För mer information besök oss på www.holmen.com

Med tack till Belgiska Ambassaden och Brussels Airlines

Belgian Embassy