I förgrunden visas en skyltdocka med en av pappersdräkterna och i bakgrunden visas fyra olika skyltdockor med dräkter  i en glasmonter
Foto: Jens Mohr/SHM

16 september 2016 – 19 mars 2017

Renässansmode i papper

I utställningen Renässansmode i papper visades en kollektion med handmålade dräkter, inspirerade av renässansens mäktigaste familj, Medici i Florens. Dräkterna tillverkades i papper av den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave och presenterades för första gången i Sverige och Norden.

Dräkterna i papper lät ana prakten från det florentinska renässanshovet: överdådiga former, starka kulörer, spets, krus, släp, rosetter och volanger. Isabelle de Borchgrave använder historiska konstverk och porträtt som grunden för sitt arbete. Hon skapar också det vi inte ser hos porträtten: nederdelen av dräkten och skor, baksidor av dräkter och fantastiska håruppsättningar.

Sex olika skyltdockor iklädda pappersdräkterna som står bakom en glasmonter

”Det som imponerar mest är de magnifika spetsarna, minutiöst utskurna i papper. Vilket klosterarbete!" 

– Svenska Dagbladet

Inblick i renässansen

En kollektion av 28 handmålade pappersdräkter för kvinnor, män och barn samt en häst, allt i naturlig storlek. Tillsammans förmedlar de inte bara det extravaganta kostymerna prakten hos det florentinska renässanshovet utan också en inblick i hur det svenska renässanshovet under Vasatiden kan ha tett sig.

örhänge
Foto: Jens Mohr/SHM

Fiktiva karaktärer

I utställningen visades historiska föremål ur Livrustkammarens egna samlingar, som kragar, handskar, och solfjädrar sida vid sida med accessoarer i papper. Pappersverken tillverkades av Isabelle de Borchgrave exklusivt för utställningen.

En blå pappersklänning med vit krage

Studio med papper

I anslutning till utställningen fanns en studio där besökarna fick möjlighet att se och känna på de material i papper som Isabelle de Borchgrave använder till sina verk.

studio
Foto: Jens Mohr/SHM

Frågan är om någon tidigare utställning på Livrustkammaren har överraskat så mycket som den nu aktuella

– Dagens Nyheter

I utställningslokalen var ett golv fyllt med låtsas blod och i en monter syns fyra filmaaffischer, bland annat Kill Bill

Om konstnären

Isabelle de Borchgrave är en belgisk konstnär och skulptör (född 1946 i Bryssel) och har främst uppmärksammats för sina färgstarka målningar och avancerade pappersinstallationer och dräkter i naturlig storlek. Hon finns representerad på ett flertal museer världen över. Isabelle de Borchgrave har även varit verksam som designer och gjort klänningsdetaljer åt modeskaparen John Galliano när han var chefsdesigner för modehuset Christian Dior.

handskar
Foto: Jens Mohr/SHM

Samarbetspartners

Utställningen var producerad med stöd från Holmen. Tack till Belgiska Ambassaden och Brussels Airlines

En docka i förgrunden i klänning och i bakgrunden är tre mindre skyltdockor som ska se ut som barn som bär pappersdräkter

Du kanske även är intresserad av